Този текст е част от дискусията "Хоризонт 30", организирана от "Булевард България" и Европейския център за външна политика. Публикуваме текстове, които отразяват различни визии за развитието на страната през следващите десет години - до 2030. Не е задължително мненията, изразени с текстовете да съвпадат с тези на редакцията на Булевард България

Авторът на текста работи в областта на енергетиката от 2005 година. Притежава собствена консултантска компания. Изпълнявал е задачи чрез участие в търгове за ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица Изток. Работил е като консултант на "Уестингхаус" по проект за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Доктор на техническите науки.


„Невежеството е сила“ Джордж Оруел (1984)

АЕЦ Белене с всичките си проблеми или АЕЦ Козлодуй с безспорния си авторитет?

Този спор е важен, но е втори. Първият е - това ли е краят на ядрената енергетика в България и приключва ли тя с края на 5&6 блок на АЕЦ Козлодуй?

Ядрената енергетика по света не е само евтин ток. Тя е национална сигурност. Първа в графата национална сигурност. Малък пример: от четирима диктатори в света - Муамар Кадафи, Садам Хюсеин, аятолах Хаменей, Ким Чен Ун, двама се отказаха от ядрената си програма, държавите им са в хаос, а те не са между живите. Другите двама са живи и здрави, а държавите им не са нападнати.

Газопроводите също са национална сигурност, но хилядите километри на териториите на Либия и Ирак не попречиха да се стигне до военното и политическо развитие, такова, каквото го познаваме днес.

Всяко невежество в тази посока не е в полза на България. Обичаме Германия, но не сме Германия, за да си позволим да сложим край на ядрената енергетика. И нямаме Ангела Меркел като водач на нацията ни (тя е водач на Европа и на света, за тези, които обясняваха през 3 месеца как ставала само за кмет на малък град и си отивала).

А сега - към втория въпрос и първото изречение на този текст.

"Белене" е стар идеен проект. По някаква причина ние вече сме изхарчили 3 млрд. лева за него. Колко от тях са “инвестирани” неразумно, е работа на други хора. Голяма част от оборудването на двата блока е, разбира се, руско. И те си взеха парите. Сега на екран излезе сътрудничеството на "Росатом" - "Фраматом" - "Дженерал Електрик". Каква комбинация - Русия-Франция-САЩ (завод във Франция). Май нямаме изход. Ще плащаме пак.

Те обаче не се събраха, за да инвестират. Те се събраха като корпорации, за да вдигнат цената на собственото си оборудване - реакторно, турбина/генератор, системи за управление, безопасност и контрол. Така блокират индивидуални търгове за отделните компоненти, и съответно – възможност да се постигне по-добра цена. Те не са инвеститори. Тяхната игра е чисто бизнес уравнение. Без руснаците няма "Белене" и те намерират начин да си разпределят баницата.

Така НЕК - инвеститорът за момента - няма да може да проведе търг за тези компоненти с други компании и да постигне по-добри цени. Това е безпрецедентно, а българската държава ще плаща. Ако този триумвират бъде избран, то парите - може би 12-15 млрд. евро ще ги дава българската държава от българските данъци. Това е повече от стандартните пари, които получаваме от ЕС за 7 години.

Да, "Росатом" строи блокове в Турция. Бавно и мъчително. Но има гарантирана цена за изкупуване на електроенергията за 25 години и ще управлява централата за този период. Гарантирано ще си вземе парите. Непрекъснато подписва нещо с Унгария, но засега се чака решение за унгарски държавни гаранции. "Росатом" пари за "Белене" нямат.

Ако китайската компания подаде оферта и спечели наддаването, едва ли ще се разминем без държавна гаранция. Особено след като на 27 май Румъния разпореди на ядрената централа в Черна Вода да прекрати споразумението си с Китай и да си търси други партньори.

Китай се стреми към експанзия, но едва ли би поел целия риск. При този сценарий съдбата на руското оборудване ще е неясна. Китай иска да утвърди себе си като създател на чисто китайска атомна технология (не руска и не американска) и едва ли ще продължи с руско оборудване и инфраструктура за руски ядрен остров.

Новата „тройна коалиция“ (Росатом/Фраматом/General Electric) ще затрудни кооперирането Русия-Китай и използването на руско оборудване в китайски проект. Така 3-те милиарда лева за реакторите на практика ще увиснат.

Корейската компания - кандидат за Белене - в момента строи четири блока в ОАЕ. Това е модернизиран вариант на трансфер на технологии от "Уестингхаус" и се работи съвместно с "Уестингхаус". И тук едва ли корейците ще пропуснат да искат държавна гаранция. А още по-малко вероятно е да има корейско-руски проект.

Да обсъдим и качеството на инвеститора до този момент - НЕК. В модерната история на тази компания няма успешен голям договор. Или по-точно – такъв, който да не ни е струвал може би вече десетки милиарди лева. Американските въглищни централи досега са били субсидирани с няколко милиарда от нашите данъци. Договорите с ВЕИ всяка година са субсидирани с около 800 млн. лв. А всичко това започна преди повече от десет години. С пари от нашите данъци и с парите, които плащаме за ток.

Договорите и анексите им за АЕЦ "Белене" - и как и защо тези три милиарда лева са плащани - са коментирани многократно. Това не е упрек към специалистите от НЕК. На тях са им поставяни несвойствени задачи, и е упражняван съответния натиск. Техният принципал БЕХ очевидно не се е справил (или може би се е “справил”?).

Екипът на БЕХ и на НЕК е некомпетентен за подписване на договори за ядрена централа. И надявам се не е това причината тази задача да се даде на тях. Сегашният директор на НЕК има някакъв опит, но в друга среда, и с други колеги от България и Великобритания.

Сравнението на "Белене" 1&2 и "Козлодуй" 7 показва, че и двата идейни проекта имат сертифицирана от АЯР площадка. И двата все още нямат технически проект. Нямат. Козлодуй има цялата нужна инфраструктура, свързана с ЕСО, Белене няма. Козлодуй има предварително проучване за модел Хибрид, Белене няма. Впрочем, всички ядрени блокове по света са хибриди. Просто оборудването е от различни производители и след това трябва да се съвместява (balance of plant).

И най важното - АЕЦ "Козлодуй" има пари и капацитет, има ОВОС да построи 7 блок. "Белене" няма нито едното нито другото. 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" е поне 5 години пред "Белене" 1&2 и заради готовата прилежаща инфраструктура. И има ДПРАО, които строят хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци на 300 метра от ядрената централа в Козлодуй. Белене няма. Разрешенията от АЯР за проектиране на ядрено съоръжение за Белене1&2 са изтекли през 2015 и 2016 година.

Кои са противниците на ядрената енергетика? Вероятно тези, които са се вторачили в 2.7 млрд евро за Зелената сделка. Пари за ядрени блокове в тази сделка няма; стана ясно, че няма и за газови блокове, и там има разочаровани.

Затова сега на дневен ред идват проекти за ВЕЦ-ове на р. Дунав - вероятно за 1 млрд евро и нови ВЕИ за стотици милиони. И то без търг. Има и нова мода в Европа - водородна икономика. Излишният ток от ВЕИ, който не влиза в системата, да се ползва за производство на водород, който се съхранява относително по-добре спрямо неосъществените в голям капацитет батерии за съхранение на неизползвания ток от ВЕИ.

Но това няма да стане утре, а може би не и до 2030, а по-скоро към 2050 г. Субсидиите на ВЕИ изтичат 2024-2026 г, на американските централи също по това време. Но тези 2.7 млрд евро ще си намерят приложението или пристанището. Може би моделът все още не е измислен. Може градски железници, където не може метро, може би нещо друго. А въглищните централи вероятно имат още около 10 години съгласно някои препоръки на ЕС. Противници на ядрената енергетика са и много други кабинетни “специалисти”, бизнеси с други интереси. Или просто е интересно да си против.

Какви практически стъпки е добре да се направят, без да се бавят?

Дава се мандат на АЕЦ „Козлодуй“ до края на октомври 2020 г. да представи план за развитие на ядрената енергетика и идеен проект за 7 блок. Тъй като за "Белене" реално няма проект, строителство на 7 блок с част от оборудването от "Белене", е разумно развитие.

Това през 2012 г. бе наречено “Хибрид” и съществуваше като вариант. Важно е в техническия проект да са балансирани параметрите на компонентите на блока. Козлодуй ще купи нужното му за 7 блок оборудване от НЕК (Белене). АЕЦ „Козлодуй“ ще проучи опита и битките с грешките – във Франция, Финландия, САЩ, Китай, Турция и др. На много места новото строителство доведе до двоен срок и двоен бюджет, включително дори напукан бетон на корпуса на реактора, разрушаване и правене на ново, неработещо добре оборудване и др.

Нашите строителни компании ще се кажат, че могат всичко и ще се провалят и оправят, оправят докато стане. И с асфалта бе така. Чуждите ще надуват цените и няма да изпратят в началото най-компетентните специалисти.

Поставен е срок за изграждане до 2030 г. Дотогава вероятно ще има някакви индикации за други технологии – например водородна, ще са работили достатъчно новите АЕС 1200 (руски) и АР 1100 (американски), за да се реши накъде да се върви при наближаване на изчерпване на ресурса на 5 и 6 блок и строителството на следващи мощности - 8 блок, или Белене с малки реактори, които към онзи момент вероятно ще са в експлоатация в други страни, или някакво съвсем ново решение и др.

Цената на тока (смесена поради общата собственост, както досега е смесена на 5 и 6 блок) на 5, 6, 7 блок на АЕЦ ще е най-ниската от всички базови цени в България и региона.

Финансите - този план вече бе правен. Заемите се вземат от АЕЦ "Козлодуй". Гарант за екстрени случаи би могъл да бъде Фондът за енергийна сигурност - той прави това за американските въглищни централи, ВЕИ и индустрията. Този фонд към 2025 г. ще е приключил със субсидиите на ВЕИ и американските централи. При непредвидено забавяне на плащанията по заема ще се ползва подкрепата на Фонда. Целта е заем с 7-10 години гратисен период (времето на строителство) и 25-30 години срок за изплащане.

Единственото необходимо условие е да има адекватна цена на тока. Пазарна. Няма нужда от договор за изкупуване на енергия. Няма нужда от държавна гаранция към фирми от други държави и български фирми.

Доставките на оборудване би било добре да се извършват на тръжна основа. Никакви обещания на никого. Ако цената за оборудване, предлагана от Росатом-Фраматом-Дженерал Електрик е добра - защо не. Ако не е - има други световни производители с качествено ядрено оборудване и системи - Тошиба, Уестингхаус, Мицубиши, украински, руски, френски, канадски, шведски и много други фирми от други националности с дългогодишен опит в АЕЦ Козлодуй.

При затварянето на 1-4 блок отпаднаха 1760 мвт, така че нови 1080 мвт няма да са проблем за електропреносната система.

При строителство на 7 блок за ниско и средно радиоактивните отпадъци ще се ползва и хранилището "Радиана", което се строи до 5&6 блок с пари на ЕБВР. При строителство на "Белене" за хранилища ще са необходими нови милиарди. Всички малки държави правят централи на едно място и за да не се разпръскват ядрени отпадъци.

Един такъв голям обект няма да стимулира само строителните компании и дейности, а цялата промишленост на България. Той е нужен на България като инфраструктура, но осигурява много по-голямо разнообразие от работни места за българи, и то високо квалифицирани. Докато все още има ядрени енергетици, които биха могли да осъществят такъв сложен и комплексен проект.

Ако проектът отиде в АЕЦ „Козлодуй“, ще се свали политическото напрежение и политическата отговорност, а ще се повиши шанса от прилагане на знания и разбиране на технологиите. Ще спре и огромното влияние на руското посолство върху административни ръководители в енергетиката.

За периода 2010-2020 година субсидиите към ВЕИ (6.3 млрд) и Американските централи (3.6 млрд) са 10 млрд лева. Добре сте видяли - десет милиарда лева.

Това е равно на сумата за 7 блок на АЕЦ Козлодуй. С цена на тока за 5&6&7 блок поне 3 пъти по-ниска от гореспоменатите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024