"В Македония се случва катастрофа": Covid-19 се върна две седмици след Рамазан байрам Снимка: © Pixabay

Северна Македония се превръща нагледен пример какво може да се случи с държава, чието население откаже да спазва елементарни мерки за безопасност по време на епидемията от Covid-19.

В петък Скопие отново отчете рекорд на положителни проби - 180 нови пациенти с коронавирусна инфекция за денонощие. В събота цифрите сочеха 125 нови заболели и това стана четвъртият пореден ден с повече от 100 случая в държава с около 2 милиона души население и с вече преминат първи пик на заразата. Общият брой на заболелите стигна 2790 души, починали са 149 пациенти.

Повторната ескалация на вируса идва в критичен политически момент за Македония, която трябва да проведе парламентарни избори само след месец, на 5 юли.

"Докато в страните от региона говорят за излизане от коронакризата, за икономиката, за отваряне на границите - в Македония се случва катастрофа", казва д-р Горан Манойлоски, политик от ВМРО-ДПМНЕ. Още преди дни той призова всички граждани да се грижат за здравето си, като спазват дистанция и носят маски и ръкавици. "Коронавирусът не познава нация, партия и етническа принадлежност", коментира той. Само няколко дни след призива му лидерът на ВМРО Християн Мицкоски беше хванат в нарушение на протокола за Covid-19 по време на инспекция в ресторант.

Една от причините, с които се обяснява завръщането на епидемията в Македония, е слабият контрол на мерките по време на свещения месец Рамазан и особено в края на постите - Рамазан Байрам. Празникът беше отбелязан на 24 май, точно две седмици преди новия пик.

Македонските медии показват, че много от гражданите на страната не са спазвали предписанието за социална дистанция по време на Байрама.

"Предполагам, че в Чаир (квартал на Скопие, б.р.) празнуват, че короната е умряла", пише Кристиян Яндриоски, който публикува как група мъже танцуват хоро на улицата в града под музикален съпровод. Ръководителите на мюсюлманското вероизповедание в Македония са допускали големи събирания на хора както за молитва в джамиите, така и за традиционната вечеря ифтар, организирана на 23 срещу 24 май.

Още тогава здравният министър Венко Филипче призова мюсюлманите да не нарушават ограниченията, които са наложени с цел спиране на епидемията.

"Сцените от празненствата в религиозните храмове от събота са притеснителни. Призивите на здравните служби да се избягват масови събирания и да се спазва правилото за социална дистанция не бяха чути. Уважавам празника, но по целия свят тази година отбелязват религиозните си празници по различен начин и поставят на първо място съображенията за здравето. Благодарен съм на гражданите, които спазват мерките, но и те сега може да бъдат изложени на опасност заради онези, които ги нарушават", казва Филипче, цитиран от македонската медия "Република".

Ислямът е второто най-разпространено вероизповедание в Северна Македония, като според данни от последното национално преброяване от 2002 г. мюсюлманите са 33% от населението на страната.

Предположението за връзка между религиозните сбирки в края на май и увеличеното разпространение на Covid-19 се вижда и в Германия. "Дойче веле" съобщава, че на 4 юни са установени 86 нови заразени в Гьотинген и още 18 души в близки населени места, като заразата е тръгнала от мюсюлмани - емигранти от бивша Югославия - които са празнували Байрам в семейна среда. Втори възможен източник на инфекция се смята наргиле-бар в града, който е отворил на 24 май въпреки забраната. Повторното увеличение на заболяването в града е довело до връщане на част от ограничителните мерки - включително затваряне на всички училища и пет детски градини, тъй като сред новите заболели има и деца.

В България Рамазан Байрам беше отбелязан с молитви на открито и със спазването на дистанция между гражданите. В някои места джамиите бяха отворени, но за много кратки молитви и с намален капацитет. Границата с Турция беше затворена още в първите дни на месеца Рамазан, за да се избегнат традиционните масови пътувания по празниците. Мюфтийството организира излъчване на службите по интернет и раздаваше храна за ифтар на самотни и възрастни хора. В последната седмица обаче Огнище на Covid-19 в болницата в Самоков се установи появата на клъстърно разпространение на Covid-19.

Македонската телевизия "Нова" публикува данни от социологическо изследване (от 16 до 22 май), според които има видимо разделение във възприятията на македонците и етническите албанци спрямо болестта.

Според данните на агенциите MCIC и M-Prospect - 75,4% от етническите македонци са притеснени от Covid-19, докато делът при етническите албанци е 56,2%. Само 5,7% от македонците вярват, че "вирусът не съществува", но процентът на скептиците сред албанската общност в страната е в пъти по-висок - 25%.

Партията на етническите албанци "Демократически съюз за интеграция" излезе с апел до всички граждани да се отнасят сериозно към опасността за обществното здраве.

"Нека да избягваме семейните и приятелските събирания, да правим тестове и да участваме в анкетите, максимално да поддържаме хигиена, да не излизаме от домовете си без предпазни маски и да поддържаме физическо разстояние", се казва в призива на партията на Али Ахмети.

Намесата им идва заради сигнали, че част от населението отказва да се подлага на тестове за потвърждаване на коронавирусна инфекция.

"Вирусът съществува и се разпространява. Всички заедно трябва да му попречим", се казва в съобщението на партията. Заради втората вълна на разпространението на вируса Македония въведе 80-часова пълна карантина върху най-засегнатите общини - Скопие, Куманово, Щип, Тетово, и др. Връщането на карантината доведе до нови километрични опашки на изходите на Столицата и някои по-големи градове. Във всички останали населени места в страната беше наложена забрана за движение от 21 ч. до 5 ч. сутринта.

Забранено беше и посещението на гробищата на цялата територия на страната поради предстоящата Задушница. Връщането на ограниченията обаче отново беше посрещнато с неразбиране от религиозните водачи в Северна Македония.

Митрополит Агатангел Повардарски публикува съобщение в медиите, с което призвава всички вярващи да се съберат в храмовете в петък и събота независимо от забраната за събирания и движение между градовете.

Поведението на митрополита беше посрещнато с критики от страна на здравния министър д-р Филипче, който го призова да оттегли призива си.

"В този момент епидемиологичната крива е в много чувствителна фаза. Този призив противоречи на всичко, което правим, за да защитим общественото здраве. Ако това се случи, сериозно ще застраши здравето на всички, които присъстват (в храмовете)", каза министърът.

България вече върна карантината от 14 дни за всички, които пристигат от страната. Нискотарифната самолетна компания Wizz Air обяви, че няма да осъществява полети от и до Македония до 14 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024