Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет реши със 7 гласа „за“ да образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, който получи забрана да влиза в САЩ заради извършени корупционни престъпления. Въпреки това той остава на работа.

Боян Магдалинчев от ВСС съобщи, цитиран от „24 часа“, че от Държавния департамент на САЩ все още не са постъпили доказателства за престъпленията на Миталов. Още преди 10 дни Съдийската колегия поиска доказателства от Антикорупционната комисия и от прокуратурата, но още не ги е получила.

Делото срещу съдията от Специализирания наказателен съд бе инициирано преди седмица от правосъдния министър Данаил Кирилов. Той поиска Миталов да бъде отстранен от длъжност заради неизпълнение на задълженията си по делото за пускане на Николай Малинов в Русия. Както знаете, председателят на движение „Русофили“, обвинен за шпионаж в полза на Русия, напусна страната миналата година, за да получи орден от Владимир Путин, въпреки наложената му забрана.

Четирима представители на Съдийската колегия бяха против образуването на дисциплинарно производство срещу Миталов. 

Дисциплинарният състав в лицето на Даниела Марчева, Боряна Петрова и Атанаска Дишева ще събира доказателства за уронване на престижа на съдебната власт от страна на съдията от Специализирания наказателен съд. До два месеца дисциплинарният състав трябва да се събере.

В обвинението срещу Миталов държавният секретар на САЩ Майк Помпео се позовава на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. Той предвижда, че в случаите, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранни длъжностни лица са били замесени в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати. Според решението Миталов, съпругата му и дъщеря му не могат да пребивават на територията на САЩ.

Според закона в страната едно чуждестранно лице може да бъде обвинено в корупция само ако има доказателства, уредени от американския закон, като се отдава пълно внимание на надлежния законов ред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети