Вучич смята санкциите срещу Русия за "неморални и безсмислени" Снимка: © Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че смята всякакви санкции за "неморални и безсмислени". Според него това е причината Сърбия да не се е присъедини към, както той ги нарича - "антируските ограничителни мерки", наложени от редица западни държави.

"Ако въведа санкции срещу Русия, ще получа всякакви награди и ще се превърна в най-добрия демократ. Неморално е да се налагат санкции. Освен това, те не дават резултат. А и Русия винаги ни е подкрепяла по въпроса за териториалната цялост", каза Вучич в интервю за сръбската телевизия Pink.

Вучич обяви, че Белград ще спре военните и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. Той изрази съжалението си за случващото се в Източна Европа и каза, че смята и Русия, и Украйна за "братски народи"

По-рано в обръщение към сръбските гражданите Вучич каза, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Русия по повод руската военна инвазия, която започна на 24 февруари тази година.

Президентът обяви още, че на предстоящо изложение за ново въоръжение в столицата Белград ще бъдат представени купените от Китай зенитно-ракетни системи HQ-22, които ще са свързани с руските комплекси Панцир C1 в рамките на националната система за противовъздушна отбрана. Припомняме, че доставката на китайската противовъздушна система се извърши в полутайна операция, в която китайските товарни самолети са преминали въздушното пространство на поне две страни от НАТО - България и Турция.

Сърбия е получила ракети от Китай при полусекретна доставка през небето на НАТО

В интервютото си за сръбската телевизия, Вучич се оплака, че тайните служби на две държави са замесени във фалшиви сигнали за бомби на самолети, пътуващи към Москва. По думите му "Air Serbia" вече няма печалба заради честото връщане на полети, основно по маршрута Белград-Москва. Според Вучич фалшивите сигнали за бомби на сръбските самолети идват от две държави - едната е Украйна, а другата е държава-членка на ЕС. Сръбският президент не предостави обаче повече подробности около това твърдение.

Сърбия не се присъедини към санкциите срещу Русия и не затвори въздушното си пространство за руски авиокомпании и частни руски самолети, както направиха редица западни държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023