Втора нощ на безредици в Сърбия, властта заговори за руска намеса Снимка: © Getty Images

Белград отново преживя нощ на сблъсъци между протестиращи срещу режима на Александър Вучич и специализирани звена на сръбската жандармерия.

Напрежението продължава за втори пореден ден, след като президентът на Сърбия поиска въвеждането на вечерен час и по-строги ограничителни мерки заради нарасналия брой на заболелите от Covid-19. Опозицията обвини Вучич в това, че е изпуснал епидемията от контрол само за да може партията му да спечели свиканите през юни парламентарни избори.

"Това е много по-голяма битка. Това е битка срещу лидерите, които мислят само за **** си и лъжат, за да останат на власт. Радвам се, че хората го разбират", казва един от протестиращите. Мъжът на име Петър Джурич привлече вниманието на медиите още в първия ден на протестите, когато каза, че е на улицата заради смъртта на баща си, починал през април 2020 г. заради липсата на достатъчно респиратори в болницата.

Думите му "Татко, това е за теб" се превърнаха в слоган на протестите #ĆALEOVOJEZATEBE.

В сряда срещу четвъртък отново се проведоха антиправителствени протести, в които полицията опита да разгони демонстрантите със сълзотворен газ и бой с палки. Групи от млади мъже отговарят на полицията с хвърляне на камъни, бутилки и др.

Защо сърбите излязоха по улиците

Президентът Вучич обвини за напрежението крайнодесни групировки, криминално-проявени лица, опозиционни лидери и чуждестранни служби за сигурност.

Той обяви, че няма да позволи на никого да дестабилизира Сърбия и че всеки, който атакува полицията, ще бъде наказан "без милост".

Проправителственият вестник "Курир" лансира подобна версия за предполагаемия сценарий срещу Вучич, като твърди, че протестите са организирани от антиевропейски и проруски националисти.

"Това показва степента на политическата криза в Сърбия, но показва още, че сръбско-руското партньорство отдавна е преминало зенита си", пише анализаторът Вук Вуксанович.

Протестите навлязоха в остра фаза, след като група активисти успяха да пробият полицейския кордон и да нахлуят в сградата на парламента около полунощ във вторник срещу сряда. Това доведе до ескалацията на напрежението и използването на сила от страна на полицейските части.

Сръбската телевизия N1, която отразява безредиците от самото начало, посочва, че някои демонстранти се боят от инфилтрирането на провокатори, чиято единствена цел е да дадат повод за насилие от страна на органите на реда.

Политическият анализатор Вук Велебит казва: "За разлика от миналата вечер сега вече виждаме организирани групи от хулигани, които провокират конфликти с полицията".

Репортери на N1 съобщават, че в последната нощ на размириците са мобилизирани много повече униформени служители в центъра на Белград. Кадри от снощните протести показват как полицаи атакуват с палки дори хората, лежащи на земята след обгазяването със сълзотворен газ.

Няколко опозиционни политици - включително Бошко Обрадович и Сергей Трифунович - са пострадали по време на сблъсъците на 8-9 юли. Трифунович е бил нападнат от група мъже, претендиращи да участват в протестите, които са се нахвърлили срещу него с обвинения в предателство заради участието му в бойкотираните парламентарни избори на 21 юни.

Протести има и в градовете Нови Сад и Ниш, където няколко хиляди души са излезли на улиците, за да изразят недоволство срещу политиката на правителството, президента и полицията. Протести има и в Крагуевац, където е имало опит за подпалване на сградата на полицейско управление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024