Всяка секунда по света се изхвърлят неправилно десетки хиляди фасове, за чието разграждане са нужни между 3 месеца и 15 години.

За да обърне внимание на този проблем, Филип Морис България започна информационната кампания #ПромениКартинката. Тя цели да повиши осведомеността за замърсяването на околната среда заради неправилно изхвърлени фасове и да провокира към отговорно поведение.

Кампанията показва мащаба на проблема с откриването на изложба в столицата пред Народния театър „Иван Вазов“. Информационните пана, включващи провокативни визии и данни за замърсяването на околната среда, ще са изложени между 9 май и 23 май.

Филип Морис България, Промени картинката, кампания за спиране на пушенето, цигарите

Според плашещата статистика всяка четвърта изпушена цигара попада в парка, на улицата или на плажа, вместо в кошчето. Вярваме, че информационната кампания #ПромениКартинката може да промени нагласите в обществото към този глобален проблем, който по един или друг начин засяга всеки един от нас.“, споделя Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България, по време на медийно събитие, посветено на настоящите и предстоящите инициативи на кампанията.

Пред гостите бе представена следващата инициатива на #ПромениКартинката. Кампанията продължава с призива „да променим картинката и в арт-кварталите на България“ - пространствата, които привличат с многообразието от активности, посветени на изкуството, образованието и развитието на градската среда.

Филип Морис България, Промени картинката, кампания за спиране на пушенето, цигарите НАТФИЗ

По време на събитието за първи път бе представен и вълнуващият видео проект на #ПромениКартинката и НАТФИЗ.

7 екипа от студенти втори курс в специалностите Режисура, Операторско майсторство, Драматургия, Монтаж, Звук и продуцентство създават видеа, вдъхновени от информационната кампания. Те представят глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове през призмата на изкуството, като отравят апел за отговорност.

Част от студентите, както и Ас. Д-р Христо Бонев, преподавател в специалност „Филмово и телевизионно продуцентство“ в НАТФИЗ, са сред специалните гости на събитието. ,,Щастливи от съвместната работа и крайния резултат.", споделят те.

Креативното предизвикателство вдъхновява всеки от екипите да представи проблема по възможно най-ангажирия и докосващ възприятията начин.

Въздействащите видеа провокират мигновени реакции и предизвикват дискусия между някои от популярните личности, прегърнали каузата, сред които са писателят и радиоводещ Гери Турийска, група Остава, журналистът и радио водещ Ники Кънчев и PR експертът Ива Екимова.

Не бива да неглижираме изхвърлянето на дори един цигарен фас неправилно. Личният пример е най-важен в мисията ни заедно да променим картинката“, коментират Георги Георгиев и Боян Петков от група Остава, които са сред верните съмишленици на информационната кампания.

Трябва да използваме трибуната си, за да говорим за значимите теми, които определят не само начина ни на живот, но и бъдещето на следващите поколения. Подкрепям кампанията #ПромениКартинката, защото вярвам, че можем да живеем в по-чист и красив свят, ако обединим усилия в изпълнение на тази цел“, допълни Гери Трурийска.

От началото кампанията привлича вниманието на обществото с различни инициативи.

Филип Морис България, Промени картинката, изложба, народен театър иван вазов, натфиз студенти

През лятото на 2021 бяха поставени ангажиращи визии по 40 плажа на българското Черноморие, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в 5 български града: Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе. По време на почистванията близо 180 доброволци, над 50 служители на Филип Морис България, партньори и поддръжници от местните общини събраха общо 620 кг фасове и други отпадъци.

На Световния ден за почистване на околната среда, 18 септември, пък бе открита и едномесечна изложба с информационни пана на #ПромениКартинката в Градската градина в Пловдив. Веднага след това изложбата се пренесе и в София в градинката на НДК, където атрактивните визии провокираха вниманието на минувачите.

Гледайте специално създадените видеа на #ПромениКартинката съвместно с НАТФИЗ тук.

Научете повече за фактите около глобалния проблем със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове на сайта и на Facebook страницата на кампанията #ПромениКартинката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024