Премиерът, който може без заплата и сам снима брифингите си Снимка: © getty images

Нова Зеландия е пример за страна, която се справя по чудесен начин с Covid-19 епидемията - 1 401 случая, от които 770 излекувани и 9 починали. Комбинацията от навременни строги мерки и съвестното им спазване от обществото даде резултат. Целият процес преминава под спокойното и уверено ръководство на ситуацията от премиера Джасинда Ардерн.

39-годишната Ардерн дава брифинги на живо от кабинета си през Facebook, като междувременно чете и отговаря на текущите коментари и въпроси, които зрителите задават. Подхожда сериозно, но често можем да видим усмивка на лицето ѝ, което в комбинация с добрите резултати помага за спокойствието в страната.

Понякога се получават и неочаквани включвания, които също разведряват обстановката. Например докато Ардерн обяснява как ще се отразят новите промени в мерките на "балоните" от хора, с които можем да се виждаме в условия на карантина:

"О, вижте Лирой. Не, не, не излизай. Това е моят главен личен секретар - част от моя работен "балон". Не му казах, че ще правя включване на живо във Facebook, така че се получи неловка ситуация за всички замесени."

Не е лесно да убедиш гражданите да съдействат на правителството в подобна ситуация, в която конспиративните теории и фалшивите новини просперират. Нужно е доверие на хората в официалните лица, а в Нова Зеландия то е факт. Начинът, по който протичат изявленията на Ардерн, има немалка заслуга за това. Докато съобщава нови решения или резултатите от стари такива, министър-председателката не пропуска да отбележи заслугата на гражданите и това колко много помагат те, спазвайки ограниченията.

Не беше нужно намаляването на заплатите на политиците в страната да стане гореща тема, за да се осъществи - Ардерн зададе тенденцията, заедно с част от министрите, като заяви, че за нея е важно в такива моменти да се покаже лидерство и солидарност към тези, които са на "първа линия" или са загубили работата си:

"Ако някога би бил добър момент да затворим дупката между хората на различни позиции в Нова Зеландия, то той е сега."

В следващите шест месеца тя и министрите от кабинета ѝ ще получават по 20% по-ниски заплати, което в нейния случай означава намаляване с 47 104 долара.

Джасинда е родена в Хамилтън с баща полицай и майка, която работи като кетъринг асистент в училище. Първата ѝ работа като ученичка е във верига за бързо хранене. Завършва бакалавърска степен "Комуникационни изследвания" в областта на връзките с обществеността и политиката в University of Waikato.

Първите ѝ стъпки в политиката са още на 17 години, благодарение на леля ѝ Мари, която е дългогодишен член на Лейбъристката партия. След като приключва обучението си, Джасинда работи като изследовател в офисите на Фил Гоф и Хелън Кларк, а впоследствие се мести в Лондон, където заема водеща позиция в екип от 80 съветници на тогавашния премиер на Великобритания Тони Блеър.

Постепенно изгражда авторитет в Лейбъристката партия. Когато на 26 октомври 2017 заема поста премиер, тя е само на 37 години. Това я превръща в най-младия активен правителствен лидер в света. Година по-късно става едва втората жена, заемаща тази длъжност, която ражда по време на мандата си. (Другата е Беназир Буто от Пакистан).

Коронавирус епидемията не е първият тежък удар, с който трябва да се справя по време на управлението си.

На 15 март 2019 51 души са убити и още 49 ранени по време на атентат в джамия в Крайстчърч. Още на следващия ден Джасинда Ардерн е на място, за да се срещне с мюсюлманското общество, като вместо да ръководи събитията оставя програмата ѝ да бъде изградена от местните, заявявайки: "Нашето време е на ваше разположение."

Според нея инцидентът разкрива много слабости в законите за оръжие в страната. Впоследствие правителството ѝ забранява използването на полуавтоматични оръжия, които до този момент са позволени в Нова Зеландия.

Начинът, по който менажира ситуацията ѝ печели много адмирации. Снимката ѝ, на която е прегърнала жена от мюсюлманското общество в Крайстчърч се озовава на стените на най-високата сграда в света Бурдж Халифа в знак на съпричастност.

Днес реакцията на правителството, ръководено от нея, срещу коронавирус епидемията също заслужава адмирации. Първият болен от Covid-19 в Нова Зеландия бе обявен на 28 февруари, а на 14 март, при едва 8 болни, двуседмичната изолация на всеки, пристигащ от чужбина, бе задължителна. Забраната за влизане на чужденци на територията на страната дойде при 28 случая. Държавата бе поставена под карантина при 102 заболели. Масовото тестване също дава резултат.

На 28 март бяха отбелязани 146 нови случая в държавата, но оттогава се наблюдава постоянен спад в броя на новите заразени. На 15 април те са били само 20.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024