В сряда в 17.42 часа дежурните сили от състава на Военновъздушните сили на България "бяха приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител", съобщиха от министерството на отбраната.

Самолетът е локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка е излетял в 17.53 часа. Самолетът-нарушител е прихванат, а в 18:03 часа с него е установен визуален контакт отново на височина 600 метра.

Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът е съпроводен до летище Бохот, на 12 км от Плевен.

По установените процедури, след кацането на Cessna-150 дежурният изтребител е блокирал летището до спиране на двигателя и намесата на наземните органи.

Tова е втори подобен случай за нарушаване на въздушното ни пространство за месец. В началото на юни малък самолет навлезе във въздушното пространство на седем държави, включително Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, преди да се озове в България. Шест от страните, с изключение на Сърбия, са членове на НАТО.

Всички опити на военновъздушните сили да установят контакт с летящия обект тогава бяха неуспешни. Машината през цялото време е била с изключена сигнализация за локализиране и се е движила ниско. Образувано бе разследване, но до момента няма подробности за хода му. Преди на достигне крайната си дестинация – България, самолетът е доловен по пътя му от Литва през Полша, Унгария и Румъния. В унгарската страна той е спрял да зареди за гориво, но не се е подчинявал на военновъздушните сили (ВСС) в страната.

В България машината също се приземява веднъж за зареждане на резервоара и втори път на летището в село Буховци край Търговище – мястото не е използвано за полети от 1993 г. насам. Там самолетът е намерен покрит и с още топъл двигател. И тогава, и сега експерти твърдят, че целта на подобни полети е да се тества защитата на въздушното пространство.

"Като на филм". Как самолет фантом прелетя над няколко страни от НАТО, за да кацне у нас?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"