Вучич смята санкциите срещу Русия за "неморални и безсмислени" Снимка: © Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че смята всякакви санкции за "неморални и безсмислени". Според него това е причината Сърбия да не се е присъедини към, както той ги нарича - "антируските ограничителни мерки", наложени от редица западни държави.

"Ако въведа санкции срещу Русия, ще получа всякакви награди и ще се превърна в най-добрия демократ. Неморално е да се налагат санкции. Освен това, те не дават резултат. А и Русия винаги ни е подкрепяла по въпроса за териториалната цялост", каза Вучич в интервю за сръбската телевизия Pink.

Вучич обяви, че Белград ще спре военните и полицейските учения с всички чуждестранни партньори. Той изрази съжалението си за случващото се в Източна Европа и каза, че смята и Русия, и Украйна за "братски народи"

По-рано в обръщение към сръбските гражданите Вучич каза, че подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Русия по повод руската военна инвазия, която започна на 24 февруари тази година.

Президентът обяви още, че на предстоящо изложение за ново въоръжение в столицата Белград ще бъдат представени купените от Китай зенитно-ракетни системи HQ-22, които ще са свързани с руските комплекси Панцир C1 в рамките на националната система за противовъздушна отбрана. Припомняме, че доставката на китайската противовъздушна система се извърши в полутайна операция, в която китайските товарни самолети са преминали въздушното пространство на поне две страни от НАТО - България и Турция.

Сърбия е получила ракети от Китай при полусекретна доставка през небето на НАТО

В интервютото си за сръбската телевизия, Вучич се оплака, че тайните служби на две държави са замесени във фалшиви сигнали за бомби на самолети, пътуващи към Москва. По думите му "Air Serbia" вече няма печалба заради честото връщане на полети, основно по маршрута Белград-Москва. Според Вучич фалшивите сигнали за бомби на сръбските самолети идват от две държави - едната е Украйна, а другата е държава-членка на ЕС. Сръбският президент не предостави обаче повече подробности около това твърдение.

Сърбия не се присъедини към санкциите срещу Русия и не затвори въздушното си пространство за руски авиокомпании и частни руски самолети, както направиха редица западни държави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024