Огнище на Covid-19 в болницата в Самоков Снимка: © Unsplash

Лекар, две медицински сестри и шестима пациенти от болницата в Самоков са се разболели от коронавирусна инфекция. Това показват данните от положителните проби за последните три дни.

Директорът на РЗИ-София-област Александър Златанов съобщава пред bTV, че в сряда е доказан първият случай на Covid-19 в болницата - пациент, приет в отделението по вътрешни болести. Още тогава е проведена дезинфекция и е спрян приемът на нови пациенти, като започва масово тестване на персонала.

В четвъртък са потвърдени още трима души, настанени в отделението, и един от лекарите. В петък са излезли положителните тестове на две медицински сестри и още двама пациенти.

Медицинският персонал е поставен под карантина за лечение в домашни условия. Пациентите са в добро състояние, съобщават от РЗИ, изпратени са за наблюдение в столичната болница "Света Анна".

Според директора на болницата в Самоков Красимира Ковачка първият пациент с Covid-19 е успял да избяга от лечебното заведение 2 часа преди да излезе резултата от теста му в сряда. Той е открит малко по-късно в дома си в Долна баня и е отведен в "Св. Анна" в София. Дете от обкръжението му е дало положителна проба.

Ковачка твърди, че мъжът не е заразил други пациенти, защото всички са настанени в отделни помещения със самостоятелен санитарен възел и са се хранили сами по стаите.

Тестовете на останалите пациенти и медици в контакт с болните продължават.

14 положителни проби в Сърница

В пазарджишката община Сърница също е засечено клъстърно разпространение на Covid-19, като сред болните има и деца.

В града са затворени сградите на общината, клуба на пенсионера, един от трите молитвени домове и клон на банка, но не се налага спиране на движението между населените места.

"Сърница е място с развит туризъм и там ходят хора на почивка от много места. Препоръчвам на туристите да избягват Сърница като туристическа дестинация в следващите 2 седмици. Даже тези, които имат резервация за тази събота и неделя, препоръчвам да я отменят", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев по време на посещение в града в петък.

Кунчев призова местните жители да намалят до минимум посещението на молитвени домове, за да се ограничи риска от пренасяне на заразата.

Кметът на Сърница Неби Бозов е с отрицателен тест, въпреки че е контактувал с трима от заразените пациенти. Търси се връзка между епидемията в града и няколко случая в Устина и Девин, където работят хора от населени места в областите Благоевград, Смолян и Пазарджик, но за момента няма да бъдат налагани по-строги ограничителни мерки.


ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

Още 12 смъртни случая от Covid, неотчетени от болниците


Повишение на заболеваемостта в последната седмица

Данните от Националния оперативен щаб от 1 до 5 юни показват тенденция на известно повишение на новите положителни проби за денонощие.

До края на май статистиката на седмична база показваше стабилен спад на заболевамостта с достигане на средно около 12 нови случая на денонощие.

От началото на юни обаче броят на новооткритите заболявания започна да расте - от 6 (на 1 юни) до 35 (на 5 юни). Данните, които щабът показва, предполагат, че разпространението на болестта е клъстърно и сравнително бързо се откриват и изолират новите пациенти.

Премиерът Бойко Борисов вече анонсира, че всички противоепидемични мерки ще бъдат отменени след 15 юни, когато изтича срокът на извънредната обстановка.

От 15 юни би трябвало и Гърция да отмени задължителната карантина при влизането на туристи от България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

Борисов не е съгласен да преговаря с ПП-ДБ първо за регулаторите и службите

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024