Вот на недоверие: Петков сравни ИТН и "Възраждане" с кабинета на Радев заради заплахите със "студ и мрак" Снимка: © Булевард България

Дебатите по първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков" тръгнаха със скандал и груби подмятания, след като Тошко Йорданов от ИТН и Искра Михайлова от "Възраждане" атакуваха управляващите с изтекъл план за изказванията на министрите.

Двамата депутати от опозицията твърдяха, че "опорките" изтекли ден по-рано в медиите.

Единственият сайт, който е публикувал подобен текст, е анонимният "Скандално.нет".

Йорданов реши да изчете текста, като се подигра на "колосалния некадърник", който го е писал. В документа, чиято достоверност нито е потвърдена, нито е отречена, има по няколко насоки за стратегията, с която членовете на Министерски съвет да защитят работата си през последните 4 месеца.

"Съжалявам, че единственото, което успяхте да отговорите, са някакви комедийни изказвания от ИТН. Там има хора, които отдавна правят шоу, но тук става въпрос за българската енергетика и за бъдещето на България. Ако нямате позитивни решения и политики, с които българите да живеят по-добре, само използвате страха на хората с надеждата да направите малки предизборни лозунги", каза в отговор Кирил Петков.

Заседанието беше прекъснато временно около 11 ч. заради свикания ден по-рано Председателски съвет с участието на службите за сигурност от Росен Желязков.

Вотът на недоверие беше внесен с подписите на "Възраждане", ИТН, БСП и отцепилия се от ПП-ДБ Радостин Василев, като в мотивите му се обяснява как от "безспорен енергиен лидер в Югоизточна Европа" България била с "пречупен гръбнак на икономиката". В текста на мотивите се прави сравнение между затварянето на блокове на "Козлодуй", спирането на проекти, които щяха да разширят зависимостта от Русия като "Южен поток" и "Белене", и Зелената сделка на ЕС.

Основният повод за вота е внасянето на териториалните планове за справедлив преход от кабинета "Денков" в ЕК - нещо, за което премиерът многократно повтаря, че е направено, за да не се изгубят парите за Стара Загора, Перник и Кюстендил по Плана за възстановяване.

В мотивите се съдържат още заплахи за "риск от икономическа катастрофа" в "цели региони на Южна България", както и до "демографски колапс в нашата страна" при бъдещо спиране на въгледобива в маришкия басейн.

Днес ще плашите избирателите си отново със студ, мрак, високи сметки, както го правеше служебното правителство миналата година. Много от вас си служат с неистини, фалшиви новини и внушения.

"Днес ще плашите избирателите си отново със студ, мрак, високи сметки, както го правеше служебното правителство миналата година. Много от вас си служат с неистини, фалшиви новини и внушения. Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в ЕС. Подозирам, че други от вас биха се радвали, ако можеше да сме част от Евразийския съюз на Путин", каза Кирил Петков в изказването си от трибуната.

"Да използвате вот на недоверие в предизборна кампания показва политическа немощ. Ще се борим за хората в енергийния сектор, за чист въздух, за образовани деца, за да бъдем европейци първа класа, ще се борим за нашата родина", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024