Дъжд вали в пустинята в Алмерия в югоизточна Испания. От пясъка изплува мумифицирана ръка с трипръстов поздрав към небето. Това са първите кадри от 10-серийната криминална история по Netflix “White Lines” на испанеца Алекс Пина и Left Bank Pictures (“Короната”).

“White Lines” е британско-испанска продукция, актьорският състав също е смесен, а историята прескача между английски и испански.

Алекс Пина е новата звезда в европейските сериали. Безспорният му хит е “Money Heist” - най-гледаната европейска продукция на Netflix. Негов е и “Кеят” - криминално-любовна история, която можете да гледате по HBO GO и няма да съжалявате.

Ако познавате едно от двете заглавия, вече знаете, че при Пина мъжете не са особено интересни образи без жените до тях. И в “Кеят” и в Money Heist жените са тези, които правят живота интригуващ, провалят плановете на мъжете и се борят за доминация.

В “White Lines” женските образи са също толкова интересни. Пина обича да смесва персонажите от сериалите си. Оскар (Алваро Морте) от “Кеят” е Професорът от “Money Heist”, а Катя (Марта Миланс) - една от поддържащите, но запомнящите се, женски роли в “Кеят”, е Кика в White Lines .

Друга от любимите теми на Пина е за тихите води, които винаги се оказват дълбоки. Пина харесва да покварява нормалните хора, да ги разхожда по ръба на морала. Професорът, Оскар, Зоуи - с която ще ви запознаем след малко - всички те са такива образи.

Алекс Пина обикновено разказва в две времеви линии - прави го с лекота и в White Lines.

И така, да се върнем на White Lines: Мумифицираният труп е идентифициран като Аксел Колинс (Том Рис Харис), млад диджей, който преди 20 години, заедно с още няколко приятели, се мести от Манчестър на Балеарските острови. Ибиса е всичко онова, което си представяте - купони, наркотици, нестихващи партита, секс, оргии и няколко “фамилии”, които има какво да делят.

Аксел бързо се прочува на острова, влюбва се в Кика - дъщерята на един от мафиотските босове, глава на фамилията Калафат, което не пречи да спи с майка ѝ - властна жена, самата тя демонстрираща особена връзка с алкохола и мъжете, включително и със собствения си син и брат на Кика.

В един момент някой убива Аксел - това е и загадката на сериала. 20 години по-късно по следите на тази смърт са всички - фамилията Калафат, в чиято земя е намерен мумифицираният труп, Зоуи - сестрата на Аксел (Лора Хадок), бащата на Зоуи - сърдит полицай от Манчестър, който всъщност има по-голяма роля в преместването на Аксел и приятелите му от Манчестър в Ибиса.

Паралелно с криминалната линия, между героите върви доста емоционална плетеница от сюжети, като всичко е умело примесено с една специфична ирония - кучета, които се нашмъркват с кока и вървят на два крака, наркотрафиканти, танцуващи на румънското парче от Евровизия отпреди няколко години и т.н.

На моменти зрителят има усещането, че гледа продуктово позициониране на Ибиса, но нещата сравнително бързо се оправят, преди да са се развалили непоправимо.

За съжаление Зоуи не е нито Токио ("Money Heist"), нито Вероника ("Кеят") и е малко вероятно да остане в главата ви.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ДОКУМЕНТАЛНИТЕ ФИЛМИ, КОИТО ЩЕ ВИ ЗАЛЕПЯТ ЗА ЕКРАНА

НОВИТЕ СЕРИАЛИ НА ЛЯТО 2020

НОВИТЕ СЕРИАЛИ И ФИЛМИ, КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ДА СЕ ВИДЯТАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас