Военният министър на САЩ Лойд Остин е в болница Снимка: © Getty Images

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е бил хоспитализиран по-рано през седмицата в понеделник и не е бил в състояние да изпълнява задълженията си от Нова година насам. Новината за това обаче беше съобщена едва в петък от прессекретаря на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.

Остин е приет в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" поради усложнения, които са настъпили след планова медицинска процедура. Райдър заяви, че не е ясно кога Остин ще бъде освободен от болницата, но посочи, че министърът "се възстановява и се очаква да се върне към пълните си задължения още днес".

Подробности за причините за заболяването и медицинската процедура така и не бяха предоставени. Не е ясно и дали Остин е бил откаран в болницата с линейка.

Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс, която е била в отпуск, е поела задълженията му в периода, в който Остин е отсъствал.

Попитан защо Пентагонът е запазил в тайна хоспитализацията на шефа на Пентагона, Райдър отговори, цитиран от NBC News: "Това беше една развиваща се ситуация, в която трябваше да вземем решение предвид редица фактори."

Неразкриването на време на подобна информация е в разрез с обичайната практика за други висши служители на САЩ и кабинета, включително президента. 70-годишният Остин е работил 41 години в армията, като през 2016 г. се пенсионира и поема поста на министър на отбраната от януари 2021 г.

Новината за здравословното му състояние идва на фона на напрежението в Близкия изток. Докато Остин е бил хоспитализиран, САЩ извършиха рядък и противоречив удар срещу високопоставен член на подкрепяна от Иран милиция в Багдад, бази с американци бяха атакувани поне шест пъти, а администрацията на Джо Байдън обмисляше варианти за нанасяне на удари по бунтовниците хути в Йемен в отговор на продължаващите им нападения срещу кораби в Червено море.

Голямото напрежение в региона остава съсредоточено върху войната между Израел и "Хамас".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024