Огнище на Covid-19 в болницата в Самоков Снимка: © Unsplash

Лекар, две медицински сестри и шестима пациенти от болницата в Самоков са се разболели от коронавирусна инфекция. Това показват данните от положителните проби за последните три дни.

Директорът на РЗИ-София-област Александър Златанов съобщава пред bTV, че в сряда е доказан първият случай на Covid-19 в болницата - пациент, приет в отделението по вътрешни болести. Още тогава е проведена дезинфекция и е спрян приемът на нови пациенти, като започва масово тестване на персонала.

В четвъртък са потвърдени още трима души, настанени в отделението, и един от лекарите. В петък са излезли положителните тестове на две медицински сестри и още двама пациенти.

Медицинският персонал е поставен под карантина за лечение в домашни условия. Пациентите са в добро състояние, съобщават от РЗИ, изпратени са за наблюдение в столичната болница "Света Анна".

Според директора на болницата в Самоков Красимира Ковачка първият пациент с Covid-19 е успял да избяга от лечебното заведение 2 часа преди да излезе резултата от теста му в сряда. Той е открит малко по-късно в дома си в Долна баня и е отведен в "Св. Анна" в София. Дете от обкръжението му е дало положителна проба.

Ковачка твърди, че мъжът не е заразил други пациенти, защото всички са настанени в отделни помещения със самостоятелен санитарен възел и са се хранили сами по стаите.

Тестовете на останалите пациенти и медици в контакт с болните продължават.

14 положителни проби в Сърница

В пазарджишката община Сърница също е засечено клъстърно разпространение на Covid-19, като сред болните има и деца.

В града са затворени сградите на общината, клуба на пенсионера, един от трите молитвени домове и клон на банка, но не се налага спиране на движението между населените места.

"Сърница е място с развит туризъм и там ходят хора на почивка от много места. Препоръчвам на туристите да избягват Сърница като туристическа дестинация в следващите 2 седмици. Даже тези, които имат резервация за тази събота и неделя, препоръчвам да я отменят", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев по време на посещение в града в петък.

Кунчев призова местните жители да намалят до минимум посещението на молитвени домове, за да се ограничи риска от пренасяне на заразата.

Кметът на Сърница Неби Бозов е с отрицателен тест, въпреки че е контактувал с трима от заразените пациенти. Търси се връзка между епидемията в града и няколко случая в Устина и Девин, където работят хора от населени места в областите Благоевград, Смолян и Пазарджик, но за момента няма да бъдат налагани по-строги ограничителни мерки.


ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

Още 12 смъртни случая от Covid, неотчетени от болниците


Повишение на заболеваемостта в последната седмица

Данните от Националния оперативен щаб от 1 до 5 юни показват тенденция на известно повишение на новите положителни проби за денонощие.

До края на май статистиката на седмична база показваше стабилен спад на заболевамостта с достигане на средно около 12 нови случая на денонощие.

От началото на юни обаче броят на новооткритите заболявания започна да расте - от 6 (на 1 юни) до 35 (на 5 юни). Данните, които щабът показва, предполагат, че разпространението на болестта е клъстърно и сравнително бързо се откриват и изолират новите пациенти.

Премиерът Бойко Борисов вече анонсира, че всички противоепидемични мерки ще бъдат отменени след 15 юни, когато изтича срокът на извънредната обстановка.

От 15 юни би трябвало и Гърция да отмени задължителната карантина при влизането на туристи от България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022