Време е и България да спре да се залъгва каква е путинова Русия Снимка: © Getty Images

Септември 2022 година ще остане с две тъжни дати - починаха Михаил Горбачов и кралица Елизабет Втора. Хората на мира намаляха с двама и то какви.

Другите две много важни дни от календара са 24.02. - началото на войната на Русия срещу Украйна и 21.09. - откриването на втори фронт на войната - фронт не само срещу Украйна, но срещу и руския народ.

Бяхме забравили за маниакалния деспотизъм и величие, водещо към война.

В Третия райх и в сегашната “руска империя” поставените начело, макар и чрез избори, са случайни хора без особено образование или капацитет за управление. Подценявани от тези, които са ги издигали, тези хора с нещастливо детство и пренебрегвани от средата си, поддържат у себе си изумителна злоба, завист, отмъстителност, предизвикващи страх у другите.

Някакви начални успехи ги издигат в собствените им очи като световни лидери, а в очите на другите - като пресметливи стратези. Впоследствие, се оказват само примитивни унищожители на човешки живот.

Уникалното в Русия е, че за първи път вероятно в историята на човечеството, прослойка силоваци, обучени да репресират, шантажират и убиват притежава всичко в една държава. Всичко - не само пари и жени, а всичко. Административната власт, финансовата власт, съдебната власт, медийният контрол и собственост, но и нещо непостигано досега - собствеността на икономиката, частната собственост или държавната, управлявана като частна. И с малки изключения, нито един от управляващите и контролиращи всичко това, няма образование или опит в поверената му сфера.

Развитието на икономиката не е приоритет - в ресурсно ориентираната икономика на нефт, газ, въглища, метали, зърно и др., не е необходимо. Приоритет е краденето - контролираш и усвояваш износа. Друга икономика не е необходима. Тя трудно ще се контролира и създава омразната независима средна класа.

Този модел, в който хора от репресивния апарат се превръщат от инструмент на властта в носители на цялата власт, стряска политиците навсякъде по света.

Дори автократи като Си Дзинпин, Ердоган, Нарендра Моди (Индия) и други са категорично против. Те също искат развитие в страните си, а не атомни бомбардировки. Службите са да служат, не за да управляват. Когато КГБ и Гестапо завладеят властта - следва катастрофа за света.

Дори автократите искат да живеят в луксозния си мир, а не в окопите на войната.

Това реално е война на модела Путин срещу всички в света.

Защо и как се стига до тези кошмарни за Европа периоди? Може би защото в наше време, в държавата с най много ядрени бойни глави и бомби в Европа се живее най-лошо и се краде най-много. И тези, които са прибрали милиардите, макар и да са се изнесли в Европа, продължават да мразят Европа, защото тя не ги величае.

Дори най-обикновените руснаци, ходещи по улиците на България, са надменни и арогантни, а посланичката е като генерал-губернатор в София от 19 век и откровено мрази България. За съжаление, Стефан Стамболов не ни е президент. Всъщност, президент има ли? Ако Радев е за тази путинова Русия, да излезе и да каже директно като Орбан.

“Левада - Център" - най-качествената руска социологическа компания, обявена за чуждестранен агент, излезе с данни, че първите три най- уважавани институции в Русия са армията, президентът (Путин) и ФСБ(КГБ).

Двадесет и три години това мнение се насажда от контролираните медии и хората си казват, че може би е така, или ако не е - те ли са тези, които трябва да го променят.

Сега обаче гениалното ФСБ, което е оплело целия свят, е сгрешило, че за 4 дни Украйна ще е завладяна. Армията я бият. Вижда се и че не е точно армия, защото другата характерна черта на тоталитаризма е, че докато ти крадеш от народа и той краде от теб.

Путин губи всякакъв респект по света, само един Берлускони още го обича. Сега ще хвърли в огъня един милион руснаци, но “бий, за да те уважават” отдавна не върви.

"Левада - Център" са умни хора, макар и внимателни (нали са чужди агенти) и взели, че попитали руснаците какво предпочитат - да са част от велика държава и да живеят мизерно или да са нормална държава и да живеят комфортно. И хората, за които това е имагинерен въпрос, а не актуален и опасен политически, отговорили като нормални хора - комфортен живот в нормална държава 80%.

Време е България да не се залъгва каква е Русия, особено тази сегашната путинова Русия. Европа спря да се залъгва, Америка спря да се залъгва, Индия не си прави никакви илюзии, Китай не се заблуждава, а Турция прави пари и разширява влияние.

Ние губим морал, енергия и - за съжаление - и ума, и парите си.

"Хората на Путин" или как руският президент заграби властта и протегна ръка към Запада

Доц. Георги Лозанов: "В Русия и до момента управлява КГБ. А в България се готви да управлява."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024