ВСС отложи дебата за отстраняването на Гешев

Висшият съдебен съвет отложи обсъждането по исканието на Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Мотивът за решението е, че първо трябва да бъдат изготвени правила за процедурата, която досега не е била прилагана.

Предложението беше направено от председателя на ВАС Георги Чолаков и прието с единодушно гласуване. Това беше единствената точка в дневния ред на днешното заседанието на Съвета.

Обсъждането ще бъде възобновено, след като бъдат приети процедурни правила - те трябва да бъдат изготвени от правната комисия на Висшия съдебен съвет в двуседмичен срок.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе второ искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Гешев, след като Конституционният съд принуди ВСС да разгледа по същество сигналите за нарушения от страна на главния прокурор.

Първото искане беше представено във ВСС още през лятото на 2021 г. от бившия служебен министър Янаки Стоилов, но тогава кадровиците решиха, че е "недопустимо".

Решението на КС беше последвано и от сходно становище на ВАС, че Висшият съдебен съвет е длъжен да се върне към искането на Стоилов и да се произнесе по него по същество. Тази процедура все още не е приключила, като се очаква произнасяне на втора инстанция на ВАС.

Съдът задължи ВСС да се произнесе за отстраняването на Гешев

Йорданова заяви пред членовете на ВСС, че главният прокурор накърнява престижа на съдебната власт и предложи на Пленума на ВСС да разгледа обстоятелствата, свързани с неговите действия, които водят до нарушаване на служебните му задължения.

От своя страна главният прокурор Иван Гешев поиска процедурата да бъде публична и да бъде излъчвана по обществената телевизия, като заяви, че „това е политическа атака, която се води от една година срещу прокуратурата“.

Предсрочното отстраняване на главния прокурор е предложено по чл. 129 от Конституцията на България, който предвижда подобна дейност при „тежко нарушаване или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

Иван Гешев: Списъкът с имена на Петков е по-дълъг от прочетения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024