Как Джасинда Ардерн стана най-популярният лидер на Нова Зеландия за последните 100 години Снимка: © getty images

Тя е млада и харизматична, но в същото време притежава безспорни лидерски качества. Обича да възхвалява усилията на гражданите, но действа със строги и решителни мерки. Цялата тази комбинация прави страната ѝ една от най-успешните при справянето с кризата, предизвикана от Covid-19, а самата нея – най-подкрепян премиер на Нова Зеландия в последните 100 години.

Премиерът, който може без заплата и сам снима брифингите си е само на 39 и зае поста министър-председател на островната страна през 2017, но вече се ползва с доверието на огромна част от нацията. Справянето с кризата, което доведе до два поредни дни без установяване на нов случай на Covid-19 в Нова Зеландия, я постави на първо място сред лидерите на страната през последния век.

В проучване на Newshub-Reid Research Ардерн си осигури 59,5% подкрепа, изпреварвайки бившите премиери, а от последната анкета сред гражданите рейтингът ѝ се покачи с 20,8 пункта.

Проучването е проведено между 8 и 16 май и стана първото в страната, осъществено след началото на разпространението на коронавируса. Половината от гражданите бяха анкетирани в последните няколко дни на „етап 3“ от новозеландската блокада, а останалите – след обявяването на федералния бюджет миналия четвъртък.

Решението на Ардерн да се премине към „етап 2“ на ограниченията – тоест, още по-голямо разхлабване на мерките, показа доверието на гражданите към нея. 92% от респондентите в изследването смятат, че това е правилната стратегия.

Освен това Лейбъристката партия на премиера отчете най-висок рейтинг от всички останали формации в историята. Доверието към нея се увеличи с 14% и стана 56,5%. За справка – рейтингът на националистите, най-голямата партия в парламента, се снижи с 12,7 пункта до 30,6%.

Ардерн постави островната държава под блокада и наложи самоизолация на хора, влизащи в страната, като това се случи още в най-ранната фаза на разпространение на заразата. Когато в Нова Зеландия имаше само шест случая на коронавирус, тя забрани изцяло на чужди граждани да посещават острова. Това даде резултат и след като повече от месец държавата се намираше в „етап 4“ от блокадата – или, иначе казано, най-строгите ограничения – в края на април те бяха смекчени.

Миналия четвъртък бизнесът в страната отново заработи при нормални темпове. Отвориха молове, кина, кафенета и фитнес зали, но мерките за социална дистанция продължават да се спазват.

Седмици наред дружното усилие на гражданите и техния лидер в лицето на Ардерн дава неоспорими резултати. За месец май установените нови случаи на коронавирусна инфекция са едва 19. От неделя насам няма нови заболели, но общият им брой се увеличи с 4 до 1503, тъй като четирима новозелавдски граждани се разболяха на круизен кораб край Уругвай. Те обаче вече са излекувани и са се върнали на острова, където общият брой на оздравелите е 1447.

Във вторник стана ясно, че в болници в цялата страна се лекуват само двама заболели с коронавирус. Жертвите вследствие на Covid-19 в страната с население 4,8 млн. души са 21.

Министърът на здравеопазването Ашли Блумфийлд съобщи, че на Нова Зеландия ѝ остава още „дълъг път“, който да извърви, за да въведе в действие последния етап от смекчаване на ограниченията. Тестването все още продължава на пълни обороти, като само в понеделник са били взети 3125 проби. Общият им брой до момента е 238 хиляди.

Нова Зеландия обмисля въвеждане на технологичен метод за проследяване на разпространението на заразата, за да я овладее напълно. Ако е нужно, тази седмица Ардерн ще постанови пускането на мобилно приложение, което ще действа като „дигитален дневник“. Новозеландците ще сканират QR кодове, отбелязвайки местата, които посещават. Така ще се създаде база данни и ще става ясно дали даден човек е имал контакт със заразен. Министерството на здравеопазването ще пази данните за всеки гражданин в рамките на месец, а след това те ще бъдат изтривани, съобщи правителството, цитирано от Forbes.

Именно заради подобни решителни действия най-младият премиер в историята на страната се ползва с изключително голямо доверие от гражданите. Друго доказателство е фактът, че намали заплатата си с 20% и до края на ноември ще взима с 47 104 долара по-малко месечно възнаграждание. Същата мярка важи за министрите от кабинета на министър-председателя.

Открита към всички и готова за нови идеи, 39-годишната Ардерн се вслуша в новозеландската нация за пореден път и подкрепи искането ѝ за въвеждане на 4-дневна работна седмица.

В един от обичайните си брифинги, които сама снима и излъчва в профила си във „Фейсбук“, тя предложи на работодателите да обмислят тази опция. Целта е гражданите отново да имат време за пътуване из страната и по този начин да повишат нивата на вътрешния туризъм и на икономиката във времена, в които излизането от Нова Зеландия и влизането в нея още не е позволено.

„Чувам, че много хора предлагат да въведем четиридневна работна седмица. Това стои между работодателя и служителите. Бих окуражила работодателите, които са в позиция да го сторят, да помислят върху това. Ако представлява нещо, което не е проблем за тяхната работа, това определено ще подпомогне туризма в страната“, каза Ардерн.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Премиерът, който може без заплата и сам снима брифингите си

Общото между най-добре справящите се с Covid-19 страни? Лидерите им са жени

"Направих нещо глупаво": 17 000 км пътешествие на Нийл Геймън по време на изолация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024