Всички съдии в Сливен отказват да съдят за блудство с деца британски "пастор" Снимка: © Скрийншот, bTV

Тази история е за отказ от раздаване на справедливост от съдебните институции в България и за липса на реакция по казус, който засяга най-уязвимото на една нация - децата.

Става въпрос за английския гражданин Даниел Хъл, който живее в Сливен от години, представя се за пастор и от 2022 г. е под стража в бургаския затвор по обвинение в блудство с деца. Съдебният процес срещу него обаче така и не може да започне, въпреки че прокуратурата е внесла обвинителния акт в Районния съд в Сливен през април 2023 г. Причината - съдия след съдия отказва да разгледа това дело.

В средата на май тази година се прави шести пореден, но неуспешен опит процесът да тръгне. Освен че вече всички съдии си правят отвод, оказва се, че и призовката и обвинителният акт на Хъл не са му били връчени в срок.

"Свободна Европа" разказва подробно историята на британеца от Сливен и отказа от правосъдие в свой филм по темата.

Всъщност криминалната история в България започва много преди 2022 г. Срещу мъжа, заселил се години по-рано в страната, има сигнали за блудство с деца още през 2019 г. Арестуван е, но впоследствие по неясни причини пострадалите семейства променят показанията си и до дело не се стига. Той продължава да живее в Сливен, да се представя за евангелистки пастор в бедния и населен с роми кв. "Надежда" и да се среща с деца.

През 2022 г. други 14 деца подават жалби срещу Хъл за системно блудство. Задържан е за постоянно. Повдигнато му е обвинение.

А той вече всъщност е осъждан - но не в България, а в родината си - Обединеното кралство.

Как започва всичко?

Още през 2019 г. британската обществена медия BBC пише в свой материал, че Даниел Хъл - тогава на 44 години, е открит в България и арестуван. Той е познат за медиите на Острова, защото години по-рано получава присъда от 15 месеца затвор за заснемане и притежание на стотици сексуални снимки с деца. След като е освободен, той е вписан в регистъра на извършителите на сексуални престъпления, какъвто в Англия съществува, а британските власти му забраняват да напуска страната без уведомление.

Хъл нарушава забраната и идва в България. Всъщност той е бил в Сливен и преди това, става ясно от статия в "Дневник" през 2019 г., когато е арестуван в страната за първи път. Тогава от българската полиция казват, че преди това не е имало сигнали срещу мъжа, но властите са били наясно с миналото му и присъдата за педофилия.

BBC посвещава материал на беглеца от британските власти и през 2022 г. В нея също се споменава, че Хъл е бил нв Сливен още през 2015 г. От материала става ясно, че представящият се за пастор е имал и издадена европейска заповед за арест в миналото. Според материала в "Дневник" годината е била 2016-а, когато британското посолство в София е съобщило за искането за екстрадиция във връзка с дело за педофилия и мъжът е бил изведен от страната. Но после се връща, строи си къща в сливенската махала, представя се все така за мисионер и пастор, работи с десетки деца. Още преди години сдружението на евангелистките църкви, регистрирани в България, обяви, че британецът няма нищо общо с тях.

Британските сили на реда могат да разследват сексуални посегателства над деца, извършени от британски граждани и в чужбина - по силата на член 72 от Закона за сексуалните престъпления във Великобритания, но такова разследване така и не е проведено, пише още BBC през 2022 г.

По думите на бившия британски водещ прокурор по дела за насилие над деца в Кралската прокуратура Назир Афзал става дума за "ужасяващо сексуално насилие на мащабно ниво". "Няма да се изненадам, ако става дума за потенциално стотици деца, малтретирани от този заподозрян", казва той.

В България - заради отказа на съдиите в Сливенския районен съд да гледат делото, от Националната мрежа за децата преди дни - след поредния съдийски отвод - публикуваха отворено писмо, в което настояват Висшият съдебен съвет (ВСС), Инспекторатът към ВСС и Министерството на правосъдието най-после да вземат мерки за очевидвия отказ от справедливост на институциите, който се наблюдава в случая с Даниел Хъл.

"Непрестанните отводи по делото срещу Хъл създават оправдан риск от прекратяване на процеса, повторна виктимизация на децата жертви, продължаване на посегателствата срещу деца в кв. "Надежда", загуба на доверие в системите на правосъдие и закрила и в правовата държава", пише неправителствената организация.

"Начинът на водене на досъдебното производство, в което не са обезпечени чувствителни доказателства от децата жертви, общата бавност на производството и неоснователните отводи на съдии създават предпоставка за отнасяне на случая пред Европейския съд по правата на човека поради неефективно разследване, в противоречие със стандартите за опазване на правата на жертвите, но също и поради несправедлив съдебен процес", казват оттам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво казаха ЕЦБ и Еврокомисията за България и еврозоната (Обновена)

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024