Граждани излязоха на протест пред БНР с искане Петър Волгин да бъде уволнен Снимка: © Кадър от контрапротеста, организиран от поддръжници на Волгин пред БНР

Бележка: Статията е редактирана на 1 март с уточнение за основната снимка.

Граждани и журналисти излязоха на протест пред сградата на Българското национално радио (БНР) с искане за оставката на журналиста Петър Волгин. Причината за това е публикация на Волгин, в която той на практика призовава за връщането на Народния съд - репресивния орган от времето на комунизма.

Преди няколко дни той пише в профила си във Facebook: "Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

Думите му предизвикаха остри реакции, включително и сред неговите колеги журналисти. Заради тях фотожурналистът Цветан Томчев организира протест пред сградата на БНР в събота и инициира обществена подписка за уволнението на Волгин, която да бъде внесена в СЕМ и БНР.

Междувременно няколко души излязоха на "контрапротест" в подкрепа на Волгин (снимка от това събитие можете да видите по-горе).

В подписката на Томчев се посочва, че водещият на съботното издание на "Политически НЕкоректно" по общественото радио "уронва престижа на държавна институция" и "насажда език на омразата", свързан с времето на комунизма в България.

"Аз съм журналист от близо 40 години и не помня такова безсрамие и такава арогантност. (Волгин) не е журналист, той е просто един пропагандист", каза Томчев пред bTV.Това не е първият път, в който думите и дори работата на Петър Волгин предизвикват обществено недоволство. Неговите предавания за "Политически НЕкоректно" няколко пъти са били критикувани заради разпространяването на дезинформация и пропаганда, особено и във връзка с войната в Украйна.

През април 2022 г. той беше наказан от ръководството на БНР заради пускането на фалшива новина в ефир за предполагаемо завладяване на кораба "Царевна" на 10 април. На борда тогава се намираха 17 български моряци край Мариупол - една от зоните, в които имаше тежки военни действия в началото на войната.

Волгин обаче не беше уволнен за невярната информация, а от Съвета за електронни медии (СЕМ) дори отказаха да наложат наказание на националното радио, тъй като, по думите им, Законът за радиото и телевизията не е бил нарушен. Те се аргументираха още с това, че в него няма изрично дадени правомощия на регулатора да наказва за дезинформация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023