Борисов свиква среща с "Патриотите", призова опозицията за консолидация Снимка: © European Council

Премиерът Бойко Борисов даде сигнал, че обмисля нов формат на управляващото мнозинство с участието на "Обединени патриоти", но и на партии от опозиционните сили в 44 Народно събрание. Повод за коментара му бяха исканията за оставка на кабинета, продължаващите протести и предстоящия вот на недоверие от името на БСП.

В 20-минутна реч преди заседанието на Министерски съвет Борисов повтори тезата си за предстояща икономическа криза в края на 2020 г. и посочи, че "влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много консолидирана".

"Имам идеи в тази посока, просто това, което ме спира, е Европейският съвет петък и събота. До този момент сме договорили най-много пари за България и просто трябва да ги защитим. Това е най-важният съвет, защото за първи път се събираме на живо, за да може да се излезе с решение... Да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейския съвет. Утре сутрин ще се видя с коалиционните партньори, ще говорим. Ако нямаме план за стабилност, който - включително и с опозиционните партии - да се договори какво ще се прави през останалите месеци, никой не може да се справи сам. Познавам им ресурса, възможностите, виждам водачите, които излизат на протеста. Прекрасно знам какво може и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Може да са станали по-добри", каза Бойко Борисов.

Той отново се върна на темата за искането на оставка на правителството, като намекна, че обмисля "инструментите, които казват по какъв начин се прекратява мандат", но даде да се разбере, че не желае изборите да се организират от служебен кабинет на Румен Радев.

"Суверен е народът, той определя кой и кога да управлява. Ние досега сме побеждавали винаги в честни избори, много пъти, и спазваме конституцията и демокрацията. Има инструменти, които казват по какъв начин се прекратява мандат или се правят включително и предсрочни избори. Само че с кадрите, които са в Президентството, лично мен...и затова много искам да проговорим тези неща и с коалиционните партньори, и с другите партии... Само това бих коментирал, че съм разочарован. И това, което видях там, винаги съм го мислил, де, но не очаквах да е в такива огромни мащаби. Така че - да мине Европейският съвет, ще говорим пак", каза Борисов.

„С Христо Иванов (председателя на "Да, България") работихме години наред. Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат – а с кого ще управлявате? С цялото ми уважение към Христо Иванов и компания, които искат да ми вменят намеса в съдебната власт, искам да кажа, че не се познавам с нито един човек във ВСС, за да предопределям даден избор. Никога с мен не са говорили. Нека си оставим съдебната власт, съдии и прокурори, да работят така, както считат за правилно“, каза премиерът.

Министър-председателят каза, че е провел среща с Националния оперативен щаб и там са били загрижени, че ситуацията с коронавируса у нас излиза извън контрол. „Вече всичко зависи индивидуално от всеки различен човек“, обяви Борисов и намекна, че по-голямото му притеснение са икономическите последици и исканата му оставка.

„Със сигурност големите ни проекти са поставени под риск, защото когато и извън България виждат, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, няма инвеститори. Всички чакат как ще се развият нещата. Това е допълнителен застой. Емоциите никога не са били добър съветник. Много пъти сме тръгвали по този път и България горчиво се е вайкала“, каза той.

На заседанието на Министерския съвет той каза, че целта е демонстрациите "да се окървавяват", за да предизвикат неговите действия, но сподели още, че чува гласовете на гражданите и се опитва да помага на всички. Добави, че ще преразгледа всичко около евентуална оставка след предстоящия Европейски съвет.

„Ще е грешно да тръгнем в тази посока и да не забелязваме тези хора, които протестират за социални придобивки. Месеци наред не работиха, доходите им паднаха, колкото и да се опитваме с мерки като 60-40 – не си е като да работи икономиката. Не упреквайте хората, които идват тук със социални искания. Тревогата ми е за тези хора. Оставката на това правителство няма да промени положението им. Мога да сключа договор с тях, че през декември-януари няма да са в много по-добра ситуация“, каза Борисов.

„Протестирайте – чуваме ви и предлагаме варианти за социално подпомагане във всяка една сфера. Обръщам се към всички – предстоят тежки месеци и ако има ново правителство, всички ще говорят къде е съединението и съгласието. Винаги съм бил на страната на протестиращите, винаги сме ги подкрепяли и решавали проблемите им. В петък го казах – разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Ще е необходимо съгласие, за да може България да мине през иглените уши на икономическата криза“, обяви министър-председателят.

Той коментира протестите, в които напрежението ескалира късно снощи след Напрежение пред Партийния дом: Счупени стъкла и бомбички в нощта на протеста „Мъчно ми е за полицаите и за невинно битите хора. Виждате, че се взривяват бомбички по хората. И целта е точно такава – да се окървавява протестът, защото знаят, че видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. Затова бяха пликчетата с червена боя“, смята Борисов.

„Няма да коментирам вчерашните записи, защото е ясно, че проблемът сме аз и Горанов“, каза премиерът. "Защо? Защото влязохме в банковия съюз и не може банките вече да фалират? Тези, които от сутрин до вечер говорят как нашето правителство го е страх, сега не ги чух една думичка да кажат, след като влязохме в чакалнята на еврозоната. Една скобка отварям, че миналия петък, когато влязохме в чакалнята, това не беше контрапротест, а се бяха събрали хора, които да поздравят правителството за свършената работа. Не виждам нищо лошо. Не искам да виждам заглавия като протести и контрапротести“, каза Борисов.

Не е много ясно към кого адресира изказването си Борисов, доклкото досега протестът не е поставял социални искания, или искания за "придобивки". Същата теза (че протестът е в резултат на социално-икономическо недоволство) лансира по-рано днес бившият премиер Сергей Станишев пред Нова ТВ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024