"X" разрешава порнографско съдържание, но ще пази непълнолетните от него Снимка: © Getty Images

Социалната платформа "X" на милиардера Илон Мъск вече официално разрешава порнографско съдържание, но заявява, че ще блокира публикации за възрастни и кадри с насилие за потребители под 18 години или за такива, които не са избрали да ги видят. Това става ясно от обявените нови политики на компанията, които регламентират съдържанието, което може да се гледа на платформата, съобщава британският Guardian.

Правилата идват на фона на нарастващия регулаторен натиск върху социалните платформи да предотвратят достъпа на децата до неподходящо съдържание в социалните медии.

В исторически план платформата "X" (доскоро Twitter), не е пречила на хората да публикуват съдържание за възрастни, отбелязва британското издание и като посочва, че заети в порно индустрията, като профили в платформата за възрастни OnlyFans, от години ползват X, за да популяризират работата си.

Сега социалната мрежя приканва потребителите, които публикуват съдържание за възрастни, включително голота и подразбиращи се или откровено сексуални сцени, да коригират медийните настройки на каналите си. Така техните изображения и видеоклипове да бъдат поставени зад изрично предупреждение за съдържанието, преди да бъдат гледани.

По този начин потребители под 18 години или тези, които не са посочили рождена дата в профила си, няма да имат достъп до съответното съдържание.

В случай, че в съдържанието за възрастни не бъде изрично маркирано от потребителите, X заявява, че „ще коригира настройките на акаунта ви вместо вас“.

Подобни правила са въведени за съдържание с насилие, включително насилствена реч, или медии, които заплашват, подбуждат, възхваляват или изразяват желание за насилие или нараняване, отбелязва Guardian.

Изданието цитира данни от изследване на британския комисар по въпросите на децата. Според него тийнейджъри съобщават, че виждат повече порнографски материали в X, отколкото на сайтове за възрастни. Проучването, проведено през януари 2023 г., установява, че 41% от тийнейджърите на възраст между 16 и 18 години казват, че са виждали порнография в X, срещу 37% в специални сайтове за възрастни.

Миналата седмица австралийският регулатор на онлайн безопасността Джули Инман Грант заяви, че Apple и Google имат финансови мотиви да запазят както X, така и Reddit в своите магазини за приложения, въпреки че те допускат съдържание за пълнолетни. Според Грант обаче това е в нарушение на правилата и на двата магазина за приложения.

„Те събират 30% от всяка транзакция, която се случва на платформите за социални медии... Представете си какво би означавало за техните приходи премахването на някое от приложенията,“ казва тя.

Съгласно указанията за разработчици на Apple, приложения с генерирано от потребители предимно порнографско съдържание могат да бъдат премахнати, но приложения с генерирано от потребители съдържание за възрастни, скрито по подразбиране, все пак може да се показват. Новата политика на "X" на практика е в съответствие с насоките на Apple.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024