Военният министър посети Украйна и обеща предаването на българските БТР-и още тази есен Снимка: © Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Тодор Тагарев посети Украйна за разговори с украинския си колега Олексий Резников. Срещата се е провела в понеделник в Одеса, като на нея българският представител е потвърдил, че предаването на бронирана бойна техника в помощ на Киев може да се случи още тази есен.

"България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна още тази есен" заяви Тагарев на пресконференция.

Той посочи, че става дума за около 100 БТР-а от съветската епоха, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи. Решението за изпращането им беше взето преди месец от депутатите в Народното събрание. От думите на Тагарев стана ясно, че сега предстои българското Министерство на вътрешните работи да подпише договор с военното министерство на Украйна, като споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламента.

"Веднага щом през септември той възобнови своите заседания, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи. И към края на септември - началото на октомври вече ще имаме ратификация на това споразумение, и мисля, че тогава може да започне предаването (на техниката)", уточни Тагарев, цитиран от БТА.

Двамата военни министри са разговаряли и по други теми, свързани с войната, включително руските провокации в района на Черно море. Българският представител посочва, че те препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението.

София е изразила още веднъж и подкрепата си към Украйна както за защитата от руските окупатори, така и за стремежа ѝ към приемане ѝ в НАТО по ускорена процедура.

Междувременно войната в Украйна беше и една от темите за разговор по време на неформална среща, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Той събра лидерите на страните от Западните Балкани и балканските страни от ЕС. В срещата участваха премиерът Николай Денков, президентът на Украйна Володимир Зеленски, както и представителите на ЕК и Европейския съвет - съответно Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Новината от тези разговори е, че Гърция е предложила да се включи в обучението на украински пилоти за управление на американските самолети F-16. Доставката им беше потвърдена от Вашингтон преди дни, но ще се осъществи вероятно догодина след приключването на обученията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024