Снимка: © getty images

Тя е млада и харизматична, но в същото време притежава безспорни лидерски качества. Обича да възхвалява усилията на гражданите, но действа със строги и решителни мерки. Цялата тази комбинация прави страната ѝ една от най-успешните при справянето с кризата, предизвикана от Covid-19, а самата нея – най-подкрепян премиер на Нова Зеландия в последните 100 години.

Премиерът, който може без заплата и сам снима брифингите си е само на 39 и зае поста министър-председател на островната страна през 2017, но вече се ползва с доверието на огромна част от нацията. Справянето с кризата, което доведе до два поредни дни без установяване на нов случай на Covid-19 в Нова Зеландия, я постави на първо място сред лидерите на страната през последния век.

В проучване на Newshub-Reid Research Ардерн си осигури 59,5% подкрепа, изпреварвайки бившите премиери, а от последната анкета сред гражданите рейтингът ѝ се покачи с 20,8 пункта.

Проучването е проведено между 8 и 16 май и стана първото в страната, осъществено след началото на разпространението на коронавируса. Половината от гражданите бяха анкетирани в последните няколко дни на „етап 3“ от новозеландската блокада, а останалите – след обявяването на федералния бюджет миналия четвъртък.

Решението на Ардерн да се премине към „етап 2“ на ограниченията – тоест, още по-голямо разхлабване на мерките, показа доверието на гражданите към нея. 92% от респондентите в изследването смятат, че това е правилната стратегия.

Освен това Лейбъристката партия на премиера отчете най-висок рейтинг от всички останали формации в историята. Доверието към нея се увеличи с 14% и стана 56,5%. За справка – рейтингът на националистите, най-голямата партия в парламента, се снижи с 12,7 пункта до 30,6%.

Ардерн постави островната държава под блокада и наложи самоизолация на хора, влизащи в страната, като това се случи още в най-ранната фаза на разпространение на заразата. Когато в Нова Зеландия имаше само шест случая на коронавирус, тя забрани изцяло на чужди граждани да посещават острова. Това даде резултат и след като повече от месец държавата се намираше в „етап 4“ от блокадата – или, иначе казано, най-строгите ограничения – в края на април те бяха смекчени.

Миналия четвъртък бизнесът в страната отново заработи при нормални темпове. Отвориха молове, кина, кафенета и фитнес зали, но мерките за социална дистанция продължават да се спазват.

Седмици наред дружното усилие на гражданите и техния лидер в лицето на Ардерн дава неоспорими резултати. За месец май установените нови случаи на коронавирусна инфекция са едва 19. От неделя насам няма нови заболели, но общият им брой се увеличи с 4 до 1503, тъй като четирима новозелавдски граждани се разболяха на круизен кораб край Уругвай. Те обаче вече са излекувани и са се върнали на острова, където общият брой на оздравелите е 1447.

Във вторник стана ясно, че в болници в цялата страна се лекуват само двама заболели с коронавирус. Жертвите вследствие на Covid-19 в страната с население 4,8 млн. души са 21.

Министърът на здравеопазването Ашли Блумфийлд съобщи, че на Нова Зеландия ѝ остава още „дълъг път“, който да извърви, за да въведе в действие последния етап от смекчаване на ограниченията. Тестването все още продължава на пълни обороти, като само в понеделник са били взети 3125 проби. Общият им брой до момента е 238 хиляди.

Нова Зеландия обмисля въвеждане на технологичен метод за проследяване на разпространението на заразата, за да я овладее напълно. Ако е нужно, тази седмица Ардерн ще постанови пускането на мобилно приложение, което ще действа като „дигитален дневник“. Новозеландците ще сканират QR кодове, отбелязвайки местата, които посещават. Така ще се създаде база данни и ще става ясно дали даден човек е имал контакт със заразен. Министерството на здравеопазването ще пази данните за всеки гражданин в рамките на месец, а след това те ще бъдат изтривани, съобщи правителството, цитирано от Forbes.

Именно заради подобни решителни действия най-младият премиер в историята на страната се ползва с изключително голямо доверие от гражданите. Друго доказателство е фактът, че намали заплатата си с 20% и до края на ноември ще взима с 47 104 долара по-малко месечно възнаграждание. Същата мярка важи за министрите от кабинета на министър-председателя.

Открита към всички и готова за нови идеи, 39-годишната Ардерн се вслуша в новозеландската нация за пореден път и подкрепи искането ѝ за въвеждане на 4-дневна работна седмица.

В един от обичайните си брифинги, които сама снима и излъчва в профила си във „Фейсбук“, тя предложи на работодателите да обмислят тази опция. Целта е гражданите отново да имат време за пътуване из страната и по този начин да повишат нивата на вътрешния туризъм и на икономиката във времена, в които излизането от Нова Зеландия и влизането в нея още не е позволено.

„Чувам, че много хора предлагат да въведем четиридневна работна седмица. Това стои между работодателя и служителите. Бих окуражила работодателите, които са в позиция да го сторят, да помислят върху това. Ако представлява нещо, което не е проблем за тяхната работа, това определено ще подпомогне туризма в страната“, каза Ардерн.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Премиерът, който може без заплата и сам снима брифингите си

Общото между най-добре справящите се с Covid-19 страни? Лидерите им са жени

"Направих нещо глупаво": 17 000 км пътешествие на Нийл Геймън по време на изолация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2