Снимка: © Getty Images

Вярно ли е, че витамин D намалява риска от инфекция с новия коронавирус? 

Това твърдение се разпространява през социалните мрежи от началото на епидемията с Covid-19. Преди дни директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев също обяви пред медиите, че препоръчва на хората да приемат витамин D, наред с ограничаване на контактите, миене на ръцете и носене на дихателни предпазни средства, като мярка срещу сезонните грипни вируси и новия коронавирус. От фармацевтичните компании в България отчитат многократно увеличение на потреблението на витамин D, а наред с него и на всевъзможни имуностимуланти. 

AFP обаче цитира здравни експерти, според които не може да се говори за пряка връзка между витамин D и имунитета срещу вирусни инфекции при хората. 

Витамин D е група от мастноразтворими витамини, които принадлежат към секостероидите и имат важна роля за усвояването на калций, магнезий и фосфат (нужни за здравето на костите, мускулите и зъбите). Най-големият естествен източник на витамина е синтез на холекалциферол (витамин D3) в човешката кожа под действието на ултравиолетови лъчи от Б-диапазон или чрез храната. Ергокалциферолът (витамин D2) може да се приема чрез хранене. 

Германският учен Адолф Виндаус, който участва в откриването на трансформацията на холестерола до витамин D3, получава Нобелова награда за химия през 1928 г. 

Витамин D се намира естествено в ограничен брой храни като мазните риби, червеното месо, черния дроб и яйчния жълтък. Ефектът на слънчевата светлина за производството на витамина в организма обаче не може да се замени само с хранене, затова лекарите препоръчват приема на хранителни добавки с витамин D (в определени количества) през есенните и зимните месеци. 

Хранителни добавки с витамин D се препоръчват и за превенция на рахит или нарушена минерализация на костите. Прием на добавки може да се препоръча от лекуващите лекари за определени рискови групи - например невръстни деца или възрастни хора с понижена мобилност. 

Научните изследвания досега не дават достатъчно солидни доказателства за положителен ефект от добавките с витамин D при лечението на болестни състояния извън мускуло-скелетната система. Причината за възникването на тази хипотеза са няколко изследвания от 80-те години, които проверяват дали има причинно-следствена връзка между епидемиите от грип и типичната за зимния сезон понижена изложеност на слънчеви лъчи (съответно - недостиг на витамин D). 

Едно от тях, проведено в Норвегия между 1980 и 2000 г., показва, че при починали пациенти с грип или белодробни възпаления се наблюдава понижено ниво на витамин D. Проучванията на ефекта върху имунитета обаче все още са ограничени и не позволяват категорични изводи.

Няма нито едно пряко изследване за ефекта на витамин D спрямо евентуална инфекция с новия коронавирус. 

В същото време, "самолечението" с витамин D може да доведе до предозиране, което има вредни последици за здравето - от временно неразположение (повръщане, слабост, болка в костите) до потенциални проблеми с бъбреците заради риска от образуване на камъни. 

Препоръките на Световната здравна организация за предпазване от зараза с Covid-19 не включват прием на витамин D. Все още няма ваксина или специфично антивирусно лекарство за превенция или лечение на болестта. 

Потенциалните ваксини или специфични лекарствени терапии все още се изпитват чрез клинични тестове. 

Най-ефективният начин за избягване на вируса е редовно миене на ръцете, предпазване на устата при кашляне или кихане, и пазене на дистанция от поне 1 метър от кашлящи/кихащи хора. 

Прочете още: 

Правилно ли ползваме маска и как да се предпазим от вируси

Мисията невъзможна: Уолф Блицър и ракията, която "убива" новия коронавирус


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"