Втори опит през 2020: БСП внесе вота на недоверие срещу управляващите

БСП официално внесе в деловодството на парламента вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Така левицата за пети път прави опит да свали управляващите, като и този път причината за вота е корупция.

Преди две години депутатите от парламентарната група на БСП отново опитаха да свалят властта на Борисов с мотиви за провала му в противодействието на корупционните практики у нас. Другите им три вота на недоверие срещу кабинетите на премиера бяха свързани със сигурността, здравеопазването и околната среда и водите. Последният от тях бе отново през 2020 г.

Разискванията ще започнат не по-рано от три дни и не по-късно от седем от постъпването на предложението в деловодството, както гласи правилникът за дейността на Народното събрание. 24 часа след края на обсъжданията предстои гласуване в пленарна зала.

За да бъде успешен вотът на недоверие, левицата се нуждае от 121 гласа - 50%+1 от народните представители. БСП разполага със 79 депутати, а другата част от опозицията в лицето на ДПС – с 25 (общо 104).

По-рано през годината кабинетът "Борисов - 3" оцеля при гласуването. За свалянето на властта гласуваха 102 депутати от БСП и ДПС. Против бяха 124 - от ГЕРБ, Обединени патриоти, както и независимите. 9 гласуваха "въздържал се" - депутатите от "Воля".

По-рано днес премиерът Бойко Борисов Борисов свиква среща с "Патриотите", призова опозицията за консолидация с участието на "Обединени патриоти", но и на партии от опозиционните сили в 44 Народно събрание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа предложението на премиера Бойко Борисов за консолидация и план за стабилност. "Няма да правим сговор с олигархично-мафиотския модел на управление на страната", каза тя. "Приказките, че един такъв план може да помогне за преодоляване на кризата, са думи на уплашен от ситуацията човек. Правителството показа, че е некомпетентно да реагира на предизвикателствата на кризата, че няма нито готовност, нито идея какво да прави".

"Единственият изход от ситуацията и условие за стабилизация, сигурност и просперитет е веднага да си подадат оставката. Умни, компетентни, честни хора да поемат управлението на страната. Единственото съгласие, което могат да получат от нас и да постигнем единодушие с Борисов, е незабавната му оставка и поемане на управлението на страната от подготвени, квалифицирани, умни и честни хора", каза още Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022