Всички без ДПС на Пеевски са поканени на разговори от ПП-ДБ Снимка: © Булевард България

От "Продължаваме промяната-Демократична България" са поканили на разговори всички представителие на политически партии, с изключение на "ДПС на Пеевски" обяви бившият премиер и настоящ депутат от коалицията Николай Денков.

На тези срещи те ще търсят подкрепа за декларацията си за събиране на антикорупцинно мнозинство, преди да получат от президента втория мандат за съставяне на правителство.

Преди да отговори дали ще изпълни мандата за следващо правителство, формацията обяви, че ще предложи пакет със законопроекти, чиято цел е да покаже дали в 50-ото Народно събрание има воля за борба корупцията и реформиране на прокуратурата, службите и правоохранителните органи като цяло.

"Извадихме пред скоби тази тема, обясних защо и искаме тя да върви с приоритет - за да могат да вървят и другите. Обяснихме на президента логиката на това решение. Няма нарушения на Конституцията, защото ние обяснихме, че това е част от целия процес да намерим стабилно мнозинство, за да се направи правителство," каза Денков в кулоарите на парламента.

По думите му "е лесно да се направи правителство, трудно е това правителство да направи нещо полезно" - затова поканите са за разговори, но темата на разгворите не съставяне на кабинет.

"Покани са отправени за всички с изключение на хората около Пеевски, които много бързо казаха ясно тяхното мнение. Тях ги устройва сегашната ситуация. Свсички останали може да има разговори, " обясни още Денков.

Малко преди това председателят на вече четвъртата по големина парламентарна група Делян Пеевски също каза, че разговори с ПП-ДБ няма да има "в никакъв случай".

"С носителите на пачките и на пуделите няма да преговаряме изобщо. Явно много бързо се забрави кои са тези хора. Предложили са абсурдни неща. Точно хората, на които шефката на митниците още е в ареста, да предлагат антикорупционно законодателство, нека бъдем сериозни, " каза Пеевски.

И призова президента да побърза с връчването на мандата, а не да участва в “рекламни полети”.

"Той защо не е на пожарите, защо не върши работа, а лети и казва от въздуха: “Не мога да реша какво да правя. Ами да вземе да кацне, да вземе да даде тоя мандат, после да даде третия мандат, ако има нещо да го правим, ако не после да вървим на избори," възмути се той.

От движението "ДПС без Пеевски", както го нарече неформалният му лидер Джевдет Чакъров поискаха да видят управленска програма от ПП-ДБ, но не отказаха да отидат на разговори с техни представители.

"Не подкрепихме мандат на ГЕРБ-СДС именно поради конкретни разговори за политики и визия за развитие на страната. Очакваме президентът да връчи мандата и ПП-ДБ да прояви държавнически подход за започване на задълбочени разговори с представителите на политическите партии в Народното събрание за съставяне на редовно правителство с ясни цели и приоритети за развитието на страната," каза на брифинг в парламента Джевдет Чакъров.

Че ГЕРБ ще отиде на разговори потвърди и заместник-председателят на парламентарната група на партията Теменужка Петкова. Тя самата няма да участва, а от страна на ГЕРБ ще отидат Росен Желязков, Рая Назарян и Деница Сачева.

"Ние ще се отзовем на тази покана, защото уважаваме поканата на колегите, защото считаме, че темите са важни," каза Петкова пред БНТ.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" също са готови да се срещнат с представители на ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024