Връщане към нормалното: Много условности във Великобритания, по-директни действия във Франция Снимка: © Getty Images

Изминаха близо седем седмици, откакто Великобритания спазва строга карантина заради пандемията Covid-19, а Франция се придържа към стриктните мерки вече 56 дни. Две от най-големите европейски държави обаче се връщат постепенно към нормалния живот от днес.

Британският премиер Борис Джонсън се обърна към нацията късно в неделя и представи „условен план“ за смекчаване на ограниченията. От сряда гражданите ще могат да прекарват повече време на открито, а хората, които не могат да работят от вкъщи, трябва да се върнат на работните си места. Министър-председателят препоръча да се избягва общественият транспорт, а вместо това хората да вървят пеша или да ползват велосипед.

Умереното облекчаване на мерките бе изпълнено с много условности. Лозунгът на правителството „Останете си вкъщи“ се промени на „Останете нащрек“.

Джонсън определи три етапа на отпускане на мерките, които ще влязат в сила само ако заболеваемостта сред гражданите продължи да намалява. Една от тях е най-рано до 1 юни учениците от основните училища да се върнат поетапно в класните стаи. Може да се разреши отварянето на някои магазини, а хотелите и другите обществени места ще заработят след 1 юли. Премиерът определи етапите като „пътна карта за отваряне на обществото“.

„Сега не е моментът да приключим с ограничителните мерки, а ще предприемем внимателни стъпки, за да ги променим“, каза той.

Премиерът призова гражданите да излизат и да спортуват повече, като забраната да се спортува навън само веднъж дневно отпада. Каза обаче, че трябва да се спазва и необходимата социална дистанция. Определи като „лудост“ допускането на втори пик на коронавирусна инфекция.

В Англия се създава система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала. Ще се отчита коефициентът на репродуциране на вируса, броят на заразените и натоварването на здравната система. Правителството работи и с властите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, но управляващите в тези части на Обединеното кралство отправиха критики към Джонсън. Те не искаха да заменят лозунга „Останете вкъщи“ с „Останете нащрек“.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че това съобщение може да е „катастрофално“. Добави, че не трябва да има „пикници и барбекюта“ навън, противопоставяйки се на препоръките на Джонсън. Първият министър на Уелс – Марк Дрейкфорд, каза, че лозунгът „Остани вкъщи“ не е променен за местното население. Съобщи, че училищата няма да отворят от 1 юни.

Великобритания е на трето място по брой заразени с коронавирус в света с 219 183. Жертвите са 31 855, а близо 187 хиляди души са се излекували.

Днес и Франция започва постепенно излизане от карантината, която трае вече осем седмици. В този период в страната починаха 26 хиляди души, а заразените са над 176 хиляди. Повече от 56 хиляди души вече са се излекували.

Първата мярка, с която ограниченията се отпускат, е отмяната на задължителното използване на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код. Към момента те изпълняваха функция на разрешително хората да излизат навън за кратко. Сега отиващите на работа в Париж обаче трябва да представят декларация с печат от работодателя и да посочат часа на пътуването. Ако пътуват с обществен транспорт, те трябва да представят този документ при проверка. В противен случай санкцията е най-малко 135 евро.

В градския транспорт маските са задължителни, а на всяка станция на парижкото метро има устройства за дезинфекция. На пода ще има обозначителни стрелки, които трябва да бъдат следвани, за да се поддържа социална дистанция.

Само търговските центрове във Франция остават затворени – всички други магазини могат да отворят врати. Пазарите също подновяват работата си, а площадите и парковете в повечето градове остават затворени.

Няма ограничение за спортуващи поединично. Още не е взето решение за достъп до бреговете на езерата и морските плажове.

Театрите и концертните зали остават затворени до второ нареждане, а кафенетата и ресторантите ще отворят най-рано в даден етап през юни.

От днес се позволява училищата във Франция да отворят, но само за учителите. Те са натоварени с функцията да подготвят класните стаи за учениците, които трябва да подновят обучението си на 14 май.

Що се отнася до транспорта, около 60% от регионалните влакове и 25% от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си. 75 процента от наземния и подземен обществен транспорт ще функционира в Париж. Ще бъдат закрити 60 от общо 302 метростанции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024