Снимка: © Getty Images

Твърдата ръка на лидера и бързите решения са от изключителна важност във времена на криза като настоящата. Границата между успеха и провала в днешните тежки времена е много тънка и понякога не толкова важно е да командваш, а да покажеш съчувствие.

В света в момента има държави, които се справиха с овладяването на Covid-19 по-добре от други. С нетрадиционните си методи Нова Зеландия, Германия, Исландия и Дания успяха до известна степен да изравнят „кривата“ на заразата и да спрат възходящата ѝ траектория. Към това число добавяме Финландия, Тайван и Норвегия. Може ли да се намери някаква взаимовръзка между тези страни? Да – всички те са управлявани от жени.

Примерите, дадени от водещите фигури в тези държави във връзка с борбата срещу коронавируса, показват, че жените лидери могат да действат успешно и ефективно, когато здравето на хората е поставено под огромен риск. Forbes отчита факта, че повечето от тези страни са малки или са островни държави, но контрааргументът е, че Германия, например, е голяма и е една от световните сили. Великобритания е остров, но вече се превърна в една от най-страдащите от коронавируса в Европа. 

Жените лидери по света доказват, че властта може да бъде приложена по атрактивен и алтернативен начин, който в същото време да бъде ефективен.

Боравене с истината

Канцлерът на Германия – Ангела Меркел, надигна глас пред своите сънародници още в ранните етапи на разпространение на заразата. Тя каза директно, че вирусът ще засегне до 70% от населението. „Сериозен е. Приемете го сериозно“, съобщи Меркел. И немските граждани сториха именно това.

Тестването започна веднага, нямаше я фазата на отричане и двоумене, каквито се наблюдаваха в други страни. Дори в Германия да се заразиха 153 хиляди души, жертвите са малко над 5500 при над 2 072 000 направени тестове, сочат данни от Worldometers. 

За справка – Франция има 158 хиляди заразени и 21 хиляди жертви, като е направила близо пет пъти по-малко тестове от Германия. Немското население е 83 милиона, а френското – 66 млн. Италия е със 189 000 заразени и 25 хиляди жертви при население 60 милиона души и 1,5 млн. направени тестове. В Испания починалите са 22 хиляди при 219 хиляди заразени и почти милион проведени тестове.

Германия вече започна да отпуска мерките постепенно, тъй като от 8 април насам се наблюдава също толкова постепенно „утихване“ на заразата и може да се твърди, че страната е в доста по-изгодна позиция от повечето държави в Европа.

Решителност

Една от страните с най-бърз отговор на пандемията беше Тайван, управлявана от Цай Инг-Уен. Още през януари, в ранните етапи на коронавируса, тя представи 124 превантивни мерки, за да спре разпространението му, без да е нужно да затваря държавата – ход, който почти целият свят предприе.

После от островната държава, която се намира в близост до Китай, обявиха, че изпращат 10 милиона маски на най-нуждаещите се страни в Европа и Америка. Япония получи 2 млн. маски, а Сингапур също се възползва от помощта на Тайван.

Цай успя да осъществи „един от най-добрите“ отговори срещу пандемията, както написа CNN. В азиатската страна има само шест смъртни случая, а заразените са 428. Излекували са се 264 души, а в последните пет дни има регистрирани само 7 нови случая на заболели с Covid-19.

Решителността е и водеща характеристика при премиера на Нова Зеландия – Премиерът, който може без заплата и сам снима брифингите си . Тя постави островната държава под блокада и наложи самоизолация на хора, влизащи в страната, като това се случи още в най-ранната фаза на разпространение на заразата. Когато в Нова Зеландия имаше само шест случая на коронавирус, тя забрани изцяло на чужди граждани да посещават острова. 

Нова Зеландия е пример за страна, която се справя по чудесен начин с Covid-19 епидемията - 1 456 случая, от които 1095 излекувани и 17 починали. Комбинацията от навременни строги мерки и съвестното им спазване от обществото даде резултат. 

Към всичко това можем да добавим съпричастността на Ардерн към нейните съграждани. В следващите шест месеца тя и министрите от кабинета ѝ ще получават по 20% по-ниски заплати, което в нейния случай означава намаляване с 47 104 долара.

Технологиите не са само за забавление

Исландия, под ръководството на премиера Катрин Якобсдотир, предложи безплатно тестване за коронавирус на всички свои граждани. Населението на острова е малко над 360 хиляди души, което до някаква степен улеснява задачата на властите, но координацията между управляващи и управлявани е най-важна в този случай.

Повечето страни ограничиха тестването на хора с активни симптоми. Не и Исландия, където направените тестове са общо над 45 000. В даден етап страната бе тествала пет пъти по-голям процент от населението в сравнение с Южна Корея. Освен това в действие влезе и система за щателно проследяване, което означава, че Исландия не трябваше да се затваря отвътре и да спира работата на училищата.

Примерът на Финландия също вдъхва кураж на най-страдащите държави. Миналия декември Санна Марин стана най-младият премиер в света. 34-годишната членка на Социалдемократическата партия е човек на новото време и го доказа, като включи така наречените „инфлуенсъри“ в борбата срещу Covid-19.

Тя осъзна, че не всеки чете пресата и призова „инфлуенсъри“ на всякаква възраст да разпространяват информация сред обществото, базирана само на проверени факти, свързани с пандемията.

Днес Финландия още не е овладяла „кривата“ на заразата, но позитивните знаци са налице и това постепенно започва да се случва. Заразените са общо 4395, а 2000 души са се възстановили. Жертвите към този момент са 177.

Проява на любов и загриженост

Министър-председателят на Норвегия – Ерна Солберг, се сети за иновативната идея да използва телевизията, за да се обърне директно към всички деца в страната.

Тя организира специална пресконференция, на която не бе позволено да присъстват възрастни. Децата задаваха въпроси, а Солберг отговаряше търпеливо. Обясни им защо е нормално да се чувстват уплашени и ги успокои. 

Оригиналните методи на тази жена лидер за справяне с пандемията дават резултат и Скандинавската страна овладява „кривата“. Общият брой на случаите на Covid-19 в Норвегия е 7401, а жертвите са 195.

Обратно към нормалния живот: Дания първа в Европа отвори училища и детски градини също изрази грижата си към обществото с думи, които сякаш идваха от друга вселена. 

„Добра работа, Дания! Нека продължим по същия начин и през втората половина на тази криза. На правилния път сме. Нещата са под контрол“, каза министър-председателят преди дни. "Работата ни не е да се грижим за интересите на определени групи, а да намерим балансирано решение, което да е добро за здравето и да даде значително по-добри решения за работните места".

Дания стана първата страна в Европа, която отвори отново детските градини и училищата въпреки продължаващата пандемия от Covid-19. В сряда, 15 април, врати отвориха детски ясли, детски градини и начални училища – от първи до пети клас. 

Критиките към страната са, че правителството все още е оставило преустановена работата на малкия бизнес – ресторанти, кафенета и фризьорски салони. Планира се те да бъдат отворени отново в средата на май. 

Църквите, библиотеките, спортните зали, търговските центрове и други обществени места остават затворени до 10 май. В сила остава и мярката за затваряне на държавните граници. Забранени са и събиранията на повече от 10 души на едно място. 

Именно затова Дания постепенно овладява „кривата“. Страната е с 8210 регистрирани случаи, 5526 излекувани и 403 починали.

Разстоянието между Дания и Искате като в Швеция? Техните самоограничения са по-строги от нашето извънредно положение е само един мост, но премиерът Стефан Льовен от другата му страна не наложи никакви строги мерки, нямаше блокада на страната и траекторията на „кривата“ расте стръмно нагоре.

Да, има и лидери сред мъжете, които се справиха добре с кризата, като Мун Дже-Ин от Южна Корея. Но ако погледнем към случаите на Тръмп удиви с предложение да се инжектират дезинфектанти против Covid-19 , който засега губи битката с пандемията, Бразилският президент обяви Covid-19 за "медиен трик" и си създаде врагове , който заяви преди седмици, че коронавирусът е „медиен трик“, Да преминеш всички граници: Извънредното положение на Виктор Орбан , обвинен от унгарците, че използва кризата, за да ограничи правата им, Путин във все по-страдащата Русия и Нетаняху, срещу когото "Така умират демокрациите в 21 век": Протестът в Израел напук на Covid-19 в тези тежки времена – всички те показват колко по-добре се справят държавите, чиито лидери са жени.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени