Снимка: © gov.bg

Премиерът Бойко Борисов реагира остро срещу критиките от страна на група лекари около доц. Атанас Мангъров срещу мерките на Националния оперативен щаб за Covid-19. 

Ден след като Мангъров призова НОЩ на публичен дебат относно оценките за опасността на коронавируса и ефективността на досега взетите мерки, Борисов посвети част от заседанието на Министерски съвет, за да отхвърли съмненията в политиката срещу болестта. 

"Днес моят колега Конте е на разпит в тяхната прокуратура защо не е въвел мерките, които въведе България. Сиреч, ако беше друг премиер в България или друг доцент шеф на Щаба, по същия начин сега щяха да ги разпитват защо са умрели хора. Това е историята. Защото като приключи една тема и като излизаме от кризата, българите много бързо забравят и започват да философстват много", каза Борисов. 

Без да назове поименно доц. Мангъров, той неколкократно се обърна към "доцентите", които са подлагали на съмнение правителствената политика. 

"Аз разбирам, че всеки иска да се направи на интересен - и в политиката го има, и в медицината го има. Но не може в такива ключови държави с най-добрите в медицината да вземат едни и същи мерки, много по-тежки от нас. До вчера идваха да се пазарят непрекъснато, че искаха да проведат лечението си в чужбина, защото там било по-добро от българското лечение. Стотици милиони даваме на здравните каси на Австрия, на Германия, на кой ли не, за лечение в чужбина. Е, хубаво, де, и техните доктори ли не разбират? При тях мерките са по-сложни, по-тежки, по-дълги, отколкото в България. Те не разбират ли тези доктори? Значи спираме лечението в чужбина тогава, щом се явиха толкова знаещи в България. Нашите знаят повече? Ами да останем само тука. Казвам го в кавички, за да не се спекулира. Просто,... извинявам се на тези специалисти", каза той. 

Борисов засегна и още една от основните критики на Атанас Мангъров срещу щаба - за тоава, че не са проведени масови бързи тестове на населението още в първите седмици на епидемията.  

Беше "да тестуваме всички", ама да не карантинираме, да оставим всичко отворено. Тогава какво ти донася тестът? Освен харч на пари? Ако имаше лекарство, да, намираш болния и го лекуваш. Сега няма лекарство. Тестовете какво донасят?", попита той. 

Премиерът обяви, че повече няма да бъде налагана национална карантина, тъй като експертната оценка показва, че "силата на вируса не е такава, каквато беше през февруари-март". В последната седмица бяха регистрирани рекордно високи нива на новите заболели в страната. Въпреки всичко последните мерки за контрола на границата ще паднат до 3 седмици. 

"Отпуснахме всичко, на практика всичко е отворено в България. Но срещу глупостта не можем да направим нищо. Уж интелигентни хора... не може да чакат една седмица, да се мъчиш, да се гърчиш, да имаш всички симптоми и да не отиваш в болница", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев за изгонените 70 руски дипломати: Надявам се Кирил Петков да е обмислил добре това решение

Президентът твърди, че "не разполага с необходимата информация" по разследването

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката