Всички съдии в Сливен отказват да съдят за блудство с деца британски "пастор" Снимка: © Скрийншот, bTV

Тази история е за отказ от раздаване на справедливост от съдебните институции в България и за липса на реакция по казус, който засяга най-уязвимото на една нация - децата.

Става въпрос за английския гражданин Даниел Хъл, който живее в Сливен от години, представя се за пастор и от 2022 г. е под стража в бургаския затвор по обвинение в блудство с деца. Съдебният процес срещу него обаче така и не може да започне, въпреки че прокуратурата е внесла обвинителния акт в Районния съд в Сливен през април 2023 г. Причината - съдия след съдия отказва да разгледа това дело.

В средата на май тази година се прави шести пореден, но неуспешен опит процесът да тръгне. Освен че вече всички съдии си правят отвод, оказва се, че и призовката и обвинителният акт на Хъл не са му били връчени в срок.

"Свободна Европа" разказва подробно историята на британеца от Сливен и отказа от правосъдие в свой филм по темата.

Всъщност криминалната история в България започва много преди 2022 г. Срещу мъжа, заселил се години по-рано в страната, има сигнали за блудство с деца още през 2019 г. Арестуван е, но впоследствие по неясни причини пострадалите семейства променят показанията си и до дело не се стига. Той продължава да живее в Сливен, да се представя за евангелистки пастор в бедния и населен с роми кв. "Надежда" и да се среща с деца.

През 2022 г. други 14 деца подават жалби срещу Хъл за системно блудство. Задържан е за постоянно. Повдигнато му е обвинение.

А той вече всъщност е осъждан - но не в България, а в родината си - Обединеното кралство.

Как започва всичко?

Още през 2019 г. британската обществена медия BBC пише в свой материал, че Даниел Хъл - тогава на 44 години, е открит в България и арестуван. Той е познат за медиите на Острова, защото години по-рано получава присъда от 15 месеца затвор за заснемане и притежание на стотици сексуални снимки с деца. След като е освободен, той е вписан в регистъра на извършителите на сексуални престъпления, какъвто в Англия съществува, а британските власти му забраняват да напуска страната без уведомление.

Хъл нарушава забраната и идва в България. Всъщност той е бил в Сливен и преди това, става ясно от статия в "Дневник" през 2019 г., когато е арестуван в страната за първи път. Тогава от българската полиция казват, че преди това не е имало сигнали срещу мъжа, но властите са били наясно с миналото му и присъдата за педофилия.

BBC посвещава материал на беглеца от британските власти и през 2022 г. В нея също се споменава, че Хъл е бил нв Сливен още през 2015 г. От материала става ясно, че представящият се за пастор е имал и издадена европейска заповед за арест в миналото. Според материала в "Дневник" годината е била 2016-а, когато британското посолство в София е съобщило за искането за екстрадиция във връзка с дело за педофилия и мъжът е бил изведен от страната. Но после се връща, строи си къща в сливенската махала, представя се все така за мисионер и пастор, работи с десетки деца. Още преди години сдружението на евангелистките църкви, регистрирани в България, обяви, че британецът няма нищо общо с тях.

Британските сили на реда могат да разследват сексуални посегателства над деца, извършени от британски граждани и в чужбина - по силата на член 72 от Закона за сексуалните престъпления във Великобритания, но такова разследване така и не е проведено, пише още BBC през 2022 г.

По думите на бившия британски водещ прокурор по дела за насилие над деца в Кралската прокуратура Назир Афзал става дума за "ужасяващо сексуално насилие на мащабно ниво". "Няма да се изненадам, ако става дума за потенциално стотици деца, малтретирани от този заподозрян", казва той.

В България - заради отказа на съдиите в Сливенския районен съд да гледат делото, от Националната мрежа за децата преди дни - след поредния съдийски отвод - публикуваха отворено писмо, в което настояват Висшият съдебен съвет (ВСС), Инспекторатът към ВСС и Министерството на правосъдието най-после да вземат мерки за очевидвия отказ от справедливост на институциите, който се наблюдава в случая с Даниел Хъл.

"Непрестанните отводи по делото срещу Хъл създават оправдан риск от прекратяване на процеса, повторна виктимизация на децата жертви, продължаване на посегателствата срещу деца в кв. "Надежда", загуба на доверие в системите на правосъдие и закрила и в правовата държава", пише неправителствената организация.

"Начинът на водене на досъдебното производство, в което не са обезпечени чувствителни доказателства от децата жертви, общата бавност на производството и неоснователните отводи на съдии създават предпоставка за отнасяне на случая пред Европейския съд по правата на човека поради неефективно разследване, в противоречие със стандартите за опазване на правата на жертвите, но също и поради несправедлив съдебен процес", казват оттам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024