Граждани излязоха на протест пред БНР с искане Петър Волгин да бъде уволнен Снимка: © Кадър от контрапротеста, организиран от поддръжници на Волгин пред БНР

Бележка: Статията е редактирана на 1 март с уточнение за основната снимка.

Граждани и журналисти излязоха на протест пред сградата на Българското национално радио (БНР) с искане за оставката на журналиста Петър Волгин. Причината за това е публикация на Волгин, в която той на практика призовава за връщането на Народния съд - репресивния орган от времето на комунизма.

Преди няколко дни той пише в профила си във Facebook: "Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

Думите му предизвикаха остри реакции, включително и сред неговите колеги журналисти. Заради тях фотожурналистът Цветан Томчев организира протест пред сградата на БНР в събота и инициира обществена подписка за уволнението на Волгин, която да бъде внесена в СЕМ и БНР.

Междувременно няколко души излязоха на "контрапротест" в подкрепа на Волгин (снимка от това събитие можете да видите по-горе).

В подписката на Томчев се посочва, че водещият на съботното издание на "Политически НЕкоректно" по общественото радио "уронва престижа на държавна институция" и "насажда език на омразата", свързан с времето на комунизма в България.

"Аз съм журналист от близо 40 години и не помня такова безсрамие и такава арогантност. (Волгин) не е журналист, той е просто един пропагандист", каза Томчев пред bTV.Това не е първият път, в който думите и дори работата на Петър Волгин предизвикват обществено недоволство. Неговите предавания за "Политически НЕкоректно" няколко пъти са били критикувани заради разпространяването на дезинформация и пропаганда, особено и във връзка с войната в Украйна.

През април 2022 г. той беше наказан от ръководството на БНР заради пускането на фалшива новина в ефир за предполагаемо завладяване на кораба "Царевна" на 10 април. На борда тогава се намираха 17 български моряци край Мариупол - една от зоните, в които имаше тежки военни действия в началото на войната.

Волгин обаче не беше уволнен за невярната информация, а от Съвета за електронни медии (СЕМ) дори отказаха да наложат наказание на националното радио, тъй като, по думите им, Законът за радиото и телевизията не е бил нарушен. Те се аргументираха още с това, че в него няма изрично дадени правомощия на регулатора да наказва за дезинформация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024