Вучич се обяви за жертва на медийния магнат Драган Шолак и го свърза с протестите срещу лития Снимка: © Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич обяви медийния магнат Драган Шолак за виновник за избухването на големите антиправителствени протести заради проекта за добив на литий от компанията Рио Тинто.

Вучич направи изявление в социалните мрежи, в което се представи за жертва на заговор от страна на Шолак с потенциални фатални последици.

"През последните дни имаше редовни заплахи срещу държавните органи, политици, които мислят различно, прокурори, съдии, учени. Те са стигнали до идеята, че за да проведат революция, трябва да ме убият. Казах, че това ще е единственото решение за тях, защото те никога няма да спечелят изборите. Хората не ги искат. Може да ме убият, но ако спечелят в Сърбия и направят революция на базата на лъжи и измами, ще върнат хората в миналото. Това няма да се случи, бъдете спокойни и мирни", казва той в обръщението си.

Това не е първият случай, в който Александър Вучич прави внушения за предполагаем заговор срещу него или за заплаха за националната сигурност на Сърбия.

Този път залогът явно е много висок, защото става дума не само за пореден епизод от откритата война между него и един от най-известните медийни собственици в Югоизточна Европа, но и за ключов проект за добив на литий в Сърбия.

Драган Шолак е основател на United Group, която притежава българската Нова Броудкастинг груп, както и мобилният оператор Vivacom. В чужбина той притежава кабелния оператор SBB, H1 TV, Sport Club и Nova S.

Една от медиите му в Сърбия е N1, която е и местен партньор на CNN - тя се представя като "една от малкото медии в Сърбия, която не е под пълния контрол на Вучич".

Сърбинът е собственик и на футболния клуб от Висшата лига "Саутхемптън" през инвестиционния фонд Sport Republic. През 2022 г. Шолак беше проявил интерес да купи и ФК "Левски", но сделката се провали заради дълговете към Васил Божков, който е в санкционния списък по закона "Магнитски".

"Този магнат мисли, че има правото да управлява тази държава и че всеки трябва да се страхува от него. И наистина се страхуват - освен един човек. Горд съм да кажа, че аз съм този човек. И не се страхувам от връзките му в ЦРУ, МРУ, БРУ или каквото друго искате", твърди още Александър Вучич в друго изявление.

В основата на конфликта им този път са протестите в Сърбия срещу проекта за добив на литий в долината на река Ядар. Плановете за откриване на мина от британско-австралийската компания "Рио Тинто" започват още преди години, но през 2021 г. са спрени заради протести на местни жители. Проектът се оценява на 2,4 млрд. долара.

През юни 2024 г. Конституционният съд на Сърбия обаче отменя стария мораториум на правителството и темата отново става актуална. Вече близо месец протестите отново са в разгара си и то в множество градове на страната.

Една от демонстрациите е открита и от актрисата Йелена Ступлянин, председателят на сдружението "Не дамо Ядар" Златко Коканович , Лиляна Бралович от Сдружението на екологичните организации на Сърбия (СЕОС), научният съветник на Белградския институт по химия Драгана Джорджевич и актрисата Светлана Бойкович.

Литият е основен елемент за производството на батерии, особено необходим е за индустрията на електромобилите. Германия има стратегически интерес към производството - лично Олаф Шолц посети Белград на 19 юли и подписа споразумение за партньорство при използването на суровини.

Съмненията в Сърбия са, че зад протестите стоят крайни националисти с антиевропейски настроения, които може да са подклаждани от Русия - въпреки публичните заявления на Александър Вучич. Преди седмици той дори благодари на Москва, че го предупредила за готвен "преврат" по време на протестите срещу мината.

Държавният департамент на САЩ отрече да има нещо общо с напрежението: "Мирните протести и правото на гражданите да демонстрират и да говорят свободно е важна част от демокрацията", казват от Вашингтон пред сръбската редакция на "Свободна Европа"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024