Всяка секунда по света се изхвърлят неправилно десетки хиляди фасове, за чието разграждане са нужни между 3 месеца и 15 години.

За да обърне внимание на този проблем, Филип Морис България започна информационната кампания #ПромениКартинката. Тя цели да повиши осведомеността за замърсяването на околната среда заради неправилно изхвърлени фасове и да провокира към отговорно поведение.

Кампанията показва мащаба на проблема с откриването на изложба в столицата пред Народния театър „Иван Вазов“. Информационните пана, включващи провокативни визии и данни за замърсяването на околната среда, ще са изложени между 9 май и 23 май.

Според плашещата статистика всяка четвърта изпушена цигара попада в парка, на улицата или на плажа, вместо в кошчето. Вярваме, че информационната кампания #ПромениКартинката може да промени нагласите в обществото към този глобален проблем, който по един или друг начин засяга всеки един от нас.“, споделя Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България, по време на медийно събитие, посветено на настоящите и предстоящите инициативи на кампанията.

Пред гостите бе представена следващата инициатива на #ПромениКартинката. Кампанията продължава с призива „да променим картинката и в арт-кварталите на България“ - пространствата, които привличат с многообразието от активности, посветени на изкуството, образованието и развитието на градската среда.

По време на събитието за първи път бе представен и вълнуващият видео проект на #ПромениКартинката и НАТФИЗ.

7 екипа от студенти втори курс в специалностите Режисура, Операторско майсторство, Драматургия, Монтаж, Звук и продуцентство създават видеа, вдъхновени от информационната кампания. Те представят глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове през призмата на изкуството, като отравят апел за отговорност.

Част от студентите, както и Ас. Д-р Христо Бонев, преподавател в специалност „Филмово и телевизионно продуцентство“ в НАТФИЗ, са сред специалните гости на събитието. ,,Щастливи от съвместната работа и крайния резултат.", споделят те.

Креативното предизвикателство вдъхновява всеки от екипите да представи проблема по възможно най-ангажирия и докосващ възприятията начин.

Въздействащите видеа провокират мигновени реакции и предизвикват дискусия между някои от популярните личности, прегърнали каузата, сред които са писателят и радиоводещ Гери Турийска, група Остава, журналистът и радио водещ Ники Кънчев и PR експертът Ива Екимова.

Не бива да неглижираме изхвърлянето на дори един цигарен фас неправилно. Личният пример е най-важен в мисията ни заедно да променим картинката“, коментират Георги Георгиев и Боян Петков от група Остава, които са сред верните съмишленици на информационната кампания.

Трябва да използваме трибуната си, за да говорим за значимите теми, които определят не само начина ни на живот, но и бъдещето на следващите поколения. Подкрепям кампанията #ПромениКартинката, защото вярвам, че можем да живеем в по-чист и красив свят, ако обединим усилия в изпълнение на тази цел“, допълни Гери Трурийска.

От началото кампанията привлича вниманието на обществото с различни инициативи.

През лятото на 2021 бяха поставени ангажиращи визии по 40 плажа на българското Черноморие, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в 5 български града: Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе. По време на почистванията близо 180 доброволци, над 50 служители на Филип Морис България, партньори и поддръжници от местните общини събраха общо 620 кг фасове и други отпадъци.

На Световния ден за почистване на околната среда, 18 септември, пък бе открита и едномесечна изложба с информационни пана на #ПромениКартинката в Градската градина в Пловдив. Веднага след това изложбата се пренесе и в София в градинката на НДК, където атрактивните визии провокираха вниманието на минувачите.

Гледайте специално създадените видеа на #ПромениКартинката съвместно с НАТФИЗ тук.

Научете повече за фактите около глобалния проблем със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове на сайта и на Facebook страницата на кампанията #ПромениКартинката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години