Вярно или не? Има ли манипулация при СРС с гласа на Васил Божков Снимка: © Unsplash
  • Четири записа от телефонни разговори на Васил Божков генерираха поредното политическо сътресение в разгара на протестите.
  • Eдин от четирите файла, пуснати от прокуратурата, създаде повод за съмнения в достоверността му заради техническите детайли на аудиозаписа.
  • Предположенията за манипулация бяха лансирани от "Биволъ" заради наличието на два отделни звукови канала във файла за разлика от другите три mp3-ки от сайта на прокуратурата.
  • Специалисти по звукозапис обаче твърдят, че наличието на два канала само по себе си не дава повод за твърдения, че конкретният запис е манипулиран или не.
  • До момента двама от тримата събеседници на Божков са потвърдили автентичността на разговорите от СРС-тата.

Досега двама от тримата записани събеседници на Божков са признали, че разговорите действително са проведени. Собственикът на "Фрогнюз" Огнян Стефанов коментира пред БНР, че не вижда нищо укоримо в съдържанието на изнесените стенограми и че интересът му към Божков е "професионален и абсолютно логичен".

Депутатът от "БСП за България" Александър Паунов, чието име също беше замесено в стенограмите, също е потвърдил за разговора си с Божков пред Корнелия Нинова.

Третият човек, с когото бизнесменът е записан да говори по телефона на 9 юли 2020 г., обаче засега остава енигма.

Прокуратурата го описва само като "лице, което за момента е с неустановена самоличност". Диалогът между неизвестния мъж и Божков изглежда изрязан от по-дълъг разговор - започва без въведение и представяне, завършва без логически финал. Той е и с най-кратка продължителност.

Мъжът разказва на Божков, че ще трябва да води "13 свидетели - сигурно септември или октомври - в Ню Йорк", като чака съдията да му даде конкретна дата.

"Според всички мои справки, аз ше им наема там във, ъ-ъ, има едно малко градче на една моя позната. Адвокатката, коят' ми води делото, тя има къща. Ше й наема къщата. Но-о, ъ, ше бъде със огромен разход. Питам Ви директно, около трийсет хиляди долара, мога ли да разчитам на подкрепа", казва човекът, след което Божков отговаря само с покашляне. Аудиозаписът приключва тук, без да стане ясно какво са се договорили двамата.

Това е единствената стенограма от набора СРС, в която се споменават парични суми. В другите справки се вижда, че Божков се е "хвалил" на събеседниците си с това, че може да "прати десетина хиляди души пред Парламента", че "управлява тълпата в по социалните мрежи" или че ще създаде "Щаб на протеста", като твърди, че без неговата намеса протестът "ще се сведе до 2000 и разни политици да минат да ги поздравят".

Именно този разговор провокира съмнения за това, че по-късият запис може да е компрометиран технически.

"Бивол" публикуваха анализ на аудиофайла с неизвестния събеседник през Audacity, като посочват, че само в него има "два независими канала" - с гласа на Божков и с гласа на мъжа. Останалите три записа (2 разговора с Огнян Стефанов и един с Александър Паунов) са с миксирани канали - и в двата се чува едно и също.

"Дали това издава оперативно-технически подробности на СРС-то или е етап от евентуални монтажно-продуцентски манипулации на записите? Във всички случаи този конкретен запис с двата канала трябва да се подложи на внимателна експертиза, защото прилича на радиопиеса - един си говори нещо в единия микрофон и иска пари, а Божков (на снимката неговия глас е горе) казва едни реплики в другия микрофон, които като се извадят от контекста стават за всякакъв разговор", пишат от "Бивол".

Музикантът Симеон Христов лансира същата хипотеза: "Божков говори в ляво и в дясно някакъв друг човек отговаря. Това с много голяма вероятност е признак за манипулация, защото устройството, което би трябвало да записва сигналите от телефонен разговор няма как да ги стереоизира и раздели в дясно и ляво. Самите телефони не носят стерео сигнал и информация".

"Прекарах аудио сигнала на левия и десния канал през векторскоп. С 2 думи ще обясня какво прави векторскопа - той анализира стерео разпръскването на аудиото в симулирана 180-градусова среда и в общи линии показва информация за дълбочина и стерео. Обикновено различни аудио файлове, различни източници (микрофони) имат съвсем различна стерео картина и панорама. Тук виждаме как левият канал (в който предполагаемо говори Божков) е записан със стерео микрофон и макар че сигнала му е изцяло в ляво, той все пак се разпръсква и встрани. Десният сигнал (вторият говорещ човек), обаче, прави много специфична права резка. Всеки който се занимава с аудио моментално ще я разпознае - това означава, че сигнала в дясно е абсолютно моно", пише Христов. "Това сериозно ме навежда на мисълта, че това са 2 аудио файла нямащи нищо общо един с друг, защото са от напълно различни source-ове. Не мога да си представя чисто физически как са записани от едно и също помещение или пък от един и същи рекордер. Рекордерът или ще записва стерео и двете неща, или моно и двете неща", казва той. Постингът му вече не е публичен.

Тази хипотеза обаче беше оспорена от няколко специалисти по звукозаписни технологии. Един от коментиралите публикацията - старши софтуерен архитект - твърди, че наличието на два канала само по себе си не дава повод за твърдения, че конкретният запис е манипулиран или не.

"Това, че е на два канала, само показва цифровия произход и нищо друго. По този начин идва от източника. В телефоните се прави потискане на обратния канал, за да няма микрофония. При разговори на далечни разстояния то не работи много добре заради закъснението. Затова единия канал се прослушва в другия. Колко добро е това потискане, зависи от конкретния телефон, с който се говори. В случая двата телефона са с различно качество. Това е чисто техническия отговор, но не знам дали ще ме разбере някой", пише той в отговор на коментара на Христов.

"Записването на СРС става през адаптиран интерфейс на мобилния оператор, където директно се получават отделни аудиостриймове, на практика това са двата моносигнала, които пристигат от всеки телефон и всеки от тях се записва поотделно. Това също така позволява да се анализира внимателно аудиото и речта на всеки поотделно, без да трябва да се отделя от фоновия шум на другия и особено когато говорят едновременно", пише друг от коментаторите, който се занимава с професионален звукозапис.

"Причината за стерео графиката на ветроскопа, докато говори Божков, е, че в десния канал има шум и говор. Когато слушаме само десния канал, се вижда, че там няма никакъв кростолк от левия - т.е. гласът на Божков присъства само в левия канал. Това не означава, че това не е монтаж. Но има и вариант те да са подслушвани с две устройства и после записите им да бъдат комбинирани с лява и дясна панорама за по-добро разделяне и разбиране на информацията. Или да записват на мултитрак в реално време", казва трети специалист по звуков дизайн.

Още един анализ на звуковия файл през софтуера Ozone показва как изглеждат двата канала на прихванатия разговор:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024