Всички от КСНС без Кристиан Вигенин ще са под карантина 7 дни

28 души, присъствали на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари, са поставени под карантина в срок от 7 дни. Това обяви директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пред bTV.

Сред тях са премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев, четирима министри – на отбраната, вътрешните, външните работи и финансите, представители на парламентарните групи, началникът на отбраната, председателите на ДАР и ДАНС, секретарят на Съвета по сигурността.

Румен Радев е с поставена бустерна доза и може да прекрати карантината с отрицателен PCR тест, направен минимум 72 часа след поставяне в изолация. В срок до 24 часа от представянето на документа здравните власти трябва да го освободят от карантина.

Само Кристиан Вигенин от присъствалите на КСНС няма да е поставен в изолация, защото е преболедувал коронавируса в рамките на последните 3 месеца.

Карантинираните са контактни лица на председателя на Народното събрание Никола Минчев (той ще е в карантина 10 дни), който даде положителен тест за Covid на 10 януари – вечерта след КСНС. Той се е почувствал зле още по време на заседанието. Много от контактните му лица като Кирил Петков, Лена Бориславова и Радев се самоизолираха още преди предписанията на СРЗИ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също е под карантина и не би трябвало да участва в протеста срещу "зелените сертификати" в центъра на София, организиран днес от партията му. "Той е информиран, че е под карантина. Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако се появи на публично събитие, следват административни мерки, може да се стигне и до съд", каза Данчо Пенчев по случая с председателя на патриотичната формация.

Костадинов обяви вчера, че ако му бъде наложена карантина, ще се съобрази с решението на здравните власти.

На 11 януари - ден след КСНС - здравният министър Асена Сербезова издаде заповед, с която срокът на карантината при заболелите от Covid-19 се намалява от 14 на 10 дни. Съкращава се и задължителната изолация за контактните лица на хора с потвръдена коронавирусна инфекция - от досегашните 10 дни на 7 дни.

Хората с бустерни ваксини ще се освобождават от карантина по-рано

Хората, които са били в контакт с болен от Covid-19, но са ваксинирани с бустерна доза, ще могат да се освобождават от карантина дори по-бързо. Условието е те да си направят PCR-тест след 72 часа от поставянето под карантина, като резултатът трябва да е отрицателен. Тогава директорът на РЗИ може да отмени предписаната изолация (това трябва да стане до 24 часа от представянето на документа).

Мярката влезе в сила на 11 януари и от нея се възползват всички участници в КСНС, въпреки че положителната проба на Никола Минчев е дадена ден преди това. Данчо Пенчев от СРЗИ обясни, че това се случва, защото председателят на НС е дал списък с всички контактни лица на 11-ти и предписанията за карантина са връчени след влизането в сила на заповедта на здравния министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

VW в капана GAZ: Германският производител се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023