Всички съдии от Варна отказват да гледат делото "Марешки", което виси от 10 г. Снимка: © bTV

Делото срещу Веселин Марешки за принуда и заплаха срещу ресторантьор, което "отлежава" вече 10 години без окончателна присъда, ще се гледа не във Варна, а в Бургас, съобщава в. "Сега".

Причината: ВКС го върна за преразглеждане на варненския Апелативен съд, но всички местни съдии са си направили самоотвод.

Четирима от тях са се оттеглили, защото вече са се занимавали с проблемното дело, а останалите са декларирали, че "може да се считат за предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото", което според НПК забранява на съответния магистрат да участва в състава на съда.

Бившият зам.-председател на 44 Народно събрание е съден от 2014 г. насам, след като беше обвинен за това, че принуждавал собственик на ресторант да плаща по 10 000 лв. на месец. Съучастник на Марешки се оказа бившата съпруга на собственика на имота, който се е ползвал от заведението на рекетирания бизнесмен Асен Миланов.

Марешки имаше 4 годишна присъда, издадена от Варненския апелативен съд в началото на март 2022 г., която той обжалва пред ВКС. Неговата съучастница Красимира Колева беше осъдена на 3 години затвор. Прокуратурата твърди, че Колева е претендирала да получава наем за имот на ул. „Студентска“ във Варна, плащан от собственика на пицария Асен Миланов на бившия ѝ мъж Тони Димитров.

Според обвинителния акт Колева моли Марешки за помощ с идеята чрез бъдещите приходи от наема да изчисти свой стар заем към местния бизнесмен и политик.

Двамата бяха осъдени, че са изнудвали Миланов да им плаща по 10 000 лв. месечно.

След намесата на Марешки, който на свой ред претендира за собственост на земята пред заведението, се стига до унищожаване на част от имуществото на въпросната пицария.

Миланов, на свой ред, беше привикал на помощ тогавашния общински съветник Костадин Костадинов (председател на "Възраждане"), който отнесе няколко удара от Марешки при физически сблъсък.

През 2022 г. Апелативният съд във Варна постанови осъдителни присъди на двамата обвиняеми с 4 г. затвор за лидера на "Воля", но година по-късно ВКС върна делото за преразглеждане. Това е вторият случай, в който казусът стига до върховния съд и в който се налага да се върне заради пропуски на по-долната инстанция.

Марешки получи получи същото наказание и през септември 2020 г., но впоследствие Върховният касационен съд отмени присъдата му и върна делото за повторно разглеждане на втора инстанция. Причината - съществени процесуални нарушения.

Сега делото отново е върнато, като ВКС критикува втората инстанция, че

  • не е изследвала всички обстоятелства по делото за изнудване;
  • не е обсъдила всички свидетелски показания;
  • а извършеният анализ е фрагментарен и частично неточен;
  • не са били обсъдени и наличните противоречия между отделните доказателствени материали.

Според върховните съдии варненските им колеги са пропуснали противоречие с показанията на Миланов за това за кой обект му е искан наем, както и в какъв размер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024