Снимка: © vnk.fi

"Най-младият министър-председател в света - 34-годишната Санна Марин, обяви намеренията си да въведе 4-дневна работна седмица с 6-часови работни дни във Финландия" - новина с подобно съдържание, цитирано от британския таблоид "Дейли мейл", се появи в десетки онлайн-медии в България. 

Идеята за съкращаване на работната седмица от 40 на 24 часа като държавна политика в името на "повече време за семействата, любимите си хора, хобитата и други аспекти на живота" провокира разнопосочни коментари - от "Най-сетне едно човешко предложение" до "Това е комунизъм в съвършената си форма".

"Финландското чудо" обаче не е това, което е. 

Масово споделяната новина (не само в България, но и по цял свят) съдържа невярна информация. Медията News Now Finland разкрива "изобретяването" на историята стъпка по стъпка - от първоизточника до деформирания му преразказ, a малко по-късно във вторник финландското правителство също публикува пояснение в Twitter: 

"В програмата на финландското правителство не се споменава 4-дневна работна седмица. Въпросът не е в дневния ред на финландското правителство. Премиерът Санна Марин лансира идеята накратко по време на дискусия през миналия август, докато беше министър на транспорта, и няма по-нова активност по темата". 

Как започва всичко? 

През август 2019 г. финландската Социалдемократическа партия (СДП) организира празнично събитие по случай 120-годишнината на организацията. Тържеството се провежда в гр. Турку, като сред участниците е и тогавашният премиер Анти Ринне. Един от дискусионните панели на събитието включва и Санна Марин, в качеството й на министър на транспорта в новосформирания коалиционен кабинет, ръководен от СДП. 

В отговор на въпрос от модератора на разговора Марин споделя своята идея, че производителността на финландската икономика би могла да се подобри, ако се въведе или 4-дневна работна седмица, или 6-часов работен ден в обичайния формат "понеделник-петък". Марин никога не е обсъждала възможността за комбинация от двете мерки и свеждането на работната седмица до общо 24 часа. 

Идеята й не е част от правителствената програма на Ринне, която е приета само два месеца по-рано.

Форумът, на който Санна Марин споделя идеята си, не е събрание за изработване на партийни политики, а парти по случай юбилея на СДП, отбелязва News Now Finland. Така или иначе - умереният медиен интерес около изказването й се размива сравнително скоро. 

"Подгряването" на темата идва на 16 декември 2019 г. - няколко дни след като Марин встъпва в длъжност като министър председател.

Австрийският новинарски сайт Kontrast се връща обратно към изказването й от лятото и публикува стария неин цитат: "Четиридневна работан седмица и 6-дневен работен ден. Защо това да не е нашата следваща стъпка? Дали 8-те часа са цялата истина? Мисля, че хората заслужават да прекарват повече време със семейството, близките си, хобитата си и с други аспекти на своя живот - като културата например. Това би била следващата стъпка в нашия трудов живот". 

Думите й са предадени коректно в австрийския сайт, но впоследствие се мултиплицират без едно ключово уточнение - че цитатът е изваден от контекст. 

На 2 януари 2020 г. медията New Europe, базирана в Брюксел, публикува статия със заглавие "Финландският премиер Марин призова за 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден в страната". 

Статията създава впечатление, че става дума за нова инициатива, която е лансирана след поемането на властта от Санна Марин. NNF предполага, че именно оттук е започнало препечатването на неточната информация, която за броени дни се появи като "факт" в англоезични сайтове по цял свят - включително в коментар на "Гардиън". 

Популярността на Марин като младото лице на прогресивната лява политика в Европа е вероятното обяснение за безкритичното разпространение на непроверена информация. Дебатите около ефекта от намаляване на работното време с цел подобряване на резултатите на служителите не са нови. Експеримент на Microsoft в Япония с временно въвеждане на 4-дневна работна седмица показа 40% повишаване на продуктивността. 

Така или иначе - фактите са различни от пожеланията. А управлението във Финландия никога не си е поставяло подобна политическа цел извън обсъжданията на хипотетично ниво. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие

Прокуратурата проверява Атанас Мангъров за всяване на паника

След дебата по Нова ТВ, в който той свърза ваксината със смъртни случаи и беше опроверган от МЗ

Covid-19: 8932 нови случая, лек спад на общия брой хоспитализации

Още 87 пациенти са загубили битката с болестта, активните случаи нарастват