Всичко, което трябва да знаете за "The Rings of Power"

Ако искате да добиете представа колко много Amazon разчита на успех с новия сериал по "Властелинът на пръстените", имайте предвид, че старата оригинална трилогия на Питър Джаксън по романа на Толкин струваше $281 милиона долара.

За сравнение, сега Amazon Prime Video са похарчили $250 милиона само за правата на текста.

И не става дума за текста на "Властелинът на пръстените", нито за "Хобит", "Силмарилион", "Последната песен на Билбо" или "Приключенията на Том Бомбадил". Компанията на Джеф Безос е отделила четвърт милион само за 150 страници - от шестте приложения след края на "Завръщането на краля".

В тях Толкин разказва събития за времето, в което магьосникът Саурон се установява в Мордор и започва да изгражда своята знаменателна кула, за родословните дървета на хобитите, елфическите руни и пр.

И въпреки че писателят едва ли си е представял, че Средната земя ще оживее в супергеройски франчайз през 21 век, той със сигурност е завещал продължението на работата си на други, пишейки "...ще изрисувам някои от най-невероятните приказки, а други само ще скицирам. Всичко в разказа ще се свързва в едно магическо цяло, но ще остави и място за въображението на други умове, ръце, ще остави място за още музика и драма".

С общ бюджет от 1 милиард долара, това ще бъде официално най-скъпият сериал в историята на телевизията.

Първата серия на шоуто ще бъде излъчена на 2 септември по Amazon Prime Video.

Въпреки възмутените коментари около безумните разходи за ТВ продукция, продуцентката Линдзи Уебър твърди, че "парите наистина са на екрана" и сме склонни да вярваме, че е така.

За сравнение най-скъпият сезон на „Игра на тронове“ струваше скромните 90 милиона долара.

Онези умове и ръце, за които пише Толкин, ще бъдат ръководени от шоурънърите на новия сериал, Джей Ди Пейн и Патрик Маккей, които вече обявиха, че в него влизат всички основни истории от Втората епоха на Средната земя.

Такива истории са изковаването на пръстените, въздигането на Саурон, епичната история на Нуменор и последния Алианс на хора и елфи срещу Саурон.

Това беше темата на откриващата сцена на "Задругата на пръстена", когато човешка и елфическа армия се изправят срещу пълчищата на Мордор в подножието на Съдбовната планина, а Исилдур отрязва пръстите на Саурон.

Подобно на "Домът на дракона", който проследява събитията 200 години преди сюжетната линия на "Игра на тронове", сериалът по "Властелинът на пръстените" ще ни върне доста години назад.

Според информацията, с която разполагаме, предстои да видим как Саурон убеждава Келебромбор и ковачите от Ерегион да създадат 19 пръстена, които са раздадени на водачите на елфи, джуджета и хора (последните превърнали се впоследствие в Назгулите, Духовете на пръстена).

Саурон тайно създава още един пръстен, който има силата да доминира над останалите.

Знаете: the one, who rules them all...

Очаква се "The Rings of Power" да бъде верен както на Толкин, така и на Питър Джаксън. Онова, което видяхме от трейлъра, напомня визуалния език на Джаксън: елфическият град Линдън прилича на Джаксъновия Ривъндейл, елфите изглеждат като познатите ни елфи, същото се отнася и до джуджетата.

Полуръстите, които ще видим в сериала, приличат на малко по-диви и по-малко цивилизовани предшественици на хобитите. А в сърцето на сериала ще стои Галадриел, която свързваме с блестящата роля на Кейт Бланшет, която даде на Фродо стъкленицата със звездата Еарендил и го спаси от мрака на Мордор.

Този път в ролята на Галадриел ще влезе Морфид Кларк - уелска актриса, родена в Швеция, известна с ролите си в "Личната история на Дейвид Копърфийлд", "His Dark Materials", "The Falling" и др.

Ще видим една малко по-различна, не толкова улегнала Галадриел: в "The Rings of Power" елфката е по-емоционална, изпълнена със страх, че злото е надвиснало над света, но останалите не го разбират.

Галадриел е принудена да се спасява в открито море, където среща новия герой Халбранд - смъртен корабокрушенец, който бяга от миналото си.

Естествено, сериалът по "Властелинът" не е единствената фентъзи продукция, която в момента вълнува зрители от цял свят и е интересно да видим дали "Домът на дракона", чийто втори епизод очакваме след дни, ще бъде конкуренция на шоуто на Джаксън или двата сериала ще съществуват мирно и ще радват фентъзи феновете в равни количества.

Неведнъж около сериала се завихри въпросът дали този път продуцентите ще сексуализират целомъдрения свят на Толкин.

"Хората толкова обичат този въпрос!", възкликна преди време продуцентката Линдзи Уебър и каза, че темата е била обсъждана, но не по начина, по който повечето хора си представят.

"В крайна сметка, тук говорим за една от най-великите любовни истории на всички времена, така че естествено, че ще има любов и секс. Но те няма да бъдат показани и интерпретирани така, както в други съвременни сериали", допълни Уебър.

Лойд Оуен, който влиза в ролята на Елендил, бащата на Исилдур, преди време призова сериалът да е повече ТВ изживяване за цялото семейство, отколкото низ от брутални секс сцени и сцени с насилие.

"Защо да изключваме определени хора от преживяването, само за да включим няколко вулгарни секс сцени? Светият Граал в телевизията е дядо, баба, мама, татко и децата да гледат и съпреживяват заедно, по едно и също време, в една стая.", коментира той.

Една сериозна разлика, която ще можем да направим с филмите на Джаксън, е етническото разнообразие в каста. Един от елфите ще бъде изигран от пуерториканеца Исмаил Круз Кордова, много от полуръстите са чернокожи, а чернокожата актриса София Номвет ще играе първата жена-джудже (помните шегите на Гимли по повода, нали?).

И докато създателите на сериала коментираха, че за каста за подбрани най-добрите, независимо от цвета на кожата им, Номвет, която играе принцесата-джудже Диса, заяви, че етническото разнообразие е било обсъждано и че тя е била наясно от самото начало, че "е необходимо в шоуто да има много по-голямо разнообразие сред вида на героите от Средната Земя".

"The Rings of Power", казва Номвет, "е не само кинематографична революция, но и революцията на цялата работа на Толкин". Круз Кордова, когото познаваме от "Рей Донован" и "Станция Берлин", коментира, че е имало негативни коментари, но те са цената, която плащат, за да се случи промяна.

Наследниците на Толкин са били сериозно въвлечени в продукцията и по всичко личи, че са очаровани от нея.

За сравнение, когато се снимаше трилогията на Джаксън, те не бяха част от процеса и Кристофър Толкин, третият син на големия писател, беше заявил, че работата на баща му е била "лишена от съдържание" в т.нар. "екшън филми за младежи".

Кристофър неведнъж е изразявал отвращението си от комерсиализацията на баща му, който е бил насилствено превърнат в "чудовище, погълнато от своята популярност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024