Снимка: © Unsplash

Вярно ли е, че все повече български граждани се завръщат обратно в страната след емиграция? Този въпрос се оказа обект на спор, след като премиерът Бойко Борисов представи данни от НСИ за поведението на българите-имигранти между 2012 и 2018 г. 

Извадката на Борисов показва, че през 2012 г. завърналите се от чужбина съграждани са били малко под 5000 души, докато през 2018 г. броят им е 16169. 

Министър-председателят обяснява тази тенденция с това, че "през последните години у нас има видим напредък" на фона на предходните десетилетия, които той свързва със "срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия". 

"Именно затова през последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти за периода 2012 г. - 2018 г. Днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна. Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи", пише Борисов. 

Публикацията беше атакувана в социалните мрежи и медиите, най-вече заради изваждането на статистически данни от контекст. 

Информацията, която Борисов представя, действително отговаря на фактите - това са официалните данни на НСИ в категорията "Имигранти" с българско гражданство между 2012 и 2018 г. Това са българите, за които националната статистика има данни, че са сменили обичайното си местоживеене от чужбина в България. Тази база данни обаче съдържа и втора група показатели - напусналите граждани - която липсва от извадката на Борисов. Въпреки реалното повишение на хората, които избират да се върнат в България, броят на българите-емигранти за 2018 г. остава почти два пъти по-висок. 

Кой се връща и кой заминава? 

Данните на НСИ от последната година показват интересни промени  - най-големият брой на завърналите се българи са деца под 4-годишна възраст - над 12% от цялата годишна сума на имигрантите. Това е тенденция, която започва още от 2017 г. и вероятно може да се обясни с това, че семейства с малки деца (някои от тях - родени в чужбина) предпочитат да се върнат в България. На второ място по относителен дял е групата на завърналите се българи в групата 30-34 години (11,5% през 2018 г.). 

Графика: Имиграцията на българите (по възрастови групи) между 2012 и 2018 г.

За сметка на това, емиграцията на българите започва още между 15-19 години (ученици и кандидат-студенти). Хората в най-активна трудоспособна възраст - между 20 и 49 години - продължават да изпълват най-голямата група на напускащите. 

Средно над 66% от заминаващите всяка година са трудоспособни българи. За сравнение - средният относителен дял на групата 20-49 г. сред завръщащите се е само 48,7%. 

Графика: Емиграцията на българите (по възрастови групи) между 2012 и 2018 г.

Информацията, която НСИ представя за външната миграция, има своите ограничения: тя разчита само на официална информация за адресната регистрация от 2012 г. насам (без да се разграничава притокът по държави) и не свързва количествените данни с качествени обяснения. Сами по себе си, те не са достатъчни, за да се разбере какви са мотивите на връщането в България и това би трябвало да бъде тема на допълнително изследване. 

И все пак - положителна тенденция в данните действително има. Тя се вижда при сравнението на относителните дяловe на "напускащи" и "връщащи се". 

Графика: Относителен дял на връщащите се спрямо заминаващите български граждани между 2012 и 2018 г.

Ако през 2012 г. завърналите се българи са компенсирали само 36% от броя на заминалите, то през 2018 г. съотношението между пристигащи и напускащи е 51%. Това не означава, че емиграцията е намаляла - напротив, абсолютната й стойност нараства с всяка следваща година от 2012 г. насам. Но негативният й ефект върху общия  брой на населението в България постепенно (и бавно) се овладява.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"