Зеленски се срещна с Мария Габриел и Урсула фон дер Лайен в ООН

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с българския вицепремиер Мария Габриел и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента на Румъния Клаус Йоханис по време на общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Разговорите са засегнали проблема с вноса на зърно от Украйна - "запазването на принципа на общия пазар и свободния достъп на украинска аграрна продукция на пазара в ЕС", както посочват от пресслужбата на Зеленски.

От МВнР съобщават, че Зеленски и Фон дер Лайен са благодарили на правителството на България за "усилията и конструктивните преговори", като украинският държавен глава подчертал "ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в НС, подкрепили решението".

България е една от петте държави в ЕС заедно с Румъния, Унгария, Полша и Словакия, които поискаха ограничаване на украинския внос в началото на 2023 г. Парламентът отказа да удължава срока на забраната няколко дни преди да изтече, което доведе и до протести от страна на зърнопроизводителите - прекратени след договарянето на меморандум с Николай Денков.

Още две държави - Румъния и Словакия - вече преговарят с Киев за това как ще се регулира бъдещият внос. В Румъния обмислят да издават лицензи на фермерите и преработвателите, които имат нужда от попълване на запасите с украинска стока, а не на прекупвачи. Цялата продукция ще се проверява и от службата за безопасност на храните.

Словакия също обяви, че смята плана за вноса на украинско зърно за приемлив и продължава преговорите.

Предстои да се създаде съвместна координационна платформа по въпросите на износа и транзита на украински земеделски стоки.

Габриел, Йоханис и президентът на Украйна са обсъдили и търсенето на "ефективни решения в сферата на логистиката" - увеличаване на пропускателната способност на пристанищата и речния транспорт по река Дунав, както и увеличаването на обема на транзита на украински стоки през Румъния и България.

60% от транзита на украинско зърно - част от коридора на солидарността на ЕС - преминава през Румъния.

Обсъждани са и алтернативни транспортни маршрути през двете държави, което да съкрати натоварването над вътрешните пазари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024