Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува декларация, в която заявява "безпрекословна подкрепа за твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния". 

Поводът за декларацията е пост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков във Facebook от четвъртък сутрин, в която са публикувани снимки на специализирания прокурор Ангел Кънев на излизане от сградата на НАП.

Не е ясно кой и кога е направил снимките, нито как са достигнали до Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства от края на януари 2020 г. В поста му се изразява благодарност за "сигналите" и призив към "честните и доблестни хора" в НАП и прокуратурата да не изпълняват заповеди, противоречащи на закона. 

В публикацията си Божков твърди, че прокуратурата оказва "непрекъснат натиск върху служителите на НАП", като "Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж". Кънев е уличен от Божков в това, че "ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия", без да се посочват конкретни данни за предполагаемите нарушения. 

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по делото срещу Божков, като води и разследванията срещу бившия министър на околната среда Нено Димов и срещу заместника му Красимир Живков. НАП започна данъчна ревизия на Васил Божков още през февруари, като на няколко от фирмите му бяха наложени запори. 

В декларацията си ВСС определя "незаконното проследяване и заснемане, както и публикуване на снимки на прокурор... при изпълнение на служебните му задължения" като "груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт". 

"Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки  за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси", се казва в съобщението на прокуроската колегия на ВСС, което ще бъде изпратено и до чуждестранните дипломатически представителства в България. 

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случаите, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление. Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата“, казва главният прокурор. 

Декларацията на ВСС доведе до обратна реакция от страна на Божков. Той твърди, че "снимките са изпратени от симпатизант".  

"Дали е следил или не Кънев, няма как да знам", пише той. Божков казва още, че в петък ще представи "последствията от грубия натиск върху служителите на НАП". 

"Има три вида прокурори. Едните се борят с престъпността, други се сраснали с нея и трети, които изкарват неудобните невинни - виновни. Аз съм се изправил срещу последните", пише той. 

Срещу Божков се води разследване по общо 18 състава на престъпления, които започват от неплащане на дължими държавни такси за хазартна дейност в размер на около 700 млн. лв. и стигат до поръчителство на поръчкови убийства. 


Прочетете още: 

БЮРО ЗА ЗАЩИТА: ЗАЩО НСО СПРЯ ДА ОХРАНЯВА ИВАН ГЕШЕВ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър