Дъжд вали в пустинята в Алмерия в югоизточна Испания. От пясъка изплува мумифицирана ръка с трипръстов поздрав към небето. Това са първите кадри от 10-серийната криминална история по Netflix “White Lines” на испанеца Алекс Пина и Left Bank Pictures (“Короната”). 

“White Lines” е британско-испанска продукция, актьорският състав също е смесен, а историята прескача между английски и испански.

Алекс Пина е новата звезда в европейските сериали. Безспорният му хит е “Money Heist” - най-гледаната европейска продукция на Netflix. Негов е и “Кеят” - криминално-любовна история, която можете да гледате по HBO GO и няма да съжалявате. 

Ако познавате едно от двете заглавия, вече знаете, че при Пина мъжете не са особено интересни образи без жените до тях. И в “Кеят” и в Money Heist жените са тези, които правят живота интригуващ, провалят плановете на мъжете и се борят за доминация. 

В “White Lines” женските образи са също толкова интересни. Пина обича да смесва персонажите от сериалите си. Оскар (Алваро Морте) от “Кеят” е Професорът от “Money Heist”, а Катя (Марта Миланс) - една от поддържащите, но запомнящите се, женски роли в “Кеят”, е Кика в White Lines . 

Друга от любимите теми на Пина е за тихите води, които винаги се оказват дълбоки. Пина харесва да покварява нормалните хора, да ги разхожда по ръба на морала. Професорът, Оскар, Зоуи - с която ще ви запознаем след малко - всички те са такива образи. 

Алекс Пина обикновено разказва в две времеви линии - прави го с лекота и в White Lines. 

И така, да се върнем на White Lines: Мумифицираният труп е идентифициран като Аксел Колинс (Том Рис Харис), млад диджей, който преди 20 години, заедно с още няколко приятели, се мести от Манчестър на Балеарските острови. Ибиса е всичко онова, което си представяте - купони, наркотици, нестихващи партита, секс, оргии и няколко “фамилии”, които има какво да делят. 

Аксел бързо се прочува на острова, влюбва се в Кика - дъщерята на един от мафиотските босове, глава на фамилията Калафат, което не пречи да спи с майка ѝ - властна жена, самата тя демонстрираща особена връзка с алкохола и мъжете, включително и със собствения си син и брат на Кика. 

В един момент някой убива Аксел - това е и загадката на сериала. 20 години по-късно по следите на тази смърт са всички - фамилията Калафат, в чиято земя е намерен мумифицираният труп, Зоуи - сестрата на Аксел (Лора Хадок), бащата на Зоуи - сърдит полицай от Манчестър, който всъщност има по-голяма роля в преместването на Аксел и приятелите му от Манчестър в Ибиса.  

Паралелно с криминалната линия, между героите върви доста емоционална плетеница от сюжети, като всичко е умело примесено с една специфична ирония - кучета, които се нашмъркват с кока и вървят на два крака, наркотрафиканти, танцуващи на румънското парче от Евровизия отпреди няколко години и т.н. 

На моменти зрителят има усещането, че гледа продуктово позициониране на Ибиса, но нещата сравнително бързо се оправят, преди да са се развалили непоправимо. 

За съжаление Зоуи не е нито Токио ("Money Heist"), нито Вероника ("Кеят") и е малко вероятно да остане в главата ви. 


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

ДОКУМЕНТАЛНИТЕ ФИЛМИ, КОИТО ЩЕ ВИ ЗАЛЕПЯТ ЗА ЕКРАНА

НОВИТЕ СЕРИАЛИ НА ЛЯТО 2020

НОВИТЕ СЕРИАЛИ И ФИЛМИ, КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ДА СЕ ВИДЯТ


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?