Висшият съдебен съвет отложи обсъждането по исканието на Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Мотивът за решението е, че първо трябва да бъдат изготвени правила за процедурата, която досега не е била прилагана.

Предложението беше направено от председателя на ВАС Георги Чолаков и прието с единодушно гласуване. Това беше единствената точка в дневния ред на днешното заседанието на Съвета.

Обсъждането ще бъде възобновено, след като бъдат приети процедурни правила - те трябва да бъдат изготвени от правната комисия на Висшия съдебен съвет в двуседмичен срок.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе второ искане за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Гешев, след като Конституционният съд принуди ВСС да разгледа по същество сигналите за нарушения от страна на главния прокурор. 

Първото искане беше представено във ВСС още през лятото на 2021 г. от бившия служебен министър Янаки Стоилов, но тогава кадровиците решиха, че е "недопустимо".

Решението на КС беше последвано и от сходно становище на ВАС, че Висшият съдебен съвет е длъжен да се върне към искането на Стоилов и да се произнесе по него по същество. Тази процедура все още не е приключила, като се очаква произнасяне на втора инстанция на ВАС. 

Съдът задължи ВСС да се произнесе за отстраняването на Гешев

Йорданова заяви пред членовете на ВСС, че главният прокурор накърнява престижа на съдебната власт и предложи на Пленума на ВСС да разгледа обстоятелствата, свързани с неговите действия, които водят до нарушаване на служебните му задължения.

От своя страна главният прокурор Иван Гешев поиска процедурата да бъде публична и да бъде излъчвана по обществената телевизия, като заяви, че „това е политическа атака, която се води от една година срещу прокуратурата“.

Предсрочното отстраняване на главния прокурор е предложено по чл. 129 от Конституцията на България, който предвижда подобна дейност при „тежко нарушаване или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

Иван Гешев: Списъкът с имена на Петков е по-дълъг от прочетения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне