ВСС видя опит за сплашване срещу прокурора, разследващ Васил Божков

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува декларация, в която заявява "безпрекословна подкрепа за твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния".

Поводът за декларацията е пост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков във Facebook от четвъртък сутрин, в която са публикувани снимки на специализирания прокурор Ангел Кънев на излизане от сградата на НАП.

Не е ясно кой и кога е направил снимките, нито как са достигнали до Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства от края на януари 2020 г. В поста му се изразява благодарност за "сигналите" и призив към "честните и доблестни хора" в НАП и прокуратурата да не изпълняват заповеди, противоречащи на закона.

В публикацията си Божков твърди, че прокуратурата оказва "непрекъснат натиск върху служителите на НАП", като "Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж". Кънев е уличен от Божков в това, че "ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия", без да се посочват конкретни данни за предполагаемите нарушения.

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по делото срещу Божков, като води и разследванията срещу бившия министър на околната среда Нено Димов и срещу заместника му Красимир Живков. НАП започна данъчна ревизия на Васил Божков още през февруари, като на няколко от фирмите му бяха наложени запори.

В декларацията си ВСС определя "незаконното проследяване и заснемане, както и публикуване на снимки на прокурор... при изпълнение на служебните му задължения" като "груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт".

"Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси", се казва в съобщението на прокуроската колегия на ВСС, което ще бъде изпратено и до чуждестранните дипломатически представителства в България.

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случаите, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление. Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата“, казва главният прокурор.

Декларацията на ВСС доведе до обратна реакция от страна на Божков. Той твърди, че "снимките са изпратени от симпатизант".

"Дали е следил или не Кънев, няма как да знам", пише той. Божков казва още, че в петък ще представи "последствията от грубия натиск върху служителите на НАП".

"Има три вида прокурори. Едните се борят с престъпността, други се сраснали с нея и трети, които изкарват неудобните невинни - виновни. Аз съм се изправил срещу последните", пише той.

Срещу Божков се води разследване по общо 18 състава на престъпления, които започват от неплащане на дължими държавни такси за хазартна дейност в размер на около 700 млн. лв. и стигат до поръчителство на поръчкови убийства.


Прочетете още:

БЮРО ЗА ЗАЩИТА: ЗАЩО НСО СПРЯ ДА ОХРАНЯВА ИВАН ГЕШЕВ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024