Все повече руски воиници искат да напуснат фронта в Украйна, разкриват тайни записи Снимка: © Getty Images

Все повече руски войници искат да напуснат фронта с навлизането на войната, която Русия започна в Украйна на 24 февруари 2022 г., във втората ѝ зима. Това е изводът от разговори между руснаци от бойните полета в Харковска, Луганска и Донецка област и семействата им в Русия, съобщава Associated Press. Агенцията разполага със записи от телефонни обаждания.

"Тук няма такова нещо като смърт за храбрите. Просто умираш като дъждовен червей", казва един войник на брат си от фронта в Харковска област в Украйна.

„Това, което се случва в Украйна, е просто геноцид", се чува да казва мобилизиран руснак на свой близък, като допълва, че "ако това не спре, скоро сами ще водим украинците към Кремъл“.

Друг нарича Украйна „огромен полигон, на който целият свят изпробва оръжията си“.

Сред войниците има и такива, които ясно подчертават пред роднините си, че ще се бият докрай.

Associated Press е проверила самоличността на хората, чиито гласове се чуват в прехванатите разговори – някои от тях в района на най-дългата и смъртоносна битка в Украйна - тази за Бахмут през януари 2023 г.

Имената на войниците са умишлено променени в публикацията, за да се защити сигурността им и тази на техните роднини. В Русия е наказуемо да се нарича "война" войната в Украйна, която Кремъл описва като "специална военна операция, както и да се критикуват въоръжените сили. И за двете деяния санкцията е затвор.

Гласовете от разговорите са най-вече на мъже, които не са искали или не са могли да избягат от мобилизация в армията. Някои от тях не са имали пари, образование и възможности и затова са подписали договори с въоръжените сили. Някои са вярвали в патриотичния дълг. Един от мъжете на фронта е работил в месопреработвателно предприятие, където е рязал кости. Друг е бил нает в адвокатска кантора. Трети, когато е отишъл на война, е бил затънал в дългове, става ясно от публикацията на AP.

Един от войниците разказва, че разликата в отношението към мобилизираните и тези, които са на договор, е огромна - и в оборудването, и в подготовката, и в осигуряването на храна, питейна вода.

Трудно е да се каже доколко записаните разговори са представителни за настроенията във въоръжените сили на Русия.

Тайните записи идват на фона на опитите на Кремъл да примами все повече мъже да подпишат договори с руската армия. Годишната есенна наборна военна служба в Русия стартира през октомври, привличайки около 130 000 млади мъже.

Въпреки твърденията на Москва, че новобранци не са и няма да бъдат изпращани в Украйна, след една година служба те автоматично стават резервисти - основни кандидати за мобилизация след това. От началото на войната обаче има десетки свидетелства, че наборни войници са изплащани директно на фронта. В последните месеци се наблюдава и рязък скок на съдебните дела срещу мъже в Русия, които отказват да се бият или да се върнат на фронта.

Кремъл и руското министерство на отбраната не са отговорили на молбите за коментар на AP.

Записите могат да бъдат открити тук.

Разкритията от записаните разговори идват на фона на продължаващите интезивни сражения между Русия и Украйна.

През изминалото денонощие руската армия е извършила нападения в девет области, при които са били ранени най-малко двама цивилни граждани, съобщи Kyiv Independent.

Руските сили са нанесли 56 удара по Херсонска област, при което е ранен един човек. Още един е ранен в Донецка област.

През уикенда Русия извърши най-масираната си атака с дронове срещу Киев от началото на войната, при която беше ранено едно дете, а множество сгради бяха повредени.

Положението на цивилното население се усложнява допълнително от лошите метеорологични условия в голяма част от Украйна.


Русия извърши най-интензивната атака с дронове от началото на войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024