Снимка: © vnk.fi

"Най-младият министър-председател в света - 34-годишната Санна Марин, обяви намеренията си да въведе 4-дневна работна седмица с 6-часови работни дни във Финландия" - новина с подобно съдържание, цитирано от британския таблоид "Дейли мейл", се появи в десетки онлайн-медии в България. 

Идеята за съкращаване на работната седмица от 40 на 24 часа като държавна политика в името на "повече време за семействата, любимите си хора, хобитата и други аспекти на живота" провокира разнопосочни коментари - от "Най-сетне едно човешко предложение" до "Това е комунизъм в съвършената си форма".

"Финландското чудо" обаче не е това, което е. 

Масово споделяната новина (не само в България, но и по цял свят) съдържа невярна информация. Медията News Now Finland разкрива "изобретяването" на историята стъпка по стъпка - от първоизточника до деформирания му преразказ, a малко по-късно във вторник финландското правителство също публикува пояснение в Twitter: 

"В програмата на финландското правителство не се споменава 4-дневна работна седмица. Въпросът не е в дневния ред на финландското правителство. Премиерът Санна Марин лансира идеята накратко по време на дискусия през миналия август, докато беше министър на транспорта, и няма по-нова активност по темата". 

Как започва всичко? 

През август 2019 г. финландската Социалдемократическа партия (СДП) организира празнично събитие по случай 120-годишнината на организацията. Тържеството се провежда в гр. Турку, като сред участниците е и тогавашният премиер Анти Ринне. Един от дискусионните панели на събитието включва и Санна Марин, в качеството й на министър на транспорта в новосформирания коалиционен кабинет, ръководен от СДП. 

В отговор на въпрос от модератора на разговора Марин споделя своята идея, че производителността на финландската икономика би могла да се подобри, ако се въведе или 4-дневна работна седмица, или 6-часов работен ден в обичайния формат "понеделник-петък". Марин никога не е обсъждала възможността за комбинация от двете мерки и свеждането на работната седмица до общо 24 часа. 

Идеята й не е част от правителствената програма на Ринне, която е приета само два месеца по-рано.

Форумът, на който Санна Марин споделя идеята си, не е събрание за изработване на партийни политики, а парти по случай юбилея на СДП, отбелязва News Now Finland. Така или иначе - умереният медиен интерес около изказването й се размива сравнително скоро. 

"Подгряването" на темата идва на 16 декември 2019 г. - няколко дни след като Марин встъпва в длъжност като министър председател.

Австрийският новинарски сайт Kontrast се връща обратно към изказването й от лятото и публикува стария неин цитат: "Четиридневна работан седмица и 6-дневен работен ден. Защо това да не е нашата следваща стъпка? Дали 8-те часа са цялата истина? Мисля, че хората заслужават да прекарват повече време със семейството, близките си, хобитата си и с други аспекти на своя живот - като културата например. Това би била следващата стъпка в нашия трудов живот". 

Думите й са предадени коректно в австрийския сайт, но впоследствие се мултиплицират без едно ключово уточнение - че цитатът е изваден от контекст. 

На 2 януари 2020 г. медията New Europe, базирана в Брюксел, публикува статия със заглавие "Финландският премиер Марин призова за 4-дневна работна седмица и 6-часов работен ден в страната". 

Статията създава впечатление, че става дума за нова инициатива, която е лансирана след поемането на властта от Санна Марин. NNF предполага, че именно оттук е започнало препечатването на неточната информация, която за броени дни се появи като "факт" в англоезични сайтове по цял свят - включително в коментар на "Гардиън". 

Популярността на Марин като младото лице на прогресивната лява политика в Европа е вероятното обяснение за безкритичното разпространение на непроверена информация. Дебатите около ефекта от намаляване на работното време с цел подобряване на резултатите на служителите не са нови. Експеримент на Microsoft в Япония с временно въвеждане на 4-дневна работна седмица показа 40% повишаване на продуктивността. 

Така или иначе - фактите са различни от пожеланията. А управлението във Финландия никога не си е поставяло подобна политическа цел извън обсъжданията на хипотетично ниво. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"