Всичко, което знаем за стрелеца срещу Доналд Тръмп Снимка: © Getty Images

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота. Вследствие на атаката един човек загина, а други двама зрители са тежко ранени. Инцидентът се разследва като опит за убийство.

Какво знаем за стрелеца?

ФБР посочи 20-годишния Томас Матю Крукс като извършителя на атаката. Крукс живее в Бетел Парк, Пенсилвания, на около 40 км. южно от републиканския митинг. Той е убит на място от агенти на Сикрет сървис непосредствено след стрелбата. CNN съобщава, че нападателят е регистриран да гласува като републиканец, но през 2021 г. е направил малко дарение на група, подкрепяща демократите.

Завършил е гимназия в Бетел Парк през 2022 г. Предстоящите през ноември президентски избори са първите, на които той е бил достатъчно възрастен, за да гласува.

Все още няма информация за възможните мотиви за престъплението.

Крукс е произвел няколко изстрела по сцената от “издигната позиция извън мястото на събитието“. Анализите на американските медии показват, че той е бил на не повече от 150 метра от сцената, на която е говорил бившият президент.

“Ню Йорк Таймс” съобщава, че са произведени два залпа - първо три, а след това пет изстрела. Всички те са звучали по сходен начин, така че може да се предположи, че са изстреляни от едно и също оръжие.

По първоначална информация до починалия мъж, облечен в сиви камуфлажни дрехи, е открита полуавтоматична пушка тип AR-15.

Би Би Си интервюира очевидец на атаката, който видял мъж, въоръжен с пушка, да пълзи по покрив в близост до събитието. По думите на свидетеля в този момент той и компанията, с която е бил, започнали да сочат към заподозрения, опитвайки да предупредят полицейските служители на място.

Човекът съобщава, че в продължение на 2-3 минути опитвали да сигнализират за потенциалната опасност, но заради наклона на покрива видимоста към нападателя била затруднена.

"Мисля си: "Защо Тръмп все още говори, защо не са го свалили от сцената" ... следващото нещо, което си спомняте, са пет изстрела", казва той.

Хората, които присъстват на предизборните митинги на Тръмп, са подложени на сериозни проверки за сигурност, а вещите им обикновено се претърсват за оръжие. На входовете винаги има поставени детектори за метал. В събота вечерта телевизионни репортери съобщиха, че оборудването им е било проверявано внимателно нееднократно, включително седалките на трибуните и околните сгради. Имало е разположени и снайперисти.

Фактът, че въпреки тези мерки извършителят е останал неразкрит, вероятно ще засили дебата за процедурите за набиране и обучение на служители на Сикрет сървис, които започнаха преди няколко седмици.

  • В края на май председателят на Комисията за надзор и отчетност към Конгреса Джеймс Комър започна разследване на Сикрет сървис и предупреди за "потенциални рискове за националната сигурност, които могат да възникнат от уязвимости в агенцията".
  • Повод за това стана инцидент, при който се твърди, че бодигард на вицепрезидента Камала Харис е нападнал физически един от началниците си.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое разследването срещу Крукс, като предупреди, че става дума за "мащабно активно разследване".

Не е имало такъв драматичен акт на насилие, насочен срещу президент - или кандидат за президент - от 1981 г., когато Роналд Рейгън беше прострелян от Джон Хинкли-младши.

Трудно е да се предвиди въздействието, което събитията от събота ще окажат върху САЩ - и техния политически дискурс.


Стреляха по Тръмп на предизборен митинг, има загинал (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024