Все повече са сигналите, че Русия и Западът подготвят мащабна размяна на затворници Снимка: © Getty Images

Русия и Западът подготвят мащабна размяна на затворници. Предположения за това се появиха в последните дни в руски и англоезични издания, като знаците за подобен ход стават все повече.

Според правозащитници, цитирани в медиите, поне 10 от най-известните политически затворници в Русия са изчезнали от местата, в който излежават присъдите си и това се тълкува като знак за подготвяната размяна.

Сред изчезналите затворници е опозиционерът и носител на "Пулицър" като автор във Washington Post Владимир Кара-Мурза, който излежава 25-годишна присъда в Русия за държавна измяна. Правозащитникът Олег Орлов, бившите ръководители на регионалните щабове на Алексей Навални Лилия Чанишева и Ксения Фадеева, художниците Саша Скочиленко и Даниил Кринари, 18-годишният Кевин Лик, журналистката Мария Пономаренко. Американският пехотинец Пол Уилън, осъден за шпионаж и опозиционерът Иля Яшин, също са сред изчезналите от руските затвори.

Всички те излежават присъди в различни колонии по новото руско законодателство, което действа след началото на войната в Украйна. Осъдени са за екстремизъм или за публикуване на невярна информация за руската армия.

Причините за преместването на затворниците и новото им местоположение са неизвестни, а адвокатите им се надяват, че това е подготовка за обмен на затворниците, но не изключват и да става дума за някаква "отвличаща вниманието маневра".

Предположенията за подготвяната размяна бяха подсилени от кацането на самолет Ан-148 ев руския ексклав Калининград, разположен между Литва, Полша и Балтийско море.

Такива самолети са били използвани за предишна размяна на затворници, пише опозиционният руски Telegram канал ASTRA.

Според FlightRadar24 - Ан-148 е излетял от Москва в 6:11 ч. и е кацнал на 1 август в 8:35 ч.

Освен мистериозните изчезвания, редица други, на пръв поглед отделни, събития през последните дни подхраниха съмненията, че се готви нещо важно, отбелязва европейското издание Politico.

Във вторник беларуският диктатор Александър Лукашенко изненадващо помилва Рико Кригер, германски гражданин, който беше осъден на смърт. Ден по-късно, в сряда, Словения осъди руска двойка за шпионаж и нареди да бъдат експулсирани.

Същевременно редица руснаци, които излежават присъдите си в САЩ са били премахнати от американската федерална база данни за затворници.

Сред тях са Максим Марченко, Вадим Конощенко, Владислав Клюшин, Роман Селезньов и Александър Виник, които излежават присъди в американски затвори по различни сериозни обвинения, като много от тях се смятат за свързани с руското правителство, пише още Politico.

Въпреки надеждата, че някои от най-известните политически затворници на Русия могат да бъдат освободени, много критици на Путин остават предпазливи. Те допускат, че може да става въпрос за заблуждаваща маневра от страна на Кремъл.

Изданието обаче припомня, че руските държавни медии и близки до тях канали, също заговориха по темата и това предполага, че действително се подготвя мащабна размяна.

Без да предоставя доказателства, прокремълският анализатор Сергей Марков също спекулира в Telegram, че размяната ще включва граждани на САЩ, Германия, Беларус и Словения.

Ако това е така, размяната ще бъде уникална по своя географски обхват и, вероятно, по броя на политическите затворници, обменени едновременно със Запада, отбелязва още изданието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024