Вторият пласт в скандала с "Величие": Ивелин Михайлов срещу Виктория Василева Снимка: © Народно събрание

Разделението във "Величие" сблъска челно Ивелин Михайлов и Николай Марков, но още по-интересна е ролята на втората властова фигура в парламентарната група - Виктория Василева, зам.-председател на Народното събрание.

Според Михайлов и лоялните му кадри във "Величие", тя е била сред основните вътрешни гласове в полза на евентуални тактически действия в подкрепа на управление на ГЕРБ и ДПС.

До този момент Василева не е коментирала публично скандала в партията. Не е ясно и дали цялата група на "Величие" ще продължи да съществува след обвиненията, които част от депутатите, лоялни на Михайлов, отправиха срещу нея и Николай Марков.

В изказванията си Ивелин Михайлов внушава, че Марков е имал поне две оферти към него за подкрепа на кабинет:

  • на 15 юни - с обещание, че "Величие" ще получи в замяна едно министерство, по-конкретно "на ЖП транспорта";
  • на 27 юни - с предложение да се подкрепи "програмен кабинет" с третия мандат, който ще отиде при "Има такъв народ", за да не излиза, че ИТН са патерица на ГЕРБ и ДПС.

Идеята за експертен кабинет беше лансирана от Слави Трифонов на 19 юни - първият работен ден на 50 Народно събрание. Поне публично, засега тази идея получава твърдо несъгласие от страна на Бойко Борисов.

Според Ивелин Михайлов - в същия 19 юни Виктория Василева му се е обадила с предложение "Величие" да подкрепи Рая Назарян като председател на парламента, "защото ни обещаха много добри неща". Какви са тези обещания не става ясно от неговите обяснения в YouTube.

Михайлов твърди, че не се е съгласил, а и тя не е настоявала повече. На следващия ден бившите съпартийци на Василева от "Има такъв народ" дадоха нужните гласове за избора на Назарян.

На 21 юни "Величие" обаче подкрепи избора на Анна Александрова (ГЕРБ) за председател на временната комисия за промени по правилника на парламента - уж "сервизно" решение, което отвори първата голяма пукнатина между идеолога на "Величие" Михайлов и председателя на парламентарната група Николай Марков.

И тук идва второто обвинение от лагера на "Величие". Според депутатката Красимира Катинчарова - Василева се похвалила, че е получила "персонални поздравления от няколко посолства" за това, че колегите ѝ са показали "конструктивна линия на поведение" в Народното събрание.

Виктория Василева беше и в делегацията на партията за консултативната среща с президента Румен Радев. По време на тази среща Николай Марков е "изненадал" останалите членове на парламентарната група, като лансира идеята за подкрепа на "програмен кабинет" - лека модификация на вече отхвърлената "експертна" формула на ИТН. Тогава Марков заяви и че "Величие" нямат претенции за трети мандат.

Третото обвинение срещу Василева, което хората на Михайлов лансираха на 2 юли, е, че тя е опитвала да окаже натиск за вписване на Николай Марков като председател на "Величие" дори без легитимно проведен избор.

Твърдението е на Стела Бобчева, която се представи като отговорник по провеждането на извънреден конгрес на партията на 16 юни. На тази дата е трябвало да се гласува избора на Николай Марков за лидер - но събранието се е провалило заради "липса на кворум".

Бобчева твърди, че след това е поканена на разговор от Виктория Василева с настояване да подготви документи за промяна в съдебната регистрация и вписване на Марков за председател, независимо че това би представлявало нарушение на устава.

"Каквито и документи да подадеш, имаш моите уверения, че ще минат в съда" - това са думите, които според Бобчева ѝ е казала Василева.

Ивелин Михайлов вече призова Николай Марков, Виктория Василева, Етиен Леви и Дарин Георгиев да подадат оставка като депутати, за да влязат следващите в листата на "Величие", които би трябвало да се придържат към неговата визия за партийно управление.

Никой от тях обаче не може да бъде принуден да се откаже от мандата си. А ако те напуснат групата, тя ще се разпадне поради спад под минималния брой - съответно "Величие" ще останат без членове в парламентарните комисии.

Ако няма работещо правителство и се стигне до следващи избори, разпадът на групата няма да има никакво значение за партията на фона на екзистенциалния проблем с тоталното ѝ обезсмисляне и подмяна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Григор Димитров достигна третия кръг на "Уимбълдън" след неочакван обрат

Българският тенисист постигна победа след обрат от два сета изоставане

18:12 - 04.07.2024
Важно днес

Шофьорът, убил млада двойка на бул. "Сливница", е осъден на 6 г. затвор

Адриан Антонов е осъден на 6 години затвор. По закон той може да получи между 3 и 15 г. наказание

17:56 - 04.07.2024
Живот

Внимание, търсят се най-добрите ловци на залези

Код оранжево - най-добрият коктейл с дъх на залез и балончета

17:53 - 04.07.2024
Спорт

"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024

Скандалите на Европейското по футбол не спират

17:32 - 04.07.2024
Млада България

Защо нищо не е наред с образованието в България?

Доклад на Сметната палата показва, че качеството на образованието се влошава

14:31 - 04.07.2024
Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024