Снимка: © Getty Images

Женската тенис асоциация (WTA) спря с незабавен ефект всички тенис турнири в Китай, които се провеждат под нейна егида. Причината – казусът с бившата №1 на двойки Пен Шуай, която обвини в сексуално посегателство бивш вицепремиер на страната, а след това не се появяваше в публичното пространство цели 3 седмици.

Решението за оттеглянето на WTA от един от най-големите и доходоносни пазари е на президента Стив Саймън. Той все още има „сериозни съмнения“, че 35-годишната тенисистка не е „свободна, в безопасност и не е обект на заплахи“.

„Не виждам как ще помоля нашите спортисти да се състезават там (б.а. – в Китай)“, пише Саймън в позицията, с която обявява прекратяването на надпреварите в Китай.

След като Шуай обвини бившия високопоставен служител Жан Гаоли на 2 ноември, профилите ѝ в социалните мрежи станаха обект на цензура и тя изчезна. Въпреки че след това се появи на младежки турнир в Пекин и проведе онлайн интервю с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, в което даде гаранции за безопасността си, Саймън продължава да твърди, че тя е обект на репресия от страна на Комунистическата партия.

В отворено писмо президентът на WTA съобщава, че е „много притеснен“ от рисковете, пред които биха се изправили състезателите и персонала на турнирите в Китай през 2022 г.

„Правителството не отговори на този сериозен проблем по достоверен начин. Ако влиятелни хора могат да заглушават гласовете на жените и да замитат твърденията за сексуално насилие под килима, тогава основите, върху които е изградена WTA – а именно равенство – ще понесат големи удари. Няма да позволя и не мога да позволя това да се случи на Женската тенис асоциация и нейните състезатели“, казва Саймън.

Забраната за турнирите важи и за Хонконг. Тя беше подкрепена от бившата №1 и основател на WTA Били Джийн Кинг. „Ето това е причината тенисът да е водещ сред женските спортове“, написа американската легенда.

В Китай нямаше турнири на WTA вече две години заради пандемията. Асоциацията обаче разчита на огромни инвестиции от китайските си партньори през последните години. През 2019 страната беше домакин на 9 надпревари под егидата на WTA, включително на финалите в Шънджън. Наградният фонд на всички беше общо над 30 милиона долара.

Според Саймън случаят с Пен Шуай е „по-важен от бизнеса“. „Ако не действаме по този начин, то тогава казваме на света, че отбягването на проблема със сексуалното насилие е окей, а не е“, казва той пред BBC.

Президентът на WTA не задължава мъжката тенис асоциация ATP да последва примера му. Настоява само за прозрачно разследване по обвиненията на 35-годишната състезателка.

„Съжалявам, че се стигна дотук, но лидерите на Китай оставиха WTA без избор. Освен ако не предприемат стъпките, за които помолихме, не можем да поставим играчите и другите участници под риск, провеждайки събития в Китай“, казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония