Водни оръдия, бронирани коли и сблъсъци: 633 задържани в Беларус Снимка: © Getty Images

В Беларус са били арестувани 633 участници в протестите в Минск само през вчерашния ден. 363 от тях остават в ареста, докато съдът разгледа нарушенията им. Това съобщи в канала в Telegram говорителят на Министерството на вътрешните работи Олга Чемоданова. Според нея в цялата страна е имало 42 протестни акции с 31 000 души.

По-рано правозащитният център „Вясна“ съобщи за 194 задържани, като публикува списък с имената на всеки един от арестуваните. Опозиционната медия Tut.by писа, че демонстрантите срещу президента Александър Лукашинко в неделя са били над 100 хиляди.

Сред арестуваните са членът на координационния съвет на опозицията Андрей Егоров, ръководителят на общественото екологично обединение „Екодом“ Ирина Сухий и журналистът Артьом Сизинцев. В Могилев е бил задържан журналистът на „BelaPAN“ Алес Осипцов, историкът и етнограф Кастус Шидловски е бил арестуван в Браслав, а във Витебск се съобщава за задържането на активиста Артьом Скуман. Около 30 мирни протестиращи са били арестувани в Брест.

Беларус изгони опозиционен лидер в среднощна акция

Прессекретариатът на външното министерство на Беларус съобщи пред РИА „Новости“, че са задържани „стотици хора“, а причината е, че демонстрациите нe били разрешени.

Опозиционната медия Tut.by съобщава, че най-много арестувани е имало в края на протестите. Няколко човека са били задържани на площад „Независимост“ в столицата Минск.

Демонстрантите опитали да достигнат резиденцията на Лукашенко, но тя била отцепена от специалните части и оградена с метални заграждения и бодлива тел. Белоруските силови структури били снабдени с водни оръдия и бронирани коли и отблъсквали гражданите. Те от своя страна са скандирали: „Колко ви плащат?“ и "Съд!". Имало е сблъсъци между демонстрантите и силите на реда.

Опозицията в Беларус настоява за оставка на президента Александър Лукашенко и за нови избори след обвиненията в груби манипулации на вота от 9 август. Лукашенко твърди, че е спечелил над 80% от доверието на избирателите, но протестиращите смятат Светлана Тихановска за реалния победител. ЕС не признава резултата от изборите, но все още не е наложил санкции срещу режима в Минск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024