Welt описа как България е снабдявала Киев с боеприпаси и дизел в първите месеци на войната

Германският вестник Welt публикува дълга статия, в която описва ролята на кабинета на Кирил Петков в снабдяването на Украйна с боеприпаси и гориво в решителните първи месеци на войната.

Медията цитира както разговори с Петков и бившия финансов министър Асен Василев, така и министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който потвърждава приноса на България за съпротивата срещу руската военна инвазия.

Изданието подчертава, че тези действия са извършвани "неофициално" заради вътрешния отпор от страна на БСП - по това време коалиционен партньор на "Продължаваме промяната".

През април 2022 г. (около 2,5 месеца след избухването на войната) Кулеба пристигна в София с призив към властите да помогнат на Украйна чрез предоставяне на военна помощ.

По това време Румен Радев допускаше евентуална подкрепа под формата на "каски и бронежилетки", което провокира Кулеба да репликира, че това е равнозначно на съдействие от българска страна "да умираме защитени".

Пред Welt сега Кирил Петков казва, че правителството е разрешило на посредници да изнасят боеприпаси от съветски тип за Украйна - не директно за страната, а през Полша, Румъния или Унгария.

  • "Изчислихме, че около 1/3 от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, са дошли от България", казва той.
  • Доставките на въоръжение не са безвъзмездни - по информация на Welt всички те са платени от САЩ и Великобритания.
  • Дмитро Кулеба потвърждава само, че "украинските компании и компаниите от страните от НАТО имаха възможност да поръчат необходимото от българските продавачи".

Досега кабинетът на Петков - включително Корнелия Нинова като вицепремиер - отричаха държавата да изпраща боеприпаси в Украйна, въпреки че уволнените от тях мениджъри на предприятия от военната индустрия осветяваха пред медиите мащаба на износа.

Втората линия на износ към Украйна се оказва през рафинерията на "Лукойл" в Бургас.

Отново през април Асен Василев се среща с украински представител по време на заседание на Световната банка във Вашингтон, където е помолен да съдейства с доставки на гориво заради изчерпването на запасите в Киев.

Бившият финансов министър твърди, че е "насърчил" Лукойл в България да изнесе петрол в Украйна - но отново не става дума за държавна помощ, а за търговски сделки.

  • Реакцията е била "позитивна", а мениджърите на руската компания вече са осъдили войната на Путин, обяснява Василев пред Welt.
  • България е използвала около 50% от произведената продукция на Лукойл, а остатъкът е "изнасян в Украйна" - отново доставките са извършени от местни фирми с чуждестранни посредници.
  • Киев потвърждава пред Welt, че украински предприятия са получавали дизел от България в критична фаза на войната.
  • Камиони и цистерни са пътували редовно през Румъния към Украйна, в някои случаи горивата са пренасяни и с товарни влакове.
  • "България е един от най-големите износитлеи на дизел в Украйна и на моменти е покривала 40% от украинското търсене", твърди Василев пред германската медия.

Изданието твърди - без да се позовава на източник - че от началото на 2023 г. "Лукойл" в България вече се управлявал изцяло от територията на страната, "без връзки с централата в Русия".

Асен Василев беше човекът, който поиска временна дерогация на санкциите на ЕС спрямо вноса на руски петрол в България - формално заради липсата на достъпни алтернативни доставчици и технологията в "Нефтохим".

През ноември служебният кабинет също направи серия отстъпки пред руския петролен гигант, като възнамеряваше да изнася петролни продукти въпреки забраната на ЕС - през декември беше решено в Брюксел, че държавата ще може да доставя продукция на "Лукойл" само за Украйна.

Петков и Василев твърдят още, че са имали личен принос към това ЕС да не се бави със санкциите срещу Русия в първите дни от инвазията.

  • Петков е защитавал пред Брюксел позицията, че ЕС трябва да изключи Москва от банковата система Swift и Централната банка на Русия да бъде санкционирана.
  • Василев е разказвал пред финансовите министри на съюза какво всъщност означава руската "денацификация", като давал примери с масовите екзекуции на опозиционни говорители, професори и свещеници в България след 9 септември 1944

Дмитро Кулеба посочва, че Украйна е "дълбоко благодарна" за това, че през декември 2022 г. Народното събрание официално разреши изпращането на военна помощ за страната.

Той обаче казва, че вече има опити да се торпилира това решение.

"Не е за вярване колко упорито тези сили се опитват да тласнат България на страната на агресора и касапина", казва външният министър на Украйна.

Той описва Кирил Петков като човек, който е "показал интегритет" на фона на първите месеци на войната: "Ще му бъда винаги благодарен за това, че използва всички свои политически умения, за да намери решение".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024