Vol. 11: Откровението на Fyre, парите на Саудитска Арабия за футбол, Памела Андерсън по бръчки Снимка: © FyreHateCity

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

Дневникът тази седмица започва с две по-мъжки теми, последвани от две по-женски. Последната става за всички или за никой и така с баланс ще затворя петорката.

Поздравява ви моя милост, 23-годишната Марина Сивенова.

По първото изречение може да сте се ориентирали, че математиката не ми е силна, но стане ли въпрос за огромни суми пари любопитството ми откъде идват и какво ги поддържа става неудържимо.

Защо безкрайните пари на Саудитска Арабия отиват във футбол?

По данни на Deloitte Sports Business Group до края на миналия август 94 чуждестранни играчи са се присъединили към Saudi Pro League, на обща стойност от около 767 милиона паунда,

Роналдо, саудитска арабия

Само договорът на Кристиано Роналдо е 213 милиона долара на година, а Саудитска Арабия привлече още топ играчи като Карим Бензема и Неймар за подобни суми. (За сравнение, най-високоплатеният играч във Висшата лига е Кевин Де Бройне, за когото се предполага, че получава 20 милиона паунда на година в Манчестър Сити.)

В един момент време изглеждаше все едно всеки играч от най-уважаваните клубове в Европа се качва на полет до кралството, за да подпише с отбор, за който до преди няколко седмици дори не е чувал.

Лионел Меси, между другото, е един от малцината отказали това "ухажване".

Футболистите там получават и други привилегии - къщи с персонал, безплатни полети, обучение на децата им и луксозни коли (с шофьори). Преди бразилската мегазвезда Неймар да подпише с Ал-Хилал, таблоидите твърдяха, че неговите изисквания към договора включват Bentley, Aston Martin, Lamborghini и безкраен запас от сок от акай.

Саудитска Аабия, футболен стадион, спортен град

Това се случва, защото Саудитска Арабия, под управлението на 38-годишния принц Мохамед бин Салман, преминава през трансформация. Kато част от националните усилия да преформатира кралството в глобална икономическа сила и да се освободи от финансовата си зависимост от природния газ.

Мнозина критиците наричат тези инвестиции sportswashing (опит да се използва масовата привлекателност на спорта, за да се отвлече вниманието от нарушенията на човешките права от режима). Принц Мохамед отхвърли тези твърдения с думите: „Ако sportswashing-ът ще увеличи моя БВП с един процент, тогава ще продължа да го правя”.

Никой досега не се е опитвал да подпише цяла лига, а Саудитска Арабия (от географска гледна точка) определено изглежда странно място за лига, посветена на най-популярния тревен спорт в света.

Правителството на страната притежава наистина главозамайващо портфолио от инвестиции, а докато светът все още е пристрастен към петрола, парите може и да са неограничени.

KPI* номер едно във всеки спорт е представянето.Освен колко голове ще отбележат играчите е важно и какво ще бъде културното им влияние в страната, дали ще са модел за подражание на децата и т.н.

Никой не знае дали големият експеримент на Saudi Pro League ще проработи в дългосрочен план.

Междувременно нека си представим животa на играчите - яко тренировки и публична изява за 90 минути на седмица. Саудитска Арабия предлага климатизиран лукс, далеч от любопитните погледи на журналистите и възможност за пенсиониране на 30 с достатъчно пари, за да си купите малка държава.

Четвъртото откровение на Fyre

Fyre пусна трак „Откровение 4”, с което оповести идването на нов албум след година и половина от последния - „Откровение II”.

За да не се объркате в хронологията на откровенията. „Откровение” 1 и 2 излязоха в един едноименен албум през 2019 г. В следващите две години Fyre издаде още два албума „Всекиму своето” и „Caesar”. В края на 2022 г. песента „Откровение 3” дойде с албума „Откровение II”. Сега изглежда, че рапърът продължава сагата с „Откровение lll”.

От последните две откровения на Fyre човек искрено може да настръхне, най-вече покрай темата за смъртта. Междувременно рапърът все по-добре курира текста на вече познатия наратив от песните му.

Нови книги, ново знание търсих си пак сега, нови дни на тренировки заравяне в залата; Диамантът е красив само в крайния си вариант, пътят докато го шлайваш е бавен, трябва талант.."

Най-сетне виждаме и визуално съзряване в клиповете му, благодарение на новия им продуцент, мистериозния Broken Siemens.

Като човек, за когото боксовата зала е била дом по същия начин, по който муай тай залата за Fyre, ми е много лесно да съпреживея текста. Всеки състезател е прекарвал, чийто живот минава в залата с години, знае за какво рапира той.

Макар отдавна да не слушам Fyre, със сигурност ще направя някоя тренировка на новия му албум, докато други стари фенове кринджват, че в текствоете му присъстват бог, вяра или го наричат сектант.
Памела Андерсън

Памела Андерсън: Лицето ми става по-интересно с годините

56-годишната Памела Андерсън подхранва „завръщането” си с все повече изяви без грим, а в последното си интервю за Highsnobiety заяви, че лицето ѝ става по-интересно с годините.

Днешната рутина на Памела с розово масло без съмнение е далеч от вида, с който е била позната през 90-те години като секс-символ. Тя категорично отказва тежкия грим и отрича явните козметични процедури, които са на пиедестал и форма на поддръжка сред множество жени.

Така Памела идва като абсолютна глътка свеж въздух на фона на опънатите клонинги, които опитват да запазят лицата от младините си (Обичам те, Джен Анистън, но виждам какво правиш).

Надявам се да се появяват повече известни жени като нея. Най-малкото, за да дават пример на несигурните млади жени, които вече от твърде рано са в клопката на индустрията за “красота”.

Rhode, калъф за телефон със слот за крем за устни

Кейсът на Хейли Бийбър е по-практичен от прозрачен лаптоп

Поздравявам Хейли Бийбър - тези думи идват от човек, който ползва единствено гланц за устни и слънцезащита.

Хейли едва ли ще разбере за мен, но аз да си кажа. Последният продукт на козметичния ѝ бранд Rhode Skin ми се струва далеч по-идеен от прозрачния лаптоп, който Lenovo представи тази седмица.

И без това телефонът е като кислороден апарат за аудиторията на Хейли, сестрите Дженър и тем подобни инфлуенсърки. Ежедневното mirror selfie също.

Брандът на Хейли е уцелил супер прозрение с калъфа, който има вграден слот за крема за устни на Rhode - представете си го като да си вземеш еднократно машинка за електронни цигари и оттук насетне само да трябва да ѝ купуваш пълнителя.

аватар: последният повелител на въздуха

Стой си анимиран, Аватаре

Последната лайв екшън адаптация на Avatar: The Last Airbender е сравнително прилична за наследник на анимацията. Визуалните ефекти са на ниво и да кажем, че става за новодошлите в света на франчайза.

Признавам, изгледах сериала малко на сила и нещото, с което не можах да се примиря докрай са диалозите и шегичките точно като от 2005 - 2008 г., периода, в който е излизала и анимацията.

Във видеосъобщение до актьорския състав звездата от Stranger Things Мили Боби Браун казва, че тя и Гордън Кормиер (който играе повелителя Аанг) си приличат - и двамата са били на 12 г. по време на кастинга си, наложило им се е да си обръснат главите и героите им могат да местят предмети без да ги докосват.

Разбирам, че видеото е част е промоционалните усилия на Netflix, но всеки може да види колко абсурден и неубедителен аргумент за сходство е това.

Аанг на Кормиер просто никога няма да се доближи до наследството, което Илевън на Мили Боби Браун остави в поп културата.


* Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.

** KPI - Key Performance Indicator или Ключов показател за ефективност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024