Волгин, Сидеров и "Русофилите" на Малинов си искат обратно руския "Първи канал" на протест Снимка: © Булевард България

Спирането на четири руски телевизии в ЕС - Първи канал, Россия 1, НТВ и Рен ТВ - изкара "говорителите" на русофилията в София на протест.

Забраната за излъчването на руските медии беше наложена като част от санкциите на Европейската комисия срещу Русия заради грубата пропагандна кампания, съпътстваща военната инвазия на Путин в Украйна.

николай малинов, русофили

Руски знамена се развяха пред представителството на ЕК на ул. "Раковски" в София, наред с надписи "Не на информационния терор" и "Не на цензурата".

Водещият от БНР Петър Волгин се оказа на общ протест с председателя на "Атака" Волен Сидеров и ръководителя на движението "Русофили" Николай Малинов (бивш депутат от БСП).

Още през 2019 г. Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на Русия; делото е в съда от 2021 г., но и до момента не е приключило на първа инстанция. Междувременно той успя да получи изключение от забраната да пътува в чужбина, за да отиде в Москва и да получи орден лично от Владимир Путин. Съдията, който разреши това да се случи - Андон Миталов - беше санкциониран от САЩ за корупция.

Само преди няколко дни Петър Волгин стана причина за граждански протест срещу самия него пред БНР, след като във Facebook си позволи да защитава Народния съд навръх 1 февруари, деня в памет на жертвите на комунистическия режим.

Санкциите срещу руските медии бяха наложени заради системната международна кампания на Кремъл за дезинформация, манипулиране на информацията и изопачаване на фактите, за да засили стратегията си за дестабилизиране както на своите съседи, така и на ЕС и неговите държави членки.

Забраната е одобрена с единодушие на заседание на Европейския съвет - общото събрание на правителствените ръководители от целия ЕС. Четирите санкционирани телевизии са "под постоянен пряк или непряк контрол от ръководството на Руската федерация", се казва в решението на съвета.

Снимка: Ладислав Цветков

Още през пролетта на 2022 г. бяха спрени други "рупори" на Путин като "Спутник", Russia Today и Россия 24, които излъчват всекидневно с часове пропаганда, обработваща общественото мнение в защита на руската война.

Снимка: Ладислав Цветков

Протест заради публикация на Петър Волгин Граждани излязоха на протест пред БНР с искане Петър Волгин да бъде уволнен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024