Снимка: © Булевард България

Висшият съдебен съвет започва процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) - една от трите най-важни позиции в съдебната власт. 

Мандатът на сегашният ръководител на съда Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г. Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно. 

Правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че процедурата за новия шеф на ВКС ще бъде част от дневния ред на заседанието на ВСС за четвъртък (23 септември). 

"Надявам се да има конкурентност, а не както при избора на главния прокурор - само един кандидат", каза Стоилов.

Той не изключи възможността да се възползва от правото си да номинира кандидат, ако той се подкрепя от съсловните организации или от обществото, но коментира тази опция с резерви заради риска да бъде уличен в упражняване на намеса от изпълнителната в съдбената власт. 

Междувременно "Лекс" съобщава, че съдии от ВКС са започнали подписка с искане за оставката на четиримата членове на съдийската квота на ВСС - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова. 

Съдиите се обръщат към четиримата с призив да напуснат съвета като "решаващ акт за прекратяване на мандата на този ВСС". 

Според тях кадровият орган не е успял да "убеди съдиите и обществото, че е способен да разбере какво в действителност означава професионализъм в прокурорската работа и да избере главен прокурор, в чиято компетентност, независимост и нравственост няма съмнение". 

Процедурата за избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор се открива от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата. 

Предложенията се събират в четири поредни заседания след това, на което е прието решение за откриване на процедурата - т.е. най-късно в края на октомври би трябвало да са ясни всички кандидати за поста. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед