Снимка: © Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че смята всякакви санкции за "неморални и безсмислени". Според него това е причината Сърбия да не се е присъедини към, както той ги нарича - "антируските ограничителни мерки", наложени от редица западни държави. 

"Ако въведа санкции срещу Русия, ще получа всякакви награди и ще се превърна в най-добрия демократ. Неморално е да се налагат санкции. Освен това, те не дават резултат. А и Русия винаги ни е подкрепяла по въпроса за териториалната цялост", каза Вучич в интервю за сръбската телевизия Pink.

Вучич обяви, че Белград ще спре военните и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. Той изрази съжалението си за случващото се в Източна Европа и каза, че смята и Русия, и Украйна за "братски народи"

По-рано в обръщение към сръбските гражданите Вучич каза, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Русия по повод руската военна инвазия, която започна на 24 февруари тази година.

Президентът обяви още, че на предстоящо изложение за ново въоръжение в столицата Белград ще бъдат представени купените от Китай зенитно-ракетни системи HQ-22, които ще са свързани с руските комплекси Панцир C1 в рамките на националната система за противовъздушна отбрана. Припомняме, че доставката на китайската противовъздушна система се извърши в полутайна операция, в която китайските товарни самолети са преминали въздушното пространство на поне две страни от НАТО - България и Турция.

Сърбия е получила ракети от Китай при полусекретна доставка през небето на НАТО

В интервютото си за сръбската телевизия, Вучич се оплака, че тайните служби на две държави са замесени във фалшиви сигнали за бомби на самолети, пътуващи към Москва. По думите му "Air Serbia" вече няма печалба заради честото връщане на полети, основно по маршрута Белград-Москва. Според Вучич фалшивите сигнали за бомби на сръбските самолети идват от две държави - едната е Украйна, а другата е държава-членка на ЕС. Сръбският президент не предостави обаче повече подробности около това твърдение. 

Сърбия не се присъедини към санкциите срещу Русия и не затвори въздушното си пространство за руски авиокомпании и частни руски самолети, както направиха редица западни държави. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия