ВСС започва избора на нов председател на ВКС на мястото на Лозан Панов Снимка: © Булевард България

Висшият съдебен съвет започва процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) - една от трите най-важни позиции в съдебната власт.

Мандатът на сегашният ръководител на съда Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г. Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно.

Правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че процедурата за новия шеф на ВКС ще бъде част от дневния ред на заседанието на ВСС за четвъртък (23 септември).

"Надявам се да има конкурентност, а не както при избора на главния прокурор - само един кандидат", каза Стоилов.

Той не изключи възможността да се възползва от правото си да номинира кандидат, ако той се подкрепя от съсловните организации или от обществото, но коментира тази опция с резерви заради риска да бъде уличен в упражняване на намеса от изпълнителната в съдбената власт.

Междувременно "Лекс" съобщава, че съдии от ВКС са започнали подписка с искане за оставката на четиримата членове на съдийската квота на ВСС - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

Съдиите се обръщат към четиримата с призив да напуснат съвета като "решаващ акт за прекратяване на мандата на този ВСС".

Според тях кадровият орган не е успял да "убеди съдиите и обществото, че е способен да разбере какво в действителност означава професионализъм в прокурорската работа и да избере главен прокурор, в чиято компетентност, независимост и нравственост няма съмнение".

Процедурата за избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор се открива от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата.

Предложенията се събират в четири поредни заседания след това, на което е прието решение за откриване на процедурата - т.е. най-късно в края на октомври би трябвало да са ясни всички кандидати за поста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024