Снимка: © getty images

Северна Македония е изправена пред втора вълна на Covid-19. В четвъртък следобед Министерството на здравеопазването обяви, че последното денонощие са открити още 120 нови случая. Ден по-рано властите обявиха общо 101 заразени.

Така 4 юни постави нов рекорд с най-висок брой положителни проби след 16 април, когато бяха отбелязани 107 нови болни. От 4 юни в Скопие се въвежда полицейски час, който ще е в сила в следващите 72 часа. 5 юни е неработен ден в Македония. В редица градове извън големите ще е в сила полицейски час всеки ден от късния следобед до рано сутринта на следващия ден. В Скопие е преустановено движението и на градския транспорт.

Българският минисистър на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда 14-дневна задължителна карантина за всички, които пристигат у нас от Северна Македония.


"В Македония се случва катастрофа": Covid-19 се върна две седмици след Рамазан байрам


"Надявам се, че най-после и на последните скептици ще им стане ясно, че вирусът не е шега," каза здравният министър на Македония Венко Филипче на пресконференция по случая.

"Вирусът няма да изчезне, докато всички не приемем, че представлява заплаха за всеки, който не спазва мерките за защита от него," добави той, като определи като причина за новата вълна именно неспазването на ясни предписаните мерки, както и на слабата активност при наказуемостта на пренебрегващите мерките.

Филипче съобщи, че на няколко места в страната има клъстери и се наблюдава бързо разпространение на Covid-19. По негови думи това е следствие от груповите събирания на граждани, неспазването на мерките от страна на транспортните фирми и неносене на предпазни средства.

Най-голям е броят на новозаразените в Скопие (67), в Куманово (19), Щип (16), Струга, Тетово и др. Общият брой на диагностицираните с Covid-19 пациенти в Македония е достигнал 2611, като починалите са 147. Активно болни в момента са 843 души, като най-голям е броят им в Скопие, Тетово и Куманово.

Северна Македония вече премина през един пик на заболяването в средата на април, след който новите положителни проби започнаха видимо да намаляват. От края на май досега обаче има ново стабилно и бързо увеличение на заболеваемостта.

Заради положителен тест на работник от шивашки цех в Щип е затворена цялата фабрика. Общо седем фабрики са преустановили работа в града заради инфекция.

За да предотврати по-голямо разпространение на вируса в засегнатите региони и излизането му извън тях, правителството е решило да върне полицейския час и ограниченията за движение.

Според здравният министър на страната всички предприети мерки до момента са били точни и навременни, но заразата няма как да бъде преодоляна без помощта и спазването на указанията от отделните граждани.

"Очевидно имаме рецидив на болестта. Има връщане на пика на епидемията, който днес се потвърждава както на национално ниво, така и в Щип", казва вицепремиерът на Северна Македония Буяр Османи. Той призова да се мобилизират както държавните институции, така и частните организации, за да се следи за спазването на мерките за сигурност.

Нарушаването на протоколите стана повод и за политически скандал. Лидерът на ВМРО ДПМНЕ Християн Мицкоски е бил заварен в затворен отсек на ресторант в Скопие по време на проверка от инспектори по спазване на Covid-ограниченията.

Мицкоски признава, че е бил в ресторанта заедно с двама приятели и че не знаел за въведената преди повече от седмица забрана за посещения в закрити питейни заведения.

"Ако това е моят най-голям грях и грешка, го признавам и съм готов да платя паричната глоба", казва той.

Председателят на СДСМ и бивш премиер Зоран Заев осъди поведението на политическия си съперник и коментира, че "ако Мицкоски беше загрижен за здравето на гражданите, нямаше да нарушава мерките".

Епидемията от Covid-19 завари Северна Македония в режим на подготовка за парламентарни избори. Те бяха отложени от първоначалната дата 12 април заради разпространението на болестта. Една от последните обсъждани дати за вота беше 5 юли, но всичко зависи от това колко дълго бъде продължено извънредното положение. Засега то важи до 14 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години