Общото между най-добре справящите се с Covid-19 страни? Лидерите им са жени Снимка: © Getty Images

Твърдата ръка на лидера и бързите решения са от изключителна важност във времена на криза като настоящата. Границата между успеха и провала в днешните тежки времена е много тънка и понякога не толкова важно е да командваш, а да покажеш съчувствие.

В света в момента има държави, които се справиха с овладяването на Covid-19 по-добре от други. С нетрадиционните си методи Нова Зеландия, Германия, Исландия и Дания успяха до известна степен да изравнят „кривата“ на заразата и да спрат възходящата ѝ траектория. Към това число добавяме Финландия, Тайван и Норвегия. Може ли да се намери някаква взаимовръзка между тези страни? Да – всички те са управлявани от жени.

Примерите, дадени от водещите фигури в тези държави във връзка с борбата срещу коронавируса, показват, че жените лидери могат да действат успешно и ефективно, когато здравето на хората е поставено под огромен риск. Forbes отчита факта, че повечето от тези страни са малки или са островни държави, но контрааргументът е, че Германия, например, е голяма и е една от световните сили. Великобритания е остров, но вече се превърна в една от най-страдащите от коронавируса в Европа.

Жените лидери по света доказват, че властта може да бъде приложена по атрактивен и алтернативен начин, който в същото време да бъде ефективен.

Боравене с истината

Канцлерът на Германия – Ангела Меркел, надигна глас пред своите сънародници още в ранните етапи на разпространение на заразата. Тя каза директно, че вирусът ще засегне до 70% от населението. „Сериозен е. Приемете го сериозно“, съобщи Меркел. И немските граждани сториха именно това.

Тестването започна веднага, нямаше я фазата на отричане и двоумене, каквито се наблюдаваха в други страни. Дори в Германия да се заразиха 153 хиляди души, жертвите са малко над 5500 при над 2 072 000 направени тестове, сочат данни от Worldometers.

За справка – Франция има 158 хиляди заразени и 21 хиляди жертви, като е направила близо пет пъти по-малко тестове от Германия. Немското население е 83 милиона, а френското – 66 млн. Италия е със 189 000 заразени и 25 хиляди жертви при население 60 милиона души и 1,5 млн. направени тестове. В Испания починалите са 22 хиляди при 219 хиляди заразени и почти милион проведени тестове.

Германия вече започна да отпуска мерките постепенно, тъй като от 8 април насам се наблюдава също толкова постепенно „утихване“ на заразата и може да се твърди, че страната е в доста по-изгодна позиция от повечето държави в Европа.

Решителност

Една от страните с най-бърз отговор на пандемията беше Тайван, управлявана от Цай Инг-Уен. Още през януари, в ранните етапи на коронавируса, тя представи 124 превантивни мерки, за да спре разпространението му, без да е нужно да затваря държавата – ход, който почти целият свят предприе.

После от островната държава, която се намира в близост до Китай, обявиха, че изпращат 10 милиона маски на най-нуждаещите се страни в Европа и Америка. Япония получи 2 млн. маски, а Сингапур също се възползва от помощта на Тайван.

Цай успя да осъществи „един от най-добрите“ отговори срещу пандемията, както написа CNN. В азиатската страна има само шест смъртни случая, а заразените са 428. Излекували са се 264 души, а в последните пет дни има регистрирани само 7 нови случая на заболели с Covid-19.

Решителността е и водеща характеристика при премиера на Нова Зеландия – Премиерът, който може без заплата и сам снима брифингите си . Тя постави островната държава под блокада и наложи самоизолация на хора, влизащи в страната, като това се случи още в най-ранната фаза на разпространение на заразата. Когато в Нова Зеландия имаше само шест случая на коронавирус, тя забрани изцяло на чужди граждани да посещават острова.

Нова Зеландия е пример за страна, която се справя по чудесен начин с Covid-19 епидемията - 1 456 случая, от които 1095 излекувани и 17 починали. Комбинацията от навременни строги мерки и съвестното им спазване от обществото даде резултат.

Към всичко това можем да добавим съпричастността на Ардерн към нейните съграждани. В следващите шест месеца тя и министрите от кабинета ѝ ще получават по 20% по-ниски заплати, което в нейния случай означава намаляване с 47 104 долара.

Технологиите не са само за забавление

Исландия, под ръководството на премиера Катрин Якобсдотир, предложи безплатно тестване за коронавирус на всички свои граждани. Населението на острова е малко над 360 хиляди души, което до някаква степен улеснява задачата на властите, но координацията между управляващи и управлявани е най-важна в този случай.

Повечето страни ограничиха тестването на хора с активни симптоми. Не и Исландия, където направените тестове са общо над 45 000. В даден етап страната бе тествала пет пъти по-голям процент от населението в сравнение с Южна Корея. Освен това в действие влезе и система за щателно проследяване, което означава, че Исландия не трябваше да се затваря отвътре и да спира работата на училищата.

Примерът на Финландия също вдъхва кураж на най-страдащите държави. Миналия декември Санна Марин стана най-младият премиер в света. 34-годишната членка на Социалдемократическата партия е човек на новото време и го доказа, като включи така наречените „инфлуенсъри“ в борбата срещу Covid-19.

Тя осъзна, че не всеки чете пресата и призова „инфлуенсъри“ на всякаква възраст да разпространяват информация сред обществото, базирана само на проверени факти, свързани с пандемията.

Днес Финландия още не е овладяла „кривата“ на заразата, но позитивните знаци са налице и това постепенно започва да се случва. Заразените са общо 4395, а 2000 души са се възстановили. Жертвите към този момент са 177.

Проява на любов и загриженост

Министър-председателят на Норвегия – Ерна Солберг, се сети за иновативната идея да използва телевизията, за да се обърне директно към всички деца в страната.

Тя организира специална пресконференция, на която не бе позволено да присъстват възрастни. Децата задаваха въпроси, а Солберг отговаряше търпеливо. Обясни им защо е нормално да се чувстват уплашени и ги успокои.

Оригиналните методи на тази жена лидер за справяне с пандемията дават резултат и Скандинавската страна овладява „кривата“. Общият брой на случаите на Covid-19 в Норвегия е 7401, а жертвите са 195.

Обратно към нормалния живот: Дания първа в Европа отвори училища и детски градини също изрази грижата си към обществото с думи, които сякаш идваха от друга вселена.

„Добра работа, Дания! Нека продължим по същия начин и през втората половина на тази криза. На правилния път сме. Нещата са под контрол“, каза министър-председателят преди дни. "Работата ни не е да се грижим за интересите на определени групи, а да намерим балансирано решение, което да е добро за здравето и да даде значително по-добри решения за работните места".

Дания стана първата страна в Европа, която отвори отново детските градини и училищата въпреки продължаващата пандемия от Covid-19. В сряда, 15 април, врати отвориха детски ясли, детски градини и начални училища – от първи до пети клас.

Критиките към страната са, че правителството все още е оставило преустановена работата на малкия бизнес – ресторанти, кафенета и фризьорски салони. Планира се те да бъдат отворени отново в средата на май.

Църквите, библиотеките, спортните зали, търговските центрове и други обществени места остават затворени до 10 май. В сила остава и мярката за затваряне на държавните граници. Забранени са и събиранията на повече от 10 души на едно място.

Именно затова Дания постепенно овладява „кривата“. Страната е с 8210 регистрирани случаи, 5526 излекувани и 403 починали.

Разстоянието между Дания и Искате като в Швеция? Техните самоограничения са по-строги от нашето извънредно положение е само един мост, но премиерът Стефан Льовен от другата му страна не наложи никакви строги мерки, нямаше блокада на страната и траекторията на „кривата“ расте стръмно нагоре.

Да, има и лидери сред мъжете, които се справиха добре с кризата, като Мун Дже-Ин от Южна Корея. Но ако погледнем към случаите на Тръмп удиви с предложение да се инжектират дезинфектанти против Covid-19 , който засега губи битката с пандемията, Бразилският президент обяви Covid-19 за "медиен трик" и си създаде врагове , който заяви преди седмици, че коронавирусът е „медиен трик“, Да преминеш всички граници: Извънредното положение на Виктор Орбан , обвинен от унгарците, че използва кризата, за да ограничи правата им, Путин във все по-страдащата Русия и Нетаняху, срещу когото "Така умират демокрациите в 21 век": Протестът в Израел напук на Covid-19 в тези тежки времена – всички те показват колко по-добре се справят държавите, чиито лидери са жени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024