28 души, присъствали на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари, са поставени под карантина в срок от 7 дни. Това обяви директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пред bTV.

Сред тях са премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев, четирима министри – на отбраната, вътрешните, външните работи и финансите, представители на парламентарните групи, началникът на отбраната, председателите на ДАР и ДАНС, секретарят на Съвета по сигурността.

Румен Радев е с поставена бустерна доза и може да прекрати карантината с отрицателен PCR тест, направен минимум 72 часа след поставяне в изолация. В срок до 24 часа от представянето на документа здравните власти трябва да го освободят от карантина.

Само Кристиан Вигенин от присъствалите на КСНС няма да е поставен в изолация, защото е преболедувал коронавируса в рамките на последните 3 месеца.

Карантинираните са контактни лица на председателя на Народното събрание Никола Минчев (той ще е в карантина 10 дни), който даде положителен тест за Covid на 10 януари – вечерта след КСНС. Той се е почувствал зле още по време на заседанието. Много от контактните му лица като Кирил Петков, Лена Бориславова и Радев се самоизолираха още преди предписанията на СРЗИ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също е под карантина и не би трябвало да участва в протеста срещу "зелените сертификати" в центъра на София, организиран днес от партията му. "Той е информиран, че е под карантина. Органите на МВР са тези, които проверяват лицата под карантина. Ако се появи на публично събитие, следват административни мерки, може да се стигне и до съд", каза Данчо Пенчев по случая с председателя на патриотичната формация.

Костадинов обяви вчера, че ако му бъде наложена карантина, ще се съобрази с решението на здравните власти.

На 11 януари - ден след КСНС - здравният министър Асена Сербезова издаде заповед, с която срокът на карантината при заболелите от Covid-19 се намалява от 14 на 10 дни. Съкращава се и задължителната изолация за контактните лица на хора с потвръдена коронавирусна инфекция - от досегашните 10 дни на 7 дни. 

Хората с бустерни ваксини ще се освобождават от карантина по-рано

Хората, които са били в контакт с болен от Covid-19, но са ваксинирани с бустерна доза, ще могат да се освобождават от карантина дори по-бързо. Условието е те да си направят PCR-тест след 72 часа от поставянето под карантина, като резултатът трябва да е отрицателен. Тогава директорът на РЗИ може да отмени предписаната изолация (това трябва да стане до 24 часа от представянето на документа). 

Мярката влезе в сила на 11 януари и от нея се възползват всички участници в КСНС, въпреки че положителната проба на Никола Минчев е дадена ден преди това. Данчо Пенчев от СРЗИ обясни, че това се случва, защото председателят на НС е дал списък с всички контактни лица на 11-ти и предписанията за карантина са връчени след влизането в сила на заповедта на здравния министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода