Време е за танци: Нова Зеландия обяви, че е преборила пандемията Снимка: © Getty Images

Нова Зеландия е готова от полунощ днес да премахне почти всички ограничения, след като в страната вече няма активни случаи на новия коронавирус.

Това означава, че островната държава с население 4,8 млн. души ще премине към „фаза 1“ – най-ниското ниво на мерки в системата от четири равнища, която бе въведена в началото на пандемията. Социалната дистанция няма да бъде задължителна и няма да има ограничения на броя хора на обществени места. Границите обаче остават затворени.

Премиерът Джасинда Ардърн, която даде един от най-добрите примери в света за справяне с кризата, сподели пред медиите, че се е отдала на „малко танци“, когато ѝ е било съобщено, че в страната в момента няма нито един болен от Covid-19.

Последно Нова Зеландия отчете нови случаи на заразата на 22 май. Оттогава насам, в продължение на две седмици, броят на заболелите остана непроменен – 1504. От тях 1482 се излекуваха, а починалите са 22.

„Сега сме в по-безопасна, по-силна позиция, но все още пътят към връщане на нормалния живот не е лесен. Решителността и фокусът ни върху нашия отговор на здравната криза сега ще бъдат насочени към заздравяването на икономиката“, обяви 39-годишната Ардърн, цитирана от BBC.

„Работата ни все още не е приключила, но няма съмнения, че това е изключително ключов момент. Обединихме се по безпрецедентен начин, за да победим вируса. Готови сме. Така че мога да завърша с едно простичко: „Благодаря ти, Нова Зеландия“, каза премиерът, станал най-популярният лидер в страната за последните 100 години.

Ключът за островната държава в битката срещу Covid-19 бе затварянето на границите още когато бяха отчетени шест случая на коронавирус. Това се случи през март и след като повече от месец Нова Зеландия се намираше в „етап 4“ от блокадата – или, иначе казано, най-строгите ограничения – в края на април те бяха смекчени.

Работата си отново подновиха ресторантите, на които им бе позволено да доставят храна за дома, а някои други бизнеси, които не се категоризират сред най-важните, също отвориха врати.

Разпространението на заразата бе овладяно и в средата на май страната премина във „фаза 2“. Сега премахването на най-строгите ограничения идва дори по-рано от очакваното. Правителството имаше план да предприеме този ход на 22 юни.

Според новите правила, които ще бъдат наложени след часове, всички училища и офиси ще бъдат отворени. Ще бъдат позволени сватби и погребения, а в градския транспорт вече няма да има никакви ограничения. Социалната дистанция все пак се препоръчва.

Ардърн предупреди, че в Нова Зеландия може „определено да има нови случаи“ на Covid-19. „Елиминирането на вируса не се случва в точно определен етап във времето, а е продължително усилие“, каза премиерът, управляващ страната от 2017 г. насам.

Все още границите са затворени – позволено е само прибирането на новозеландски граждани и техните семейства. Те обаче трябва да останат под 14-дневна карантина след пристигането си.

Генералният директор по здравеопазването д-р Ашли Блумфийлд каза, че всеки, който влезе в страната, ще бъде тестван за Covid-19 два пъти в период от две седмици. Контролът при тестването на гражданите, работещи на границите или в близост до тях, остава строг. Също така, продължава и взимането на проби от всички хора, като основният фокус е върху тези, показващи симптоми.

Блумфийлд е сигурен, че разпространението на заразата е спряно. „Нямаше по-добър план от елиминирането на вируса“, каза той, цитиран от местното издание Stuff.nz.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Общото между най-добре справящите се с Covid-19 страни? Лидерите им са жени

5,6 по Рихтер не могат да я спрат: Интервюто на Джасинда Ардърн по време на земетресение

Как Джасинда Ардърн стана най-популярният лидер на Нова Зеландия за последните 100 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023