Взрив на борда на кораб край дунавско пристанище в Румъния Снимка: © Getty Images

Експлозия е избухнала на борда на товарен кораб край румънското пристанище Сулина, което се намира при делтата на река Дунав.

Екипажът се състои от 12 души, които са евакуирани от спасителни екипи. Един от моряците е под лекарско наблюдение в спешното отделение на местната болница.

Министърът на транспорта на Румъния Сорин Гриндяну казва, че все още не е ясно дали взривът е предизвикан от морска мина, или причината е свързана с проблем на борда.

Властите са изпратили влекач, който ще се опита да спаси кораба от потъване. Ще бъде активиран и допълнителен екип, който да разследва как се е стигнало до експлозията.

Полицията събира показания от моряците на кораба - сред тях има граждани на Сирия, Турция, Ливан и Египет. Взривът е довел до наводняване на машинното отделение.

Корабът "Seama" е плавал под флага на Того. Според предварителната информация, той е превозвал цимент от Турция към близкото украинско пристанище Измаил.

Навигацията през пристанище Сулина не е засегната.

Това е поредният случай на напрежение около границата на Румъния след началото на руската война в Украйна.

Преди седмици руски дрон се разби на територията на държавата, а румънската армия започна да строи бомбоубежища в областта Плауру, която граничи с Измаил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024