Вярно или не: Финландия въвежда 4-дневна работна седмица Снимка: © vnk.fi

"Най-младият министър-председател в света - 34-годишната Санна Марин, обяви намеренията си да въведе 4-дневна работна седмица с 6-часови работни дни във Финландия" - новина с подобно съдържание, цитирано от британския таблоид "Дейли мейл", се появи в десетки онлайн-медии в България.

Идеята за съкращаване на работната седмица от 40 на 24 часа като държавна политика в името на "повече време за семействата, любимите си хора, хобитата и други аспекти на живота" провокира разнопосочни коментари - от "Най-сетне едно човешко предложение" до "Това е комунизъм в съвършената си форма".

"Финландското чудо" обаче не е това, което е.

Масово споделяната новина (не само в България, но и по цял свят) съдържа невярна информация. Медията News Now Finland разкрива "изобретяването" на историята стъпка по стъпка - от първоизточника до деформирания му преразказ, a малко по-късно във вторник финландското правителство също публикува пояснение в Twitter:

"В програмата на финландското правителство не се споменава 4-дневна работна седмица. Въпросът не е в дневния ред на финландското правителство. Премиерът Санна Марин лансира идеята накратко по време на дискусия през миналия август, докато беше министър на транспорта, и няма по-нова активност по темата".

Как започва всичко?

През август 2019 г. финландската Социалдемократическа партия (СДП) организира празнично събитие по случай 120-годишнината на организацията. Тържеството се провежда в гр. Турку, като сред участниците е и тогавашният премиер Анти Ринне. Един от дискусионните панели на събитието включва и Санна Марин, в качеството й на министър на транспорта в новосформирания коалиционен кабинет, ръководен от СДП.

В отговор на въпрос от модератора на разговора Марин споделя своята идея, че производителността на финландската икономика би могла да се подобри, ако се въведе или 4-дневна работна седмица, или 6-часов работен ден в обичайния формат "понеделник-петък". Марин никога не е обсъждала възможността за комбинация от двете мерки и свеждането на работната седмица до общо 24 часа.

Идеята й не е част от правителствената програма на Ринне, която е приета само два месеца по-рано.

Форумът, на който Санна Марин споделя идеята си, не е събрание за изработване на партийни политики, а парти по случай юбилея на СДП, отбелязва News Now Finland. Така или иначе - умереният медиен интерес около изказването й се размива сравнително скоро.

"Подгряването" на темата идва на 16 декември 2019 г. - няколко дни след като Марин встъпва в длъжност като министър председател.

Австрийският новинарски сайт Kontrast се връща обратно към изказването й от лятото и публикува стария неин цитат: "Четиридневна работан седмица и 6-дневен работен ден. Защо това да не е нашата следваща стъпка? Дали 8-те часа са цялата истина? Мисля, че хората заслужават да прекарват повече време със семейството, близките си, хобитата си и с други аспекти на своя живот - като културата например. Това би била следващата стъпка в нашия трудов живот".

Думите й са предадени коректно в австрийския сайт, но впоследствие се мултиплицират без едно ключово уточнение - че цитатът е изваден от контекст.

На 2 януари 2020 г. медията New Europe, базирана в Брюксел, публикува статия със заглавие "Финландският премиер Марин призова за 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден в страната".

Статията създава впечатление, че става дума за нова инициатива, която е лансирана след поемането на властта от Санна Марин. NNF предполага, че именно оттук е започнало препечатването на неточната информация, която за броени дни се появи като "факт" в англоезични сайтове по цял свят - включително в коментар на "Гардиън".

Популярността на Марин като младото лице на прогресивната лява политика в Европа е вероятното обяснение за безкритичното разпространение на непроверена информация. Дебатите около ефекта от намаляване на работното време с цел подобряване на резултатите на служителите не са нови. Експеримент на Microsoft в Япония с временно въвеждане на 4-дневна работна седмица показа 40% повишаване на продуктивността.

Така или иначе - фактите са различни от пожеланията. А управлението във Финландия никога не си е поставяло подобна политическа цел извън обсъжданията на хипотетично ниво.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024