"Направих нещо глупаво": 17 000 км пътешествие на Нийл Геймън по време на изолация Снимка: © Getty Images

Нийл Геймън е известен с умението си да създава сюрреалистичен микс от митология, история, религия и фентъзи, с хумор и образен стил. Неслучайно авторът на "Американски богове", "Коралайн" и "Добри поличби" (в съавторство с Тери Пратчет) е сред любимите писатели на продуцентите на филми и сериали в последните години - всичко, което описва, изглежда като готов сценарий.

Сега обаче Геймън се оказа главен герой на собствения си необичаен живот. Британският фантаст се принуди да се извини публично заради решението си да пропътува над 17 000 км между Нова Зеландия и Шотландия по време на пандемията.

Причината: семеен конфликт, работни задължения и извънреден стрес от Covid-19.

"Направих нещо глупаво. Наистина съжалявам", написа Геймън в публикация в сайта си. "Искам да се извиня на всеки човек на остров Скай (Шотландия) за това, че създадох такива проблеми. Искам да благодаря и да се извиня на местната полиция, която си има по-важна работа от това да ме проверява. Сигурен съм, че съм правил и по-смешни неща в живота си, но това е най-голямата глупост, която съм вършил напоследък".

Как се стигна до извинението на Геймън?

На 14 май той лично описва пътешествието си между Нова Зеландия (където се е оказал блокиран със съпругата си Аманда и сина си Аш по време на пандемията) и шотландския остров.

"Половин свят ме дели от Аманда и Аш, които ми липсват. Говорим си през екраните и телефоните два пъти на ден - когато стана от сън и преди да си легна, което съвпада с времето, когато те си лягат и се събуждат, но не е същото", разказва той.

В началото на май властите в Нова Зеландия обявиха, че ще намалят степента на извънредното положение от 4-то на 3-то ниво. Това е моментът, в който Геймън решава, че е време да предприеме пътуването до Европа.

"Като много други хора, семейният и професионалният ми живот бяха преобърнати от мерките срещу Covid-19. Бях изпаднал в паника, меко казано притеснен и изолиран в Нова Зеландия. Погледнах сайта на британското правителство и когато прочетох на сайта на британското правителство, че силно препоръчват на гражданите на страната да се приберат у дома, това ми се стори като най-важното послание", пише той.

Геймън лети от летището в Окланд до Лос Анджелис, а оттам - до Лондон.

"И двата полета бяха сюрреалистични, особено този до Лондон. Празни летища, почти празни самолети. Напомняше ми на полета една седмица след 11 септември 2001 г. - всичко е променено", казва писателят.

Пристигайки в британската столица рано сутринта, Геймън взема автомобил на заем от свой приятел, оставен на паркинга с хранителни стоки в багажника и ключ в стартера.

"Тръгнах на север, по празни магистрали и празни пътища, и пристигнах около полунощ. Пътуването, както казах, беше сюрреалистично. Беше емоционално бреме. Отношенията ни с Аманда се влошиха точно преди да замина (боя се, че вината е моя, нараних чувствата й много лошо и... всъщност това е само наша работа). Разбрахме се, че трябва да останем насаме за известно време, а това беше изключително трудно по време на блокадата в Нова Зеландия", признава Нийл Геймън, като подчертава, че въпреки всичко таблоидните заглавия за развода му са напълно неверни.

Той оправдава решението си да прелети половината свят, защото работата му изисква да е в една часова зона с колегите си от Великобритания, вместо да общува с тях само преди закуска и след вечеря.

"Периодът е тежък за почти всички - някои хора са принудени да стоят заедно, въпреки че не им се иска да е така; други хора са самотни и жадуват за малко компания. Почти всички страдаме по един или друг начин", пише Нийл Геймън.

Вместо разбиране към апела му за по-толерантно отношение по време на кризата, медийните коментари по повод пътуването му бяха доста остри. Полицията на остров Скай също е обяснила на Геймън, че решението му да измине 17 000 км и да наруши препоръките за социално дистанциране без наличието на сериозна необходимост не е особено мъдро.

"Служители на полицията посетиха Нийл Геймън и поговориха с него по повод действията му. Той получи полезни съвети за пътуванията по време на извънредното положение и за последните препоръки на властите в Шотландия", казва представителка на местната полиция пред медиите.

В извинението си Геймън посочваа, че разбира колко сериозна е ситуацията с Covid-19, тъй като откакто се е прибрал на остров Скай, има 10 смъртни случая на заболели обитатели в дом за стари хора.

"Островът не е подготвен да се справи с такива неща, и всички ресурси на местните власти трябва да се насочат към грижата за хората. Така че - да, направих грешка. Не правете като мен. Не пътувайте насам, освен ако не е наложително".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024