БСП официално внесе в деловодството на парламента вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Така левицата за пети път прави опит да свали управляващите, като и този път причината за вота е корупция.

Преди две години депутатите от парламентарната група на БСП отново опитаха да свалят властта на Борисов с мотиви за провала му в противодействието на корупционните практики у нас. Другите им три вота на недоверие срещу кабинетите на премиера бяха свързани със сигурността, здравеопазването и околната среда и водите. Последният от тях бе отново през 2020 г.

Разискванията ще започнат не по-рано от три дни и не по-късно от седем от постъпването на предложението в деловодството, както гласи правилникът за дейността на Народното събрание. 24 часа след края на обсъжданията предстои гласуване в пленарна зала.

За да бъде успешен вотът на недоверие, левицата се нуждае от 121 гласа - 50%+1 от народните представители. БСП разполага със 79 депутати, а другата част от опозицията в лицето на ДПС – с 25 (общо 104). 

По-рано през годината кабинетът "Борисов - 3" оцеля при гласуването. За свалянето на властта гласуваха 102 депутати от БСП и ДПС. Против бяха 124 - от ГЕРБ, Обединени патриоти, както и независимите. 9 гласуваха "въздържал се" - депутатите от "Воля".

По-рано днес премиерът Бойко Борисов Борисов свиква среща с "Патриотите", призова опозицията за консолидация с участието на "Обединени патриоти", но и на партии от опозиционните сили в 44 Народно събрание. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа предложението на премиера Бойко Борисов за консолидация и план за стабилност. "Няма да правим сговор с олигархично-мафиотския модел на управление на страната", каза тя. "Приказките, че един такъв план може да помогне за преодоляване на кризата, са думи на уплашен от ситуацията човек. Правителството показа, че е некомпетентно да реагира на предизвикателствата на кризата, че няма нито готовност, нито идея какво да прави".

"Единственият изход от ситуацията и условие за стабилизация, сигурност и просперитет е веднага да си подадат оставката. Умни, компетентни, честни хора да поемат управлението на страната. Единственото съгласие, което могат да получат от нас и да постигнем единодушие с Борисов, е незабавната му оставка и поемане на управлението на страната от подготвени, квалифицирани, умни и честни хора", каза още Корнелия Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект