Volkswagen спря плановете си за завод в Турция Снимка: © Volkswagen AG

Автомобилният гигант Volkswagen е спрял плановете си за изграждане на нов завод в Турция. Новината беше съобщена първо от Automobilwoche, като по-късно е потвърдена от говорител на компанията.

"Изграждането на допълнителни мощности не е необходимо от днешна перспектива", се казва в позицията, цитирана от DPA.

Проектът за фабриката край Измир беше замразен заради военната операция на турската армия в северна Сирия през 2019 г.

Компанията трябваше да осигури 4000 работни места в региона на Западна Турция, като годишната продукция на нови автомобили щеше да стигне до 300 000 бройки.

Volkswagen планираше да изнесе производоството си на Passat и Skoda Superb от Братислава в Турция. Инвестицията на компанията се оценяваше на 1 млрд. евро, като строителството трябваше да започне в края на 2020 г.

Казусът около изграждането на новия завод на VW в Турция - а не в страна от ЕС като България, чиято кандидатура се разглеждаше до последно - изглеждаше решен към началото на октомври 2019. Тогава обаче започна военната офанзива на Ердоган срещу кюрдите в Северна Сирия и всички следващи действия се оказаха замразени до второ нареждане.

Директорът на VW Херберт Дийс защитаваше избора на Турция като подходящ заради големия си пазар и добрата индустриална база.

Докато мениджмънтът на германската компания планираше следващите си ходове, световната икономика се оказа поставена в безпрецедентна криза заради пандемията от Covid-19.

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024