Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува декларация, в която заявява "безпрекословна подкрепа за твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния". 

Поводът за декларацията е пост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков във Facebook от четвъртък сутрин, в която са публикувани снимки на специализирания прокурор Ангел Кънев на излизане от сградата на НАП.

Не е ясно кой и кога е направил снимките, нито как са достигнали до Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства от края на януари 2020 г. В поста му се изразява благодарност за "сигналите" и призив към "честните и доблестни хора" в НАП и прокуратурата да не изпълняват заповеди, противоречащи на закона. 

В публикацията си Божков твърди, че прокуратурата оказва "непрекъснат натиск върху служителите на НАП", като "Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж". Кънев е уличен от Божков в това, че "ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия", без да се посочват конкретни данни за предполагаемите нарушения. 

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по делото срещу Божков, като води и разследванията срещу бившия министър на околната среда Нено Димов и срещу заместника му Красимир Живков. НАП започна данъчна ревизия на Васил Божков още през февруари, като на няколко от фирмите му бяха наложени запори. 

В декларацията си ВСС определя "незаконното проследяване и заснемане, както и публикуване на снимки на прокурор... при изпълнение на служебните му задължения" като "груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт". 

"Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки  за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси", се казва в съобщението на прокуроската колегия на ВСС, което ще бъде изпратено и до чуждестранните дипломатически представителства в България. 

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случаите, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление. Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата“, казва главният прокурор. 

Декларацията на ВСС доведе до обратна реакция от страна на Божков. Той твърди, че "снимките са изпратени от симпатизант".  

"Дали е следил или не Кънев, няма как да знам", пише той. Божков казва още, че в петък ще представи "последствията от грубия натиск върху служителите на НАП". 

"Има три вида прокурори. Едните се борят с престъпността, други се сраснали с нея и трети, които изкарват неудобните невинни - виновни. Аз съм се изправил срещу последните", пише той. 

Срещу Божков се води разследване по общо 18 състава на престъпления, които започват от неплащане на дължими държавни такси за хазартна дейност в размер на около 700 млн. лв. и стигат до поръчителство на поръчкови убийства. 


Прочетете още: 

БЮРО ЗА ЗАЩИТА: ЗАЩО НСО СПРЯ ДА ОХРАНЯВА ИВАН ГЕШЕВ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени